Penktadienis, 2024.12.20
Reklama

Netinkamai paruošti konservai – pavojus sveikatai

vlmedicina.lt | 2014-09-04 09:50:31

Panevėžio visuomenės sveikatos centras praneša, kad š. m. rugpjūčio mėnesį buvo užregistruotas pirmasis Panevėžio apskrityje botulizmo atvejis, kuriuo susirgo 31 metų Panevėžio rajono gyventojas. Epidemiologinio tyrimo metu išsiaiškinta, kad ligonis šia liga galėjo užsikrėsti valgydamas parūkytą vištieną, kuri buvo įpakuota į vaakumą. Per pastarąjį dešimtmetį botulizmo atvejų Panevėžio apskrityje nebuvo registruota.

Burokėliai
Dalios Kuzminskienės nuotr.

Žmonių botulizmas yra reta, tačiau sunki liga, sukeliama bakterijų Clostridium botulinum gaminamo nuodo, kurios metu pakenkiama nervų sistema. Šia liga dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu. Toksinas gaminasi anaerobinėje terpėje, kai į maisto produktus nepatenka deguonis (konservuoti produktai uždarose talpose, stiklainiuose, sandariai uždarytuose induose ir kt.). Produkte, kuris laikomas aukštesnėje kaip 10ºC temperatūroje, botulizmo sporos gali pradėti vegetuoti ir gaminti toksiną.

Botulizmo bakterijų, jų sporų aptinkama įvairių gyvūnų žarnyne, dirvožemyje, vandens nuosėdose, jomis gali būti užteršti įvairūs maisto produktai jų tinkamai neparuošus konservavimui.

Pirmieji botulizmo simptomai pasireiškia praėjus 12-36 val. po užsikrėtimo, tai priklauso nuo patekusio egzotoksino dozės. Apsinuodijus, pirmiausia ligonis skundžiasi silpnumu, galvos svaigimu. Paprastai po to sutrinka regėjimas (dvejinimasis akyse, matymas lyg pro rūką), atsiranda burnos džiūvimas, rijimo ar kalbos sutrikimai. Šie sutrikimai gali būti lydimi vėmimo, pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo arba viduriavimo. Kūno temperatūra gali būti normali. Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas. Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas. Laiku nesuteikus pagalbos, ligonis gali mirti.

Botulizmo galima išvengti, neužteršiant maisto bakterijų sporomis ir nesudarant sąlygų bakterijų sporoms vegetuoti bei išskirti toksiną maiste. Siekiant apsisaugoti nuo šios pavojingos ligos, svarbu kruopščiai nuvalyti ir išplauti po tekančiu vandeniu konservavimui ruošiamas daržoves, grybus, mėsą. Gyvulių žarnas, kurios naudojamos dešroms, skilandžiams gaminti, reikia kruoščiai išvalyti ir išplauti.

Namų sąlygomis sterilizuojamame produkte botulizmo sporos nesunaikinamos. Botulizmo sukėlėjo išskirtą toksiną slopina į konservuotą maistą dedamas cukrus, druska ir actas. Konservus, rūkytus, vytintus mėsos gaminius būtina laikyti ne aukštesnėje kaip 10ºC temperatūroje. Nevartoti konservų su išpūstais dangteliais.

Botulizmo toksinas jautrus karščiui, kaitinant suyra per 10 minučių, virinant – per kelias minutes. Prieš valgant bet kokius namuose pagamintus konservus patartina juos 10 minučių pakaitinti. Konservus, kurių dangtelis išsipūtęs, reikia pavirinti 10 minučių ir tik po to išmesti.

Nevalgykite mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas. Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams reikia nedelsti, o kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: botulizmas
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Gydytojams rezidentams bus skiriamos vienkartinės išmokos
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) priėmė sprendimą, pagal kurį šiemet sutaupytos SAM veiklos lėšos bus skiriamos šali...
Po gyvenimo lūžio: kaip jaunam vyrui pavyko išbristi iš alkoholio ir beprasmybės liūno
Alkoholio upės, konfliktai ir net muštynės – visa tai neseniai buvo eilinės Jono (vardas pakeistas, tapatybė žinom...
Dažniausi švenčių negalavimai ir traumos: ką būtina turėti savo namų vaistinėlėje?
Net ir pačios gražiausios metų šventės gali būti aptemdytos įvairiausių negalavimų, traumų ar susižeidimų. Dažnu atveju...
Šiltos Kalėdos Jonavos ligoninėje: kviečia gimdyti saugiai ir patogiai
Šventinis laikotarpis Jonavos ligoninės gimdymo skyriuje alsuoja ypatinga šiluma – kiekvienas čia gimęs kūdikis ta...
Kai kiekviena minutė svarbi: ką verta žinoti apie skubiąją medicinos pagalbą?
Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje per parą apsilanko apie 200 suaugusių ir tiek pat mažųjų pacientų. Su kokiais negalav...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų