Sulėtinti smegenų senėjimo procesus ir ilgiau išsaugoti jas sveikas visai nesunku, tereikia šiek tiek pakoreguoti savo valgiaraštį.
Tyrimo, apie kurį rašoma everydayhealth.com, autorių teigimu, smegenų sveikatai itin palanki Viduržemio jūros dieta, t.y. savo smegenims ir protui išties pasitarnausime valgydami daugiau žuvies ir mažiau mėsos.
Mokslininkai iš Kolumbijos universiteto (Columbia University) Niujorke atliko 674 suaugusiųjų, kurių amžiaus vidurkis buvo 80 metų, tyrimą. Senjorai buvo suskirstyti į dvi grupes pagal tai, kiek jų mityba buvo artima Viduržemio jūros dietos rekomendacijoms. Visų tyrimo dalyvių smegenys buvo tiriamos magnetinio rezonanso aparatu, taip pat dalyvių buvo paprašyta užpildyti klausimynus apie jų įprastą maisto racioną ir mitybos įpročius.
Paaiškėjo, kad tų tiriamųjų, kurių mityba buvo nutolusi nuo Viduržemio jūros dietos rekomendacijų, smegenų apimtis buvo mažesnė, o smegenų senėjimo procesai - penkeriais metais spartesni nei tų, kurie kasdien vartojo daugiau žuvies, daržovių, vaisių, grūdinių produktų ir alyvuogių aliejaus bei valgė mažiau mėsos.
Tyrimo autorė neuropsichologė Yian Gu pabrėžė, kad rezultatai kol kas dar negali įrodyti šios dietos lemiamos įtakos smegenų tūriui ir jų senėjimo procesų spartai, bet studija rodo, kad ryšys tarp to yra.
Bene svarbiausias atradimas, pasak tyrėjų, buvo tas, kad dažnesnis žuvies ir retesnis mėsos vartojimas buvo susijęs su mažesne smegenų atrofija. Remdamasi atlikto tyrimo išvadomis, Yian Gu mano, kad nuo smegenų atrofijos gali apsaugoti nuo 3 iki 5 uncijų (1 uncija - apie 28 gramai) žuvies per savaitę arba ne daugiau kaip 3,5 uncijos mėsos per dieną suvartojimas.
Tikimasi, kad šio tyrimo išvados padės paskatinti žmones atsakingiau pažvelgti į savo kasdien valgomo maisto racioną ir keisti netinkamus mitybos įpročius sveikesniais.