Pasaulinė maisto diena švenčiama kiekvienais metais spalio 16 d. Šią šventę 1979 metais pasiūlė švęsti Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO - Food and Agriculture Organisation). Pasaulinė maisto diena kasmet minima daugiau nei 150 šalių. Šios dienos minėjimo tikslas – informuoti visuomenę apie skurdo ir bado problemas pasaulyje, kovoti su badu, plėsti žemės ūkį.
Dėl maisto grandinės globalizacijos nuolat susiduriama su naujais uždaviniais ir pavojais Europos Sąjungos vartotojų sveikatai bei interesams. Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI), siekdamas apsaugoti vartotojus, atlieka maisto, pašarų, vandens ir kitų medžiagų fizikinius, cheminius, toksikologinius, mikrobiologinius, radiologinius, juslinius, molekulinius ir kitus tyrimus. Maisto sauga – tai vienas svarbiausių maisto produkto kokybės rodiklių. 2011 m. NMVRVI buvo atlikti 357582 maisto produktų ir geriamojo vandens tyrimai.
Neabejotinai žmonių sveikatai turi įtakos ne tik saugus maistas, bet ir sveika mityba. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad netinkama mityba daro įtaką neinfekcinių ligų, ypač kraujotakos ir onkologinių ligų atsiradimui. Taip pat reikia nepamiršti, kad jei mūsų mityba atitiks sveikos mitybos principus ir taisykles, tai ji ne tik kad padės išvengti kai kurių ligų, bet ir padės stiprinti sveikatą.
Yra keletas sveikos mitybos principų, kurių laikymasis padeda sveikai maitintis. Kasdien žmogaus organizmas turi gauti apie 40 įvairių maisto medžiagų: baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų. Tačiau nėra nei vieno maisto produkto, kuriame rastume juos visus. Todėl labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principo – maisto įvairumo. Antras labai svarbus principas, kurios reikia laikytis norint išvengti su netinkama mityba susijusių ligų yra nuosaikumas. Svarbu ne tik nepersivalgyti, tačiau ir žinoti, jog net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą įtaką mūsų sveikatai. Rūpinantis savo sveikata svarbu rinktis subalansuotą mitybą – tinkamą riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų santykį bei optimalų energijos kiekį maisto produktuose.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas