Penktadienis, 2025.04.18
Reklama

Į ligoninę neša sveikatą bloginančius maisto produktus

vlmedicina.lt | 2015-06-17 15:34:21

„Pontem“ užsakymu atlikta Vilniaus, Šiaulių, Raseinių bei Kėdainių ligoninių pacientų apklausa atskleidė, kad šalia subalansuoto ir specifinei ligai pritaikyto ligoninės maisto, kuris visiškai atitinka dienos kalorijų poreikį, net 40 proc. respondentų papildomai valgo iš parduotuvės pirktą ar giminaičių atneštą maistą.

Ligoninės maistas
Valgiaraščio sudarymas sergančiam ligoniui yra specialiai parenkamas pagal jo ligos ypatumus, todėl nevertėtų piktnaudžiauti atsineštiniu maistu. © Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Apklausa atsikleidė, jog dar ne visi pacientai žino, jog gydymo įstaigose meniu sudaromas atsižvelgiant į gydytojų dietologų rekomendacijas.

„Nors daugiau nei pusė apklaustųjų nurodė žinantys, jog valgiaraščiai rengiami derinant juos su mitybos specialistais, visgi 34 proc. teigė tokių žinių stokojantys – tokiu būdu ir atsiranda mitai, kad ligoninės maistas neskanus, – komentavo maistą gydymo įstaigoms tiekiančios bendrovės „Pontem“ generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė. – Tačiau būtų neteisinga lyginti sveiką ir riebų maistą tarpusavyje, svarbiausia suvokti, kad subalansuota mityba – tai svarbi sėkmingo gydymo dalis.“

Mitybos ekspertai vieningai sutaria, kad nesveikais užkandžiais lepinant negaluojančius artimuosius, dažniausiai padaroma „meškos“ paslauga. Juk ligoninių pacientai valgo jiems specialiai parinktus produktus, kuriuose yra apskaičiuotas tiek būtų maistinių medžiagų kiekis, tiek atsižvelgta į kitus specifinius poreikius.

„Siekiame, kad ligoninės pacientai bei, žinoma, jų artimieji suprastų, kad valgiaraščio sudarymas sergančiam ligoniui yra specialiai parenkamas pagal jo ligos ypatumus, todėl nevertėtų piktnaudžiauti atsineštiniu maistu“, – perspėjoA. Tendzegolskienė.

Artimieji ypač mėgsta lepinti giminaičius jogurtais ar varškės sūreliais, kurie neretai laikomi sveikais maisto produktais ir yra dideliais kiekiais gabenami ligoniams. Visgi daugelis žmonių neteisingai perdėtai laiko naudingais šiuos produktus, painiodami jų maistinę sudėtį.

„Iš aplinkinių tenka girdėti, kad jogurte gausu organizmui naudingos „statybinės“ medžiagos – baltymų, tačiau mažai kas atkreipia dėmesį, kad baltymų ten tikrai nėra daug, o daug gausiau angliavandenių – cukraus –todėl jogurtai tikrai nėra tokie vertingi, – dėmesį atkreipė mitybos konsultantė Eglė Vasiliauskaitė. – Be to, jie neretai būna praturtinti riebiais priedais, pavyzdžiui, šokoladu. Kalbant apie varškės sūrelius, vėlgi, daugumai atrodo, kad tai itin sveikas užkandis, tačiau varškės sūrelis ir varškė – du skirtingi produktai“.

Pasak E. Vasiliauskaitės, varškės sūreliuose taip pat gausu nenaudingų riebalų, cukraus. Todėl artimiesiems reikėtų labai gerai pagalvoti, kokius maisto produktus jie perka ligoniams. Pavyzdžiui, vis dar populiaru nešti sultis, kurias derėtų rinktis labai atsakingai. Pirmiausia, ne visos sultys yra natūralios, kai kurios tebūna sulčių gėrimas, kuriame daug cukraus bei dirbtinių maisto priedų, dažiklių.

„Ligonio fizinis aktyvumas yra sumažėjęs, todėl jam tikrai nėra reikalingas toks pat kalorijų kiekis kaip daugiau judančiam žmogui. Sultyse gausu angliavandenių, kurie yra energijos šaltinis, bet jų neišeikvojus, jie kaupiasi ir virsta riebalų pertekliumi. Norėdami, kad ligonis greičiau gytų ir jaustųsi gerai, nereikia jam „piršti“ nereikalingų produktų ar papildomų ir jam visiškai nereikalingų kalorijų“, – kalbėjo E. Vasiliauskaitė.

A. Tendzegolskienės teigimu, atsižvelgiant į ligoninėse atliktų apklausų rezultatus, meniu pacientams yra atnaujinamas, stengiamasi, kad jų racionas pasipildytų naujais, sveikais ir subalansuotais patiekalais.

Tyrime dalyvavo 884 respondentai. Apklaustieji vienodai teigiamai įvertino tiek ligoninės pusryčių, pietų ar vakarienės skonį, tiek ir įvairovę, porcijos dydį bei šviežumą.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Per šventes ir atostogas – ženkliai išaugęs kraujo komponentų poreikis
Per šventes įprastai gerokai sumažėja kraujo donorų aktyvumas ir surenkamo kraujo kiekis, nors kraujo komponentų po...
Nemokėkite be pagrindo – ligonių kasos paaiškina pacientų teises
Esminė privalomuoju sveikatos draudimu apdraustų gyventojų teisė – gauti geros kokybės medicinos paslaugas, kurių...
Nuovargis, prasta nuotaika ir energijos stygius: ko trūksta organizmui?
Jei nuolat esate dirglūs, sunku sutelkti dėmesį, vargina raumenų silpnumas, nuovargis, galūnių tirpimas, nėra apetito &n...
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje veikia Skubios ambulatorinės pagalbos kabinetas
Šių metų sausio 1 d. Vilniuje pradėjo veikti nauja tvarka ūmiai susirgusiems gyventojams. Šeštadieniais nuo 16 iki 22 va...
Geležies trūkumas: apie jį gali išduoti patys keisčiausi simptomai
Pavasarį daugelis žmonių susiduria su nuovargiu, silpnumu ar prasta savijauta, tačiau ne visada supranta tikrąją priežas...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų