Antradienis, 2025.02.11
Reklama

Paskelbtos naujos gairės dėl natrio ir kalio suvartojimo

vlmedicina.lt | 2013-02-19 10:11:03

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) naujai paskelbtose gairėse pabrėžiama, kad suaugusieji turėtų suvartoti mažiau kaip 2000 mg natrio (arba mažiau nei 5 g druskos) ir ne mažiau kaip 3510 mg kalio per dieną. Žmonės, suvartojantys daugiau natrio ir mažiau kalio nei rekomenduojama, turi didesnę riziką padidėjusio kraujo spaudimo išsivystymui, o tai didina širdies ligų ir insulto riziką. PSO pažymi, kad dauguma žmonių suvartoja per daug natrio ir per mažai kalio.

Druska
Redakcijos archyvo nuotr.

Natrio natūraliai yra daugelyje maisto produktų, pvz., piene ir grietinėlėje (apie 50 mg natrio 100 g produkto), kiaušiniuose (apie 80 mg/100 g). Natrio žymiai daugiau yra perdirbtuose produktuose, pavyzdžiui, duonoje (apie 250 mg/100 g), mėsos gaminiuose (kai kuriuose – net per 1500 mg/100 g), užkandžiuose (spragintuose kukurūzuose – apie 1500 mg/100 g), padažuose (sojų padaže – apie 7000 mg/100 g), sultinyje arba sultinio kubeliuose (apie 20000 mg/100 g).

Daug kalio yra pupelėse ir žirniuose (apie 1300 mg kalio 100 g produkto), riešutuose (apie 600 mg/100 g), kai kuriose daržovėse, pavyzdžiui špinatuose, kopūstuose ir petražolėse (apie 550 mg/100 g), vaisiuose – bananuose, papajose (apie 300 mg/100 g). Maisto produktų perdirbimas sumažina kalio kiekį daugelyje maisto produktų.

Šios gairės labai svarbios visuomenės sveikatos ir kitiems specialistams, dirbantiems neužkrečiamų ligų (pvz., širdies ligų, insulto, diabeto, onkologinių susirgimų, kvėpavimo takų ligos) srityje. Siekiant visuomenėje sumažinti natrio ir padidinti kalio suvartojimą, o tuo pačiu sumažinti padidėjusio kraujo spaudimo, širdies ligų ir insulto riziką, naudojamos tokios priemonės kaip maisto produktų ženklinimas (nurodant druskos kiekį), vartotojų švietimas, nacionalinių mitybos rekomendacijų parengimas bei bendradarbiavimas su maisto produktų gamintojais, siekiant sumažinti druskos kiekį perdirbtuose maisto produktuose.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktorius Gediminas Pridotkas pažymi: „Lietuvoje kaip ir daugumoje kitų Europos šalių, druskos suvartojama per daug. Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas ištyrė, kiek druskos yra dažniausiai vartojamuose perdirbtuose maisto produktuose. Remdamiesi tyrimų rezultatais galime teigti, kad perdirbti maisto produktai turi gana daug druskos. Pavyzdžiui, lietuviškoje juodoje duonoje yra apie 1,1 % druskos ir tai atitiktų 440 mg natrio 100 g produkto, o virtoje dešroje – 2,1 % druskos ir tai atitiktų 840 mg natrio 100 g produkto. Mes valgom ne tik per daug, bet ir per sūriai“.

PSO gaires dėl natrio ir kalio suvartojimo galite rasti čia: https://www.who.int/mediacentre/news/notes/2013/salt_potassium_20130131/en/index.html

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Klaipėdos universiteto ligoninė perskirstė skubios pagalbos srautus
Nuo vasario 11 dienos Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) koreguoja skubios pagalbos teikimo tvarką. Visa skubi p...
Riebalai ant pilvo gali išduoti apie širdies ir kraujagyslių ligą
Širdies ir kraujagyslių ligos kasmet nusineša daugiausia lietuvių gyvybių – Lietuvoje mirštamumas nuo širdies ir k...
Priklausomybės ligų specialistai – apie tendencijas: vienos džiugina, kitos kelia nerimą
Priklausomybės nuo alkoholio ir nuo opioidų išlieka vienomis pagrindinių, dėl kurių žmonės ieško pagalbos, rodo Respubli...
Dažnai raižo ir pučia pilvą? Gali būti, kad jūs netoleruojate laktozės
Lietuvoje maždaug kas trečias suaugęs žmogus susiduria su laktozės (arba pieno cukraus) netoleravimu. Šis sutrikimas, ku...
Nėščiųjų ir pagimdžiusių moterų mityba: kokias klaidas dažniausiai daro moterys
Nėštumas – ypatingas etapas moters gyvenime, kupinas pokyčių ir naujų iššūkių. Vienas svarbiausių aspektų šiuo lai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų