Spalio 22-ąją švenčiama Nacionalinė riešutų diena primena apie itin natūralų, bet visiems mums stiprybės teikiantį vaisių - riešutą. Štai kokias tris naudingiausias jų savybes išskiria mokslininkai, ir kiek riešutų vertingiausia valgyti, kad pajustume didžiausią naudą?
Mažina širdies ligų riziką
Mononesotieji riebalai, esantys riešutuose, padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, o juose esančios skaidulos – uždegimų pavojų. Vitaminas E – antioksidantas, apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimo ir padeda palaikyti medžiagų apykaitos procesus.
Štai didžiausio iki šiol mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai įrodo, kad didžiausia nauda jaučiama reguliariai valgant riešutus. Amerikos koledžo kardiologijos leidinio duomenimis, buvo ištirta daugiau nei 210 000 žmonių, kurie per 32 metus pasidalijo informacija apie savo mitybos įpročius ir sveikatą.
Rezultatai parodė, kad tie, kurie kasdien valgė įvairius riešutus: migdolus, anakardžius - turėjo daug mažesnę riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ar vainikinių arterijų liga, palyginti su žmonėmis, kurie retai arba niekada valgė riešutų.
Pavyzdžiui, kasdien penkis kartus per savaitę valgant tik vieną porciją riešutų (14 ar 28 gramus), širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė sumažėjo 19 proc., o koronarinės ligos – 21 proc.
Gerina smegenų veiklą
Mineralai – kalcis, kalis, fosforas ir magnis, esantys riešutuose, yra svarbūs mūsų nervinei sistemai ir smegenų veiklai, antioksidantas E apsaugo ląstelių membranas nuo laisvųjų radikalų žalos. O gerieji riebalai omega-3 ir omega-6 gerina smegenų funkcijas.
,,Loma Linda“ universiteto tyrėjai teigia, kad reguliariai valgant riešutus gerėja mokymosi įgūdžiai bei atmintis. Tyrime, paskelbtame ,,FASEB Journal“, pastebėta, kad tiriamųjų smegenyse pasireiškė poveikis valgant pekano, pistacijų, žemės, anakardžių, migdolų riešutus. Rezultatai parodė, kad pistacijos sukelia didžiausią reakciją skatinant pažinimo, mokymosi bei suvokimo procesus.
Graikiniai riešutai ne be reikalo vadinami smegenų maistu. Juose yra daug vitamino E –būtino mūsų smegenims. Štai Čikagos ,,Rush“ universiteto medicinos centro tyrėjai išanalizavo 6000 žmonių gyvenimo būdo įpročius. Išvados parodė, kad tie, kurie valgė produktus, kurių sudėtyje yra vitamino E, sumažino atminties sutrikimų pavojų. Remiantis Alzheimerio tyrimų centro duomenimis, vitaminas E gali užkirsti kelią laisviesiems radikalams, kurie gali pažeisti smegenų ląsteles.
Antioksidantų šaltinis – jaunystei ir ligų prevencijai
Graikiniai, anakardžių, bertoletijų riešutai turi antioksidantų ir omega 3 riebalų rūgščių, padedančių puoselėti jaunystę užkertant kelią ankstyvoms raukšlelėms. Šiuose riešutuose taip pat yra daug vitamino B, itin svarbaus gerai mūsų odos būklei.
Migdolai mūsų odai naudingi dėl juose esančių baltymų, riebalų rūgščių ir skaidulų. Turi priešuždegiminių savybių, tad gali padėti sumažinti odos patinimą.
Arkansaso mitybos centro tyrėjai naudodami ORAC metodą (deguonies absorbcijos galia) išanalizavo daugiau nei 100 maisto produktų. Mokslininkai nustatė, kad pekanų riešutai turi daugiausiai antioksidacinių savybių.
Visuose riešutuose gausu antioksidantų. Jie svarbūs mūsų organizmui, nes padeda apsisaugoti nuo oksidacinio streso, kuris gali pažeisti ląsteles, paskatinti uždegimus, senėjimo procesą ir vėžio vystymąsi.
Į saują telpantis vitaminų ir mineralų šaltinis
Riešutus verta įtraukti į kasdienę savo mitybą dar ir dėl to, kad juose yra gausu omega 3 riebiųjų rūgščių, turinčių priešuždegiminių savybių, taip pat mineralų – kalio, mangano, kalcio, geležies, magnio, cinko, fluorido. Tai tikros energijos bei geros savijautos bombos! Tad būtent šiandien – puiki proga švęsti ir pasigardžiuoti mėgstamais riešutais ar pasigaminti riešutais kvepiantį pyragą.