Šeštadienis, 2024.10.05
Reklama

Matė arbata – ir skani, ir naudinga organizmui

Šaltinis: vlmedicina | 2022-04-02 00:46:36

Lietuvoje sparčiai populiarėjant arbatos kultūrai, atsiranda vis daugiau šio gėrimo rūšių. Viena jų – matė arbata, ruošiama iš paragvajinio bugienio lapelių. Žmonės šią arbatą vertina ne tik dėl išskirtinio skonio, tačiau ir dėl naudų organizmui bei tonizuojančio poveikio.

Matė arbatžolės
Matė arbata / Shutterstock.com

Puikiai tiks norintiems atsisakyti kavos

Matė rūšies arbata yra kilusi iš Pietų Amerikos, tačiau jau kelis dešimtmečius šios arbatžolės yra užkariavusios ir Lietuvos arbatos mėgėjų širdis. Palankumo šios žolelės susilaukia ir dėl naudingo poveikio organizmui ir dėl to, kad puikiai tinka kaip kavos pakaitalas.

„Viename puodelyje matė arbatos yra maždaug 85 mg kofeino, kai tuo tarpu puodelyje kavos – apie 90 mg. Dėl to šios arbatžolės padės pakelti energijos lygį organizme ir jaustis mažiau pavargusiems – lygiai taip pat, kaip ir puodelis kavos. Tačiau tuo pačiu, gerdami puodelį matė arbatos, savo organizmą praturtinsite antioksidantais, vitaminais bei mineralais. Šių arbatžolių sudėtyje yra vitamino C, vitamino E, seleno ir cinko. Tad geriant tokią arbatą reguliariai, šios medžiagos gali padėti stiprinti imuninę sistemą ir gerinti sveikatą“, – pranešime žiniasklaidai sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Matė žolelės yra ne tik puikus natūralus stimuliatorius, bet kartu turi ir atpalaiduojantį poveikį. Vartojama saikingai, ji neturi įtakos miego ir poilsio kokybei, skirtingai nei kava. Specialistų teigimu šią arbatą galima laikyti natūraliu antidepresantu, nes dėl savo sudėties ji skatina gerą savijautą. Tačiau tam, kad iš šių arbatžolių pasisemti kuo daugiau naudos, vertėtų žinoti, kaip tinkamai ją paruošti.

„Pagal visas tradicijas, matė arbata turėtų būti geriama iš medinio puodelio, naudojant specialų metalinį šiaudelį, kurio viename gale yra specialios skylutės, skirtos tam, kad gerdami nesutrauktumėte arbatžolių, esančių puodelio dugne. Tačiau jeigu tokio šiaudelio neturite, puikiai tiks ir tradicinis arbatos paruošimo būdas – į arbatinuką įberkite maždaug pusę arbatinio šaukštelio matė arbatžolių. Pakaitinkite vandenį iki maždaug 80 laipsnių – svarbu, kad vanduo nebūtų verdantis – taip arbatžolės nepraras visų savo naudingųjų savybių. Vandeniu užpiltą arbatą palikite pastovėti 5 minutes ir mėgaukitės“, – pataria B. Baratinskaitė ir dalinasi 3 receptais, kurie šią arbatą padės paruošti dar įdomiau.

Šaltas matė gėrimas

Reikės: 1 a. š. matė arbatžolių, ledo kubelių, 100 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių, pusės apelsino, pusės citrinos, saujos šviežių braškių ir šilauogių.

Dideliame arbatinuke paruoškite matė arbatą – užpilkite karštu vandeniu ir leiskite pastovėti 5-10 minučių. Įdėkite į šaldytuvą ir palaukite, kol atvės.

„Tuo tarpu supjaustykite vaisius ir juos sudėkite į didelį ąsotį. Galite naudoti bet kokius mėgstamus vaisius – puikiai tiks ir obuoliai, arbūzai, persikai ar kiti. Į ąsotį suberkite ledo kubelius, supilkite apelsinų sultis ir atvėsusią matė arbatą. Viską gerai išmaišykite ir supilstykite į atskiras stiklines su daugiau ledo. Likusius vaisius suvalgykite. Skanaus!“, – dalinasi maisto gamybos ekspertė.

Matė ledai

Reikės: 2 v. š. matė arbatžolių, 0,5 l pieno, 5 kiaušinių trynių, 130 g cukraus, 1 a. š. vanilės ekstrakto, 4 a. š. citrinos sulčių

Puode pakaitinkite pieną kol užvirs. Sudėkite arbatžoles ir nukaiskite, palikite pastovėti maždaug 20 minučių. Perkoškite pieną per sietelį, kad jame nebeliktų arbatžolių.

Dubenyje gerai suplakite cukrų, kiaušinio trynius, vanilės ekstraktą ir citrinos sultis tol, kol masė ims putoti. Pamažu supilkite pieną ir viską vėl gerai išplakite. Masę supilkite į puodą ir kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol taps tiršta.

„Gautą mišinį atvėsinkite ir dėkite į šaldiklį. Kas 15 minučių turite išimti masę iš šaldiklio ir lėtai maišyti, kad išliktų vientisa. Pakartokite tai maždaug 5-6 kartus, tuomet leiskite ledams šaldytuve pabūti dar 3-4 valandas, kol visiškai sustings ir mėgaukitės!“, – sako B. Baratinskaitė.

Matė glotnutis

Reikės: 1 a. š. matė arbatžolių, 1 banano, 100 ml pieno, 1 a. š. medaus, ledo kubelių

Arbatinuke paruoškite matė arbatą – užpilkite karštu vandeniu ir leiskite pastovėti 5-10 minučių. Į virtuvinį kombainą sudėkite smulkintą bananą, medų, pieną ir užpilkite paruošta atvėsusia arbata. Sutrinkite ir supilstykite į stiklines su ledu.

Šį gėrimą galite gardinti ir kitais mėgstamais vaisiais – pavyzdžiui, šilauogėmis, mangais, avietėmis ar kitais. Skanaus!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vaistų prieinamumas: vaisto registracijos nereikėtų painioti su vaisto kompensacija
Paskutiniuoju metu viešoje erdvėje itin dažnai kalbama apie tai, kad Lietuvos pacientai turi prastesnes gal...
Plastikos chirurgas: „Yra žmonių, kuriems atsisakau daryti plastines akių vokų operacijas"
Statistiškai plastinės akių vokų operacijos šiuo metu yra vienos populiariausių. Ir to paaiškinimas, anot chirurgų, laba...
Būtini genetiniai tyrimai ir efektyvus gydymas lietuvėms neprieinamas
Krūties vėžiu serga vis daugiau ir vis jaunesnių moterų. Nieko nebestebina onkologijos centrų duris varstančios trisdeši...
Sukrečianti šeimos patirtis: sūnus išgyveno, bet mityba – kasdienis iššūkis
Nemažai tėvų ar globėjų susiduria su vaikų mitybos sunkumais. Dalis jų išsprendžiama gana nesunkiai, o kartais tenka ieš...
Sąnarių endoprotezavimas: dažniausiai keičiami kelių ir klubų sąnariai
Sąnariai endoprotezuojami juos pažeidus sunkioms ligoms arba traumoms, kai sąnarys nebegali tinkamai funkcionuoti, judes...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų