Kanzaso valstijos universitete dirbantys mokslininkai bando padėti galvijų pramonės atstovams kiekvienais metais sutaupyti milijonus dolerių, kurdami tyrimus, leidžiančius efektyviai nustatyti bakteriją Escherichia coli (E. coli).
Maisto sauga besirūpinančiai mokslininkų komandai pavyko sukurti ir tyrimais patvirtinti molekulinį tyrimą, leidžiantį nustatyti ir kiekybiškai įvertinti konkrečius genus, atsakingus už E. coli atmainos, žinomos kaip O157, radimąsi.
„Efektyvaus bakterijos aptikimo metodo, leidžiančio identifikuoti bakterijos grėsmę, prieš jai užteršiant maisto produktą, sukūrimas yra naudingas tiek mėsos perdirbimo pramonės atstovams, kadangi produktų šalinimas iš rinkos – itin brangus procesas, tiek ir mėsos produktų vartotojams, nes tokiu būdu yra užtikrinamas mėsos gaminių saugumas“, – teigia tyrimo autorius Lance Noll. „Mūsų sukurtas metodas yra unikalus tuo, kad jį taikant visas dėmesys skiriamas keturiems genams, kurie ir leidžia nustatyti E. coli bakterijos riziką“, – kolegą papildo tyrimo bendraautorius profesorius T. G. Nagaraja.
Naujai sukurtas metodas yra paremtas molekulinės biologijos metodu – polimerazine grandinine reakcija, kurios dėka bakterija aptinkama remiantis genetine seka. Tyrimas yra atliekamas itin greitai ir reikalauja mažiau darbo jėgos, lyginant su iki šiol egzistavusiais metodais. Mokslininkai teigia, jog jų sukurtas tyrimas gali būti automatizuotas, tokiu būdu būtų galima ištirti daugybę mėginių per labai trumpą laiko tarpą. Testas gali būti naudojamas diagnostikos arba tyrimų laboratorijose, kai reikia tiksliai nustatyti E. coli bakteriją, taip pat jis gali praversti kaip galvijų mėsos kokybės kontrolė.
Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.
Parengta pagal: https://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140616204038.htm