Dėl gausių vitamino C atsargų kiviai priskiriami natūralioms organizmo imuninės sistemos stiprinimo priemonėms. Vos vienas kivis užtikrina, kad gautume reikalingą vitamino C dienos normą (100 g kivių yra 100–200 mg vitamino).
Taigi šie vaisiai, žinoma, jeigu juos valgome, didina mūsų galimybę greičiau įveikti slogą ir įvairiausias infekcijas. Moksliniai tyrimai patvirtino, kad kiviai padeda, kai skauda gerklę ir yra viršutinių kvėpavimo takų uždegimas.
Valgyti kivius reikėtų reguliariai, o prasidėjus peršalimo ligų sezonui – po vieną du vaisius per parą 5–7 dienas iš eilės. Tai palengvins negalavimo simptomus ir gerokai pagreitins sveikimo procesą.
Štai keli būdai pasinaudoti stebuklingomis kivių savybėmis.
Stiprus, dusinantis kosulys. Gabalėlius kivio apliekite šaukšteliu medaus, pabarstykite žiupsneliu cinamono, sumaišykite ir suvalgykite prieš miegą.
Aukšta temperatūra, skauda gerklę, dusina kosulys. Pasigaminkite sirupo iš kivio, maltų anyžių ir medaus. Truputėlį pavirkite ant silpnos ugnies. Vartokite po vieną šaukštą 5–6 kartus per dieną.
Nusilpęs imunitetas. Jums būtina gerti šviežiai spaustas kivių sultis. Tam visiškai pakaks dviejų vaisių. Rūgščių sulčių skonis bus švelnesnis, jeigu sumaišysite jas su morkų arba saldžių obuolių sultimis.
Svarbu! Kiviai netinka vaikams iki 5 metų (gali pasireikšti specifinių simptomų – pabrinkti ryklė, liežuvis) ir suaugusiesiems, linkusiems į alergines reakcijas bei sergantiems rimtomis skrandžio ir žarnyno ligomis.