Ketvirtadienis, 2024.12.19
Reklama

Paaiškėjo, kodėl maistas lėktuve – neskanus

www.lrt.lt | 2013-08-05 14:48:01

Pripažinkime – kelionių lėktuvu metu siūlomo maisto itin gardžiu nepavadinsi. Vis dėlto kaltinti vien oro linijų maisto tiekėjų negalima – egzistuoja mokslinis paaiškinimas, kodėl maistas 9 km aukštyje stokoja skonio.  

Kugelis
Algirdo Kubaičio nuotr.

Dar prieš pakylant lėktuvui oro drėgnumas lėktuvo kabinoje nukreta 12 proc., skelbia nbcnews.com. O orlaiviui pakilus ir pasikeitus slėgiui, tampame dar mažiau jautrūs skoniui. Dideliame aukštyje ir sausame ore mūsų sūrumo ir saldumo supratimas sumenksta maždaug 30 proc. Tai apskaičiavo 2010 metų vokiečių oro linijų „Lufthansa“ užsakytas mokslinis tyrimas. Jei oro linijų maistą valgytume būdami jūros lygyje, maloniai nustebtume ir, ko gero, būtume šventai įsitikinę, kad į jį paslapčia kas nors pridėjo prieskonių.

Didelio aukščio įtaka mūsų skonio receptoriams – tik vienas iš faktorių, kodėl maistas lėktuve ne toks skanus. Kita priežastis, susijusi su kvapu, – ypač svarbiu skonio pojūčio palydovu.

„Maistui atsidūrus burnoje, jo molekulės keliauja nosiarykle, kol pasiekia uoslės receptorius, esančius nosies gilumoje“, – aiškina Kolorado medicinos mokyklos profesorius ir vienas iš Rocky Muntain skonių ir kvapų centro direktorių Tomas Fingeris.

Dėl lėktuvo kabinos hermetikos mūsų nosies gleivinės membranos pabrinksta ir užkerta minėtąjį kelią iki nosies gilumoje, uodžiamojoje gleivinėje, esančių uoslės receptorių. Panašus jausmas apninka, kai sergame sloga – mėgstamas maistas tuo metu atrodo beskonis, mat mūsų nosis užsikimšusi. Slėgis kabinoje taip pat sumenkina kvapo molekulių lakumą ir jų patekimą į nosį. Sausas oras kvapo pojūčio taip pat nestiprina: išsausėjus nosies ertmei, sumažėja kvapų pajautimas smegenyse.

„Praradus uoslę, prarandame ir skonį“, – trumpai išdėsto profesorius.

2011 metais žurnale „Food Quality and Preference“ paskelbtame tyrime šia tematika buvo iškelta kita hipotezė, siejanti maisto lėktuvo maisto beskoniškumą ir nuolatinį triukšmą – lėktuvo variklio skleidžiamą garsą.

Eksperimento metu 48 jo dalyviams buvo išdalinta ir liepta suvalgyti saldžių ir sūrių užkandžių. Užkandžiaujant jiems per ausines teko klausytis baltojo triukšmo arba tylos. Mokslininkai dalyvių paprašė įvertinti skonių intensyvumą ir keletą kitų charakteristikų. Fone skambant triukšmui, maistas buvo įvertintas kaip esantis mažiau sūrus ar saldus, nei jį ragaujant tyloje.

Eksperimento autorius mokslininkas A. Woodsas su kolegomis iš Mančesterio universiteto įsitikinęs, kad triukšmas valgytojus blaško, neleidžia tinkamai susikoncentruoti ir pajusti ragaujamo maisto skonio ir savybių.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kai kiekviena minutė svarbi: ką verta žinoti apie skubiąją medicinos pagalbą?
Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje per parą apsilanko apie 200 suaugusių ir tiek pat mažųjų pacientų. Su kokiais negalav...
Liūdna statistika: ignoruojant skiepus, sugrįžta pamirštos ligos
„Jei nėra ligos, tai kam skiepytis?“ – šį motyvą dažnai girdi šeimos gydytojai, kai tėvai atsisako ski...
Naudojant anglies dvideginį, Lietuvoje sėkmingai atliekamos pirmosios angiografijos
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikai pirmieji Lietuvoje išbandė ir pradeda plačiau taikyti pažangią pasaulio ir...
Per šventes padaugėja apsinuodijimo maistu atvejų: kas tai lemia bei kaip apsisaugoti?
Šventinis laikotarpis dažnam asocijuojasi ne tik su dovanomis ir šiltomis akimirkomis su šeima, bet ir dosniai kalėdinia...
Gydytoja akušerė-ginekologė: šlapimo nelaikymas yra ne gėda, o liga
Šlapimo nelaikymas yra sveikatos problema, apie kurią kalbėti vengia didžioji dalis moterų. Nors šis sutrikimas nėra pav...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų