Trečiadienis, 2025.04.02
Reklama

Pasitinkant Žaliosios medinės gyvatės metus: ant stalo padėkime gyvatės vaisių

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2024-12-30 11:07:19

Jei dar nesugalvojote, kuo nustebinti draugus ir artimuosius ruošiant Naujųjų metų stalą, pasitelkite egzotišką akcentą – gyvatės vaisių. Forma ir dydžiu šie vaisiai panašūs į figas, o rudai oranžinė luobelė, padengta glotniais žvynais, išties primena gyvatės odą. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pažymi, kad keliavusieji Pietryčių Azijoje šį vaisių greičiausiai pažįsta, o kurie dar su juo nesusidūrė – dabar turi puikią galimybę jo paragauti bei simboliškai papuošti artėjančių 2025-ųjų vaišių stalą.

Salakpalmės vaisiai
Salakpalmės (gyvatės) vaisiai / Pranešimo autorių nuotr.

Iš Indonezijos kilę gyvatės vaisiai, dar vadinami salak arba salakpalmių vaisiais, yra įprasta gamtos gėrybė Pietryčių Azijos šalyse, kur tropiniame klimate klesti salakpalmių plantacijos.

„Indonezija yra pagrindinė valgomosios salakpalmės vaisių tiekėja – ten šie vaisiai laikomi nacionaliniu lobiu, naudojami ir ritualiniuose patiekaluose per šventes, ir kaip vaistas, ir kaip turistams siūlomas gatvės užkandis. Šviežio prinokusių salakų derliaus į parduotuves pirkėjams atvežėme prieš pat pasitinkant gyvatės metus –tai bus ne tik puiki proga papuošti šventinį teminį vaišių stalą, bet ir galimybė paragauti šio egzotiško vaisiaus, ypač dabar, kai juo galima pasirūpinti reikšmingai pigiau“, – sako Julija Butkevič, „Maximos“ Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė.

Ji pasakoja, kad gerai prinokę vaisiai būna raudonai rudos arba ryškiai oranžinės spalvos – tokie subrendę gyvatės vaisiai yra intensyvaus saldaus skonio, o šviesesni salakai būna rūgštesni bei kietesnės tekstūros.

„Gyvatės vaisių skonis dažnai apibūdinamas kaip obuolio, ananaso ir banano skonių derinys su riešutų ir medaus natomis. Vieni labiau jaučia rūgščias natas ir sako, kad salakpalmių vaisiai primena rabarbarus, kitiems labiau įstringa riešutų, medaus ar bananų skonių natos. Tačiau visi ragavusieji sutinka, kad šių vaisių skonis – unikalus. Juokaujama, kad gyvatės vaisių ragauti pavojinga, nes pradėjus jį valgyti – sustoti bus sunku“, – kalba skyriaus vadovė.

Kaip valgomi gyvatės vaisiai?

Salakpalmių vaisių žievelė –kieta, padengta blizgančiais žvyneliais. Tai tarsi natūralus vaisiaus šarvas, išlaikantis jo sultingumą bei apsaugantis nuo kenkėjų. Po šiuo kiautu slypi vaisiaus minkštimas – tai 3–5 gelsvos spalvos skiltelės, išvaizda primenančios mums pažįstamų česnakų skilteles. Kiekviena skiltelė turi kietą, nevalgomą kauliuką.

„Populiariausias būdas valgyti gyvatės vaisių – tiesiog išlukštenti ir valgyti kaip natūralų užkandį. Vaisius įpjaunamas skersai, tarsi norėtumėte jį padalinti pusiau, tačiau įpjauti reikia tik žievelę ir atsargiai nuimti. Tuomet minkštimas dalinamas skiltelėmis ir skanaujama – tik prisiminkite, kad viduje yra kietas kauliukas. Gyvatės vaisiai yra labai dekoratyvūs, tad toks užkandis įspūdingai atrodys ant stalo ir padovanos gurmaniškų įspūdžių“, – patarimais dalijasi J. Butkevič.

Salakpalmių vaisiai jų gimtinėje taip pat naudojami salotoms bei dažnai derinami su mangais, aštriais pipirais. Taip pat jie valgomi saldinti ir sūdyti, juos galima gruzdinti ir marinuoti. O Naujųjų metų sutikimui „Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo išbandyti ir kelis nesudėtingus receptus su šiais unikaliais vaisias.

Gyvatės vaisių ir kokosų desertas

Paruošti gardžiam desertui prireiks:

  • 10 gyvatės vaisių (salakų) (nuluptų ir supjaustytų gabalėliais);
  • 200 ml kokosų pieno;
  • 3 šaukštų cukraus (arba pagal skonį) – galima naudoti ir datulių sirupą;
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
  • 1 šaukštelis kukurūzų krakmolo (ištirpinto 2 šaukštuose vandens).

Gaminimas. Į puodą supilkite kokosų pieną, vanilės ekstraktą ir cukrų arba sirupą, kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Sudėkite supjaustytus salakpalmės gabalėlius ir virkite kelias minutes, kol vaisiai suminkštės. Įmaišykite ir kukurūzų krakmolą, kad padažas sutirštėtų. Patiekite šį desertą šiltą arba atvėsintą, dekoruodami šviežiais kokosų drožlėmis ir mėtų lapeliais arba citrusų žievelėmis.

Salakų vaisių ir avokadų salotos

Norint paruošti šias salotas Jums reikės:

  • 6 gyvatės vaisiai (nulupti ir supjaustyti griežinėliais);
  • prinokęs avokadas (supjaustytas gabalėliais);
  • sauja špinatų ar gražgarstės lapų;
  • pusės granato sėklų;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštas citrinos sulčių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • jeigu mėgstate – žiupsnelis čili pipirų drožlių.

Gaminimas. Salotų dubenyje sumaišykite salakpalmės griežinėlius, avokado gabalėlius, špinatus ir granato sėklas. Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus, kad gautųsi padažas. Užpilkite padažą ant salotų ir švelniai išmaišykite bei patiekite kaip lengvą užkandį arba garnyrą.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vaikų džiaugsmą gerėjančiu oru apsunkina infekcijos: kaip nuo jų apsisaugoti?
Sezoninės infekcijos kasmet tampa iššūkiu vaikų organizmui – sloga, kosulys, gerklės skausmas ir karščiavimas jį s...
Gydytojų onkologų kompetencija, patirtis ir kolegų nuojauta lėmė sėkmę
Nacionaliniame vėžio centre besigydančio Mindaugo (48 m.) ligos istorija, kaip ir daugeliu atvejų, prasidėjo netikėtai,...
Pavasarį sugrįžta ne tik saulė: kaip palengvinti alergijos simptomus?
Vis dažniau danguje pasirodanti saulė ir pamažu aukštyn kylantis lauko termometro stulpelis praneša apie netrukus sužydė...
70 valandų per savaitę – asmeniniam gyvenimui. Ar tikrai?
Net jei nelaikome savęs perfekcionistais, staiga pajuntame, kad para tiesiog turėtų būti ilgesnė. Tada laiku pabaigtume...
Kartu su gamta bunda ir erkės: ragina nedelsti – erkinis encefalitas gali kainuoti gyvybę
Su pirmaisiais šiltesniais saulės spinduliais į gamtą traukia poilsiautojai, tačiau kartu bunda ir mažieji, bet pavojing...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų