Brigham and Women`s Hospital (BWH) studija pateikė duomenis apie tai, kad uogos naudingos atminčiai: vyresnio amžiaus moterims, gausiai vartojančioms uogas, atmintis silpnėja daug lėčiau.
Kad uogas vartoti naudinga - jokia paslaptis. Bet ar gali žemuogės, braškės ar šilauogės padėti ilgiau išlaikyti gerą atmintį vyresniame amžiuje? Nauja BWH studija nustatė, kad vartojant daug flavonoidų turinčias uogas: žemuoges, braškes, šilauoges, gerą atmintį galime palaikyti 2,5 metų ilgiau. Studijos duomenys buvo publikuoti „Journal of the American Neurological Association and Child Neurology Society“, 2012.
„Mūsų studija unikali duomenų apimtimi ir tyrimo trukme“, – teigia tyrėjai. „Nėra nė vienos panašios studijos, kuri būtų vykdoma tokiu dideliu mastu. Mokslininkų komanda naudojosi Nurses` Health Study duomenimis - kohortiniu 30- 55 metų amžiaus 121 700 moterų tyrimu. Moterys nuo 1976 metų pildė sveikatos ir gyvenimo būdo klausimyną. Nuo 1986 metų kas ketverius metus buvo vertinamas tyrime dalyvavusių moterų maisto racionas: dažnis, kiekis, sudėtis. 1995-2001 metais 16 010 moterų, kurioms buvo per 70 metų, kas dvejus metus buvo vertinama atmintis. Moterys, įtrauktos į dabartinę studiją, buvo vidutiniškai 74 metų amžiaus ir jų vidutinis kūno masės indeksas buvo 26.
Tyrimas parodė, kad gana didelis uogų, turinčių daug flavonoidų, kiekis maisto racione yra neabejotinai susijęs su geresne vyresnio amžiaus moterų atmintimi. Jų atmintis dėl amžiaus pradėjo silpnėti mažiausiai 2,5 metų vėliau. „Tarp moterų, kurios per savaitę suvartodavo 1 ir daugiau porcijų žemuogių ar šilauogių, mes stebėjome nors ir kuklų, bet atminties pagerėjimą. Šis efektas atrodytų lengvai pasiekiamas sąlyginai lengvai modifikuojant dietą“, - teigia tyrėjai.
„Taigi šiuo metu turime pirmuosius epidemiologinius įrodymus, kad uogos turi įtakos lėtesniam vyresnio amžiaus moterų atminties silpnėjimui. Mūsų radiniai turi milžiniškas rezultatų pritaikymo galimybes visuomenės sveikatos sferoje. Padidinus vartojamų uogų kiekį maisto racione galima pasiekti daug lėtesnio vyresnio amžiaus žmonių atminties silpnėjimo“, – daro išvadas mokslininkai.
„Galima buvo tikėtis tokių rezultatų, - tyrimų rezultatus pakomentavo gydytoja dietologė Žana Antonova. - Kiekviena uogų rūšis turi įvairų kiekį skirtingų grupių flavonoidų. Jų poveikis yra skirtingas. Valgydami įvairias uogas gausime įvairiausių medžiagų, ne tik flavonoidų, bet ir vitaminų C, A, E, B grupės, mikro- ir mikroelementų magnio, fosforo, kalio, kalcio, cinko, geležies ir kt., tirpių ir netirpių skaidulinių medžiagų“, - pasakojo Ž. Antonova.
Be uogų, didelę įtaką smegenų veiklai, ir ne tik vyresnio amžiaus žmonėms, turi omega-3 riebiosios rūgštys. Jų šaltinis yra riebi žuvis (silkė, tunas, skumbrė), riešutai, įvairūs aliejai.
Be to, norintiems išlaikyti “sveiką protą“ gydytoja patartų nepamiršti lavinti savo atmintį - spręsti įvairiausias logines užduotis (pvz., kryžiažodžius), skaityti, lavinti smulkiąją rankų motoriką (pvz., mezgti).
vlmedicina.lt