Antradienis, 2025.04.08
Reklama

Mėgstate aštrų maistą? Esate rizikos mėgėjas

www.lrt.lt | 2013-08-07 14:46:00

2013 metų kasmetiniame Maisto technologų instituto susitikime pristatytame tyrime tvirtinama, kad egzistuoja ryšys tarp pomėgio valgyti aštriai ir rizikuoti, skelbia nbcnews.com.

Čili
Redakcijos archyvo nuotr.

„Dažniausiai žmonės, nemėgstantys aštrių pojūčių, nemėgsta ir aštraus maisto. Maistui aštrėjant, jis jiems bus vis mažiau skanus, priešingai nei rizikos mėgėjams“, – konstatavo Penn State universieteto Maisto mokslo departamento doktorantė Nadia Byrnes.

N. Byrnes nenustebo aptikusi ryšį tarp aštraus maisto ir rizikos, bet tikina nesitikėjusi, kad koreliacija tarp jų bus tokia aiški ir stipri.

„Tai, kad egzistuoja toks stiprus ir aiškus ryšys tarp pomėgio valgyti aštriai ir vieno asmenybės bruožo – polinkio rizikuoti – išties šokiruoja“, – teigė N. Byrnes ir pridūrė, kad šio jos ir kolegų atlikto tyrimo rezultatai – kur kas  tvirtesni už ankstesnių tyrimų, analizavusių asmenybės bruožų ir maisto skonio ryšius.

Tyrime dalyvavo 200 18–45 metų amžiaus nerūkančiųjų. Jų polinkiui rizikuoti buvo naudojamas AISS (Arnetto stipresnių pojūčių siekimo įvertinimo) testas.

„Dalyvių buvo klausiama, kaip šie mėgsta įvairaus tipo pojūčius: pavyzdžiui, garsiai klausytis muzikos, žiūrėti įtampos kupinus filmus, sakyti viešas kalbas, lošti, stovėti aukštai ir žiūrėti žemyn bei panašių dalykų“, – aiškino N. Byrnes.

Po to, kai buvo nustatytas dalyvių polinkis į aštresnius pojūčius, kiekvienam jų buvo išdalinta po stiklinę vandens su šiek tiek ištirpinto kapsicino – medžiagos, pasižyminčios deginančiu skoniu, gamtoje randamos aitriuosiuose čili pipiruose. Jų paprašyta keletą sekundžių šio tirpalo gurkšnį paskalauti burnoje ir išspjauti. Tuomet, kai kapsicinas ėmė veikti, dalyvių paklausta, kaip šie mėgsta aštrius patiekalus.

Eksperimento dalyviai, AISS teste surinkę mažai taškų, nurodė, kad aštraus maisto nemėgsta, o surinkę daug – kad toks maistas jiems patinka.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: skoniai, rizika
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Žmogaus papilomos virusas – nuo tikėjimo mitais iki nerimą keliančios statistikos
Lietuvoje sergamumo gimdos kaklelio vėžiu rodikliai išlieka vieni didžiausių Europoje ir viršija Europos Sąjungos (ES) v...
Medicinos psichologė paaiškina, kada nerimas tampa sutrikimu ir kaip sau padėti
Nerimas – natūralus ir kiekvienam žmogui būdingas jausmas, kuris padeda susikaupti ir priimti svarbius sprendimus...
Metiniai Lietuvos sveikatinimo įstaigų rezultatai: įžvelgiamas sveikatos turizmo renesansas
Lietuvos sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija skelbia, kad 2024-ieji Lietuvos sveikatinimo sektoriui tapo išs...
Medikai ragina įsisiurbus erkei nevažiuoti į ligoninę
Erkių sezonas prasidėjo – Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) jau gydomi pirmieji pacientai, užsikrėtę erkiniu...
Interlytiškumas – sąvoka, kurios dar nesuprantame
„Esu interseksualus – mano organizmas negamina testosterono“, – toks atviras Eurovizijos laureat...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų