Tūkstantmečiais šviežias medus buvo naudojamas gydomiesiems tikslams, taip pat žaizdoms gydyti. Taigi neformaliai medaus antimikrobinės savybės buvo pripažintos seniai.
Lundo universiteto (Švedija) mokslininkai išaiškino, kad antibakterines medaus savybes lemia bičių virškinamajame trakte esančios pieno rūgšties bakterijos. Jie identifikavo 13 unikalių pieno rūgšties bakterijų grupių, kurios gyvena simbiozėje ir dalyvauja medaus gamyboje produkuojant medaus antimikrobinius komponentus.
Antimikrobinėmis savybėmis pasižymi tik šviežias, neapdorotas medus, kuriame pieno rūgšties bakterijų koncentracija labai didelė. Ilgainiui pieno rūgšties bakterijos žūva, todėl pastovėjęs medus praranda savo antibakterines savybes.
Buvo nustatyta, kad medus, prisotintas pieno rūgšties bakterijų, gydo lėtines, sunkiai gyjančias žirgų žaizdas.Tačiau medaus antimikrobinių savybių spektras daug platesnis. Toks medus veikia antibiotikams atsparius patogenus: MRSA (meticilinui atsparius stafilokokus), VRE (vankomicinui atsparius enterokokus), Pseudomonas aeruginosa ir kitus patogenus. Mikroorganizmus, kurie sukelia sunkias infekcijas ligoninėse, ir ypač žmonėms, kurių nusilpusi imuninė sistema.
Šią vabzdžių savybę galima panaudoti kaip alternatyvią priemonę gydant žaizdas ir antibiotikams rezistentiškas infekcijas.
2013 metais buvo atkreiptas dėmesys į faktą, kad bites žaloja plačiai naudojami pesticidai. Net ir tada, kai bitės nežūva, pesticidai veikia bitės fermentus, kurie pakeičia imuninį atsaką, iškreipia bičių elgseną, maisto ieškojimo, skrydžių į avilius trajektoriją, palikuonių vados vystymąsi.
Plačiau:
Lactic acid bacterial symbionts in honey bees - an unknown key to honey`s antimicrobial and therapeutic activities, Tobias C Olofsson et al., International Wound Journal, published online 8 September 2014, DOI: 10.1111/iwj.12345, Abstract.