Vartojant vitaminus A, C, E ir beta karotiną, gali sumažėti kraujagyslių standumas, ir šis poveikis labiausiai pasireiškia jauniems sveikiems žmonėms, rodo tarptautinės mokslininkų grupės atlikta metaanalizė.
Panaudojus dvidešimties kontroliuojamų klinikinių tyrimų duomenis nustatyta, kad vitaminų antioksidantų vartojimas susijęs su žymiai mažesniu kraujagyslių standumu, įskaitant 4,4 proc. mažesnį augmentacijos indeksą (AIx). AIx atspindi sisteminį arterijų standumą ir yra širdies bei kraujagyslių ligų rizikos žymuo.
„Šios metaanalizės rezultatai rodo, kad vitaminų antioksidantų vartojimas sumažina arterijų standumą, tačiau poveikio dydis nėra didelis“, - teigia tyrimo autoriai iš Jungtinės Karalystės Niukaslio universiteto ir Bagdado universiteto. Pasak jų, tokių papildų vartojimas labiausiai padeda jauniems sveikiems asmenims ir tiems, kurie vitamino C ir E savo organizme yra sukaupę mažiausiai.
Kartu tyrimo autoriai pažymi, kad jų gautas išvadas reikia patvirtinti išsamesniais ir labiau detalizuotais tyrimais, kad jos būtų pripažintos kaip reikšmingos visuomenės sveikatai.
Tyrimo ataskaitą paskelbė Amerikos mitybos draugijos leidinys „Journal of Nutrition“, praneša nutraingredients.com.
Britų ir Irako mokslininkai rašo, kad šių veikliųjų medžiagų nauda kraujagyslėms gali būti susijusi su jų antioksidacinėmis savybėmis, jų gebėjimu neutralizuoti laisvuosius radikalus ir apsaugoti kraujagyslių sieneles nuo pažeidimų.
Laisvieji radikalai susidaro organizmo ląstelėse vykstant oksidacijai. Tai visiškai normalaus proceso šalutinis produktas. Laisvieji radikalai neturi elektrono, todėl stengiasi jį paveržti iš artimiausios molekulės, taip pažeisdami ląsteles, įskaitant DNR, ir sukeldami sveikatos problemų. Antioksidantai nukenksmina laisvuosius radikalus, ir šie pasišalina iš organizmo, nespėję pakenkti. Kai kurie antioksidantų gali ištaisyti jau padarytą žalą.
„Tačiau mūsų gautieji duomenys, jog kiekvieno vartojamo vitamino poveikis kraujagyslių standumui skiriasi, gali reikšti, kad kiekvienas vitaminas turi specifinį poveikį kraujagyslių sienelėms, kuris yra didesnis nei vien tik antioksidantinis poveikis“, - rašo mokslininkai.
Jų gauti rezultatai parodė apskritai statistiškai reikšmingą maisto papildų vartojimo ir mažesnio kraujagyslių standumo ryšį, taip pat mažesnio standumo tendenciją panaudojant duomenis vien tik apie sergančius asmenis.
Taip pat nustatyta, kad šių papildų vartojimas kraujagyslių standumo rodiklius pagerino nepriklausomai nuo amžiaus grupės ar to, kaip ilgai papildai vartoti.
Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, sveikiems žmonėms rekomenduojama vitamino A paros norma yra 800 mikrogramų, vitamino C – 80 miligramų (mg), vitamino E – 12 mg. Oficiali beta karotino paros norma nenustatyta, tačiau specialistai jo rekomenduoja suvartoti 1,5–1,8 mg.
Vitamino A daugiausia turi žuvų taukai, sviestas, kiaušinio trynys, menkės kepenėlės ir jautienos kepenys, pienas ir jo produktai. Be to, vitaminą A sintetina žmogaus kepenys, gavusios beta karotino, kurio daugiausia turi morkos, moliūgai, abrikosai, pomidorai, kopūstai, špinatai, brokoliai ir kitos žaliosios daržovės.
Vitamino C turtingi citrusiniai vaisiai, svogūnų galvos, pomidorai, bulvės. Šio vitamino taip pat turi brokoliai, Briuselio ir žiediniai kopūstai, juodieji serbentai, braškės, špinatai, kiviai.
Natūralūs vitamino E šaltiniai yra nerafinuotas aliejus, kiaušinio trynys, kepenys, riešutai, žirniai, pupelės, špinatai, pieno produktai.
Maisto papildų gamintojų asociacija