Ketvirtadienis, 2024.11.21
Reklama

Paprasti triukai, kurie paskatins valgyti sveikiau ir vaikus, ir suaugusius

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2017-11-30 13:50:04

Maisto vaizdas, skonis, kvapas – ši trijulė nenuginčijamai turi įtakos maisto pasirinkimui. Tačiau ar susimąstėte, kad mūsų pasirinkimą lemia ir tai, ar maistas yra pasiekiamas ranka, ar jis pateiktas tinkamo dydžio porcija, ar jį patogu valgyti ir ar turime jį papildomai apdoroti bei paruošti? Neseniai Danijoje atliktas tyrimas ir profesorius, dr. Rimantas Stukas atskleidžia keletą triukų, kurie paskatins sveikiau maitintis tiek suaugusiuosius, tiek vaikus.

Sveiki užkandžiai. Pranešimo autorių nuotr.

Pasinaudokite šiais 4 paprastais patarimais:

Laikykitės „Ranka pasiekiama“ taisyklės. Jei negalite visiškai atsisakyti nesveiko, greitojo maisto, pasirūpinkite, kad jis būtų saugiai paslėptas uždaroje spintelėje. O daržoves, vaisius, riešutus, sėklas padėkite visiems šeimos nariams gerai matomoje vietoje, pavyzdžiui, pagrindinėje laisvalaikio leidimo erdvėje – svetainėje, kur gurkšnojate arbatą ar po darbo dienos aptariate įspūdžius. Panorėję užkąsti, pirmiausiai sieksite arčiausiai patiekto maisto, šiuo atveju – sveikų užkandžių.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, prof., dr. Rimantas Stukas atkreipia dėmesį – jei norime, kad vaikai valgytų daugiau sveiko maisto, turime stengtis, kad jiems matomoje vietoje būtų nuplautų, nuluptų, supjaustytų daržovių, vandens. „Tai – vienas iš sveikos mitybos įpročių ugdymo principų“, – pabrėžia R. Stukas.

Visada su savimi turėkite sveikų užkandžių, kurie suteikia energijos ir naudingų medžiagų. Tuomet darbe ar keliaujant nekils noras užkandžiauti nesveiku maistu, bandelėmis, išvengsite persivalgymo. Užkandžiams puikiai tiks daržovės (morkos, paprikos, agurkai), vaisiai (bananai, obuoliai, kriaušės), džiovinti vaisiai ir uogos (slyvos, goji uogos, spanguolės, abrikosai), riešutai (graikiniai, anakardžiai, migdolai, lazdynai), sėklos (moliūgų, saulėgrąžų). Pastaruosius galite pasiruošti iš vakaro, o vaisius ir daržoves – susipjaustyti ryte.

Kasdien ugdykite vaikų sveikos mitybos įpročius. Pasirūpinkite užkandžių dėžute mokyklai – pradėkite nuo mažų dalykų. Pasak profesoriaus R. Stuko, kad vaikai mokykloje valgytų sveikiau, svarbus ir tėvų, ir mokytojų indėlis. Tėvai, ruošdami vaikus į mokyklą, turėtų pasirūpinti užkandžių dėžutėmis su vertingu maistu. Kartu su mokytojais jie gali ugdyti vaikų požiūrį į sveikatai palankų maistą rodydami asmeninį pavyzdį – patys kasdien gerdami vandenį ir sveikai užkandžiaudami.

Į pagalbą galima pasitelkti ir žaidimus. Pavyzdžiui, pasiūlyti vaikams nupiešti, nulipdyti mėgstamą maistą, įvardinti jo naudą sveikatai. Arba užmerktomis akimis ragauti ir spėti, kuri tai daržovė, vaisius, uoga ar riešutas – šis žaidimas ne tik sukels daug teigiamų emocijų, bet ir suteiks galimybę atrasti, pažinti naujus skonius. Tereikia šiek tiek kūrybiškumo.

Prieš valgydami numalšinkite troškulį. „Tyrimai parodė, jog kartais žmonės mano, kad norėtų kažko užkąsti, bet organizmui iš tikrųjų reikia tik skysčių. Lietuvos gyventojai išgeria per mažai skysčių. Reikėtų išgerti stiklinę vandens ir gali būti, kad noras užkandžiauti praeis“, – pabrėžė R. Stukas.

Kada vietoj pyrago rinksimės obuolį?

Kokią įtaką mūsų pasirinkimui turi patiekalo porcija, tyrė elgsenos tyrimų „iNudgeyou“ mokslininkų komanda. Danijoje vykusioje konferencijoje jie atliko eksperimentą. Ant užkandžių stalo karaliavo šokoladinis pyragas „Brownie“ ir obuoliai. Tyrimo sumanytojai siekė išsiaiškinti, kaip pateikti šiuos užkandžius, kad būtų suvalgoma daugiau obuolių ir sumažinamas „tuščių“ suvartojamų kalorijų kiekis. Restorane pirmąją konferencijos dieną dalyviams buvo patiekiamas visas pyrago gabalėlis ir obuolys. Kitą dieną dalyviai buvo kviečiami pasivaišinti pjaustytais obuoliais ir per pusę perpjautu pyrago gabalėliu. Konferencijos dalyvių pasirinkimai buvo fiksuojami kamera.

Eksperimento rezultatai parodė, kad šis nedidelis pokytis buvo labai efektyvus ir žymiai pakeitė pyrago ir obuolių suvartojimą. Patiekiant pjaustytą obuolį, vidutinis obuolių suvartojimas vienam asmeniui padidėjo nuo 12,7 g iki 20,4 g. O svečiams pasiūlius perpjautą pyrago gabalėlį, jo suvartojimas vienam asmeniui sumažėjo nuo 93,9 g iki 61,2 g. Eksperimento metu pyrago buvo suvalgyta 34,8% mažiau. Įdomu ir tai, kad siūlant visą obuolį tik 32,9% dalyvių valgė keletą obuolių, o kai obuoliai buvo supjaustyti mažesniais gabalėliais, juos valgė net 85,3% konferencijos dalyvių.

Taigi, patogumas nugali. Prisiminkite tai, kai ruošite užkandžius sau, rengsite vakarėlį draugams ar šventę vaikams. Galite pradėti nuo savęs ir palaipsniui ugdyti visos šeimos sąmoningą įprotį kasdien rinktis protingai bei valgyti sveikai.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Dantų priežiūra vyresniame amžiuje reikalauja dar daugiau dėmesio ir pastangų
Kad galėtume džiaugtis sveikais, tvirtais dantimis, turime jais tinkamai rūpintis nuo pat mažumės bei visą gyvenimą. Ne...
Empatijos galia: pasirinkimo gyventi kibirkštį gali įžiebti nuoširdus pokalbis
Kreiptis pagalbos nėra gėdos ar silpnumo požymis – priešingai, tai rodo rūpestį savo emocine sveikata ir gyvenimo...
Priklausomybių specialistai: nekaltų svaiginamųjų medžiagų nebūna
Nors neretai linkstama manyti, jog nikotinas ar alkoholis ne tokia skaudi blogybė kaip narkotikai, vis dėlto bet kokios...
Gimdos polipai: nors gerybiniai, ne tokie jau nekalti
Apskaičiuota, kad viena iš 10 moterų savo gimdoje turi polipų – nepiktybinių gimdos gleivinės išaugų, įs...
Sergančiųjų diabetu skaičius Lietuvoje sparčiai auga: kaip jo išvengti ir kaip padėti sergančiajam
Pasaulyje 1 iš 11 suaugusiųjų serga cukriniu diabetu. Lietuvoje cukriniu diabetu serga apie 5 proc. visų gyventojų. Higi...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų