Būdų ir receptų, kaip pasigaminti šiuos traškius, karamelizuotus naminius javainius – daugybė. Ir ingridientų sąrašas visada sąlyginis – viskas priklauso nuo to, kokias sėklas, riešutus ir džiovintus vaisius mėgstate. Manieji javainiai „gimsta“ keptuvėje. Tačiau ne prasčiau viską galima pasigaminti ir orkaitėje.
Nedideliam kiekiui javainių reikės:
200 g avižinių dribsnių;
50 g džiovintų spanguolių;
30 g kokosų drožlių;
75 g migdolų;
50 g saulėgražų branduolių;
½ šaukštelio cinamono;
bet kokių kitų priedų pagal skonį.
Karamelei:
50 g sviesto;
1 kupino šaukšto medaus;
2 šaukštų cukraus (geriau rudojo, bet tiks ir baltasis).
Kaip gaminti:
Riešutus, spanguoles ir kitus stambesnius priedus trumpam įmeskite į smulkintuvą arba pasmulkinkite rankiniu būdu. Likusius sausus produktus sumaišykite su smulkintais riešutais ir spanguolėmis, suberkite tiesiai į sausą keptuvę.
Nedideliame puodelyje ant lėtos ugnies išlydykite sviestą, medų ir cukrų. Trumpai pakaitinę, turėsite lipnios, saldžios, karamelizuotos masės, kurią supilkite ant keptuvėje esančių sausų produktų.
Ant lėtos ugnies nuolat maišydami kepinkite visą mišinį, kol šis pamažu ims karamelizuotis. Ugnies geriau nedidinkite – apsišarvuokite kantrybe ir kepinkite iki norimo apskrudimo laipsnio. Dažniausiai procesas netrunka ilgiau nei 15-20 min.
Apskrudusius javainius galite tiesiog palikti vėsti (ir po to supilti į sandarų indą) arba berti ant folijos, suformuoti neaukštą, bet gerai sulipusį lakštą, ir paslėgti. Vėliau jį galėsite supjaustyti ir vaišinti javainių sausainiais.
Lina Valantiejūtė,