1300 g kietos kaimiškos grietinės plakti greitaeigiu maišytuvu (mikseriu) arba trintuvu (blenderiu) tol, kol susidarys sviestas, paskui jį maigant tris -penkis kartus perplauti labai šaltame vandenyje. Gautas pasukas nupilti ir naudoti kitų valgių ar gėrimų gamybai. Sviestą nuspausti taip, kad neliktų drėgmės. Išeiga – 1000 g.
Lietuviškas lydytas sviestas
Sviestą reikia kaitinti ant vidutinės ugnies puode be dangčio, kad išgaruotų svieste esantis vanduo.
Po 3-5 minučių sviestas išsilydys. Lydant sviestą, reikia atidžiai jį stebėti ir neužsiimti jokiais kitais darbais, kad sviestas neprisviltų. Kai tik sviestas užvirs, liepsną sumažinti ir palikti, kad virtų. Kai sviestas pamažu virs, puodo dugne susidarys burbuliukai, kurie kils į paviršių.
Tuo metu sviestas pasidarys drumstas, o po 20 minučių, kai sviesto temperatūra pasieks 100º C, pradės garuoti svieste esantis vanduo ir po 30-40 minučių jis visai išgaruos.
Kol sviestas ant mažos ugnies virs, nuo sviesto riebalų pradės skirtis baltymai – baltos putos, o sviestas pradės darytis permatomas. Dalis baltymų nusės ant dugno, kita dalis pakils į paviršių. Dabar sviestą būtina pamaišyti.
Baltymai pradės darytis auksiniais-rusvais, o sviestas – auksinės spalvos. Tuomet ugnį reikia užgesinti, kad neprisviltų ant dugno nusėdę baltymai. Jei naudojate termometrą, pastebėsite, kad kai išgaruoja vanduo, sviesto virimo temperatūra labai greitai didėja. Ir virimą reikia sustabdyti, kai jis pasiekia 110-115ºC temperatūrą.
Kad filtruojant nenusidegintume, sviestą reikia atvėsinti. Filtruoti per marlę. Taip pat sudėkite dugne likusias nuosėdas ir leiskite joms nuvarvėti.
Lydytą sviestą supilkite į stiklainius. Tinkamai paruoštą lydytą sviestą galima laikyti virtuvėje net ne šaldytuve ištisus metus.
Lydyto sviesto nauda organizmui
Remiantis Ajurveda – seniausiu pasaulyje gydymo mokslu, lydytas sviestas yra pats švariausias iš visų riebalų ir aliejų, ir todėl jis yra ne tik labai lengvai pagaminamas, turi aukštai vertinamą skonį ir kvapą, bet yra labai naudingas žmogaus organizmui, nes turi daug gydomųjų savybių. Lydytu sviestu jau daugiau nei trys tūkstančiai metų gydoma nepaprastai daug ligų.
Lydytas sviestas yra idealus riebiųjų rūgščių tiekėjas žmogaus organizmui ir apsaugo žmogaus organizmą nuo laisvųjų radikalų patekimo. Neatsitiktinai Indijoje, kur tradiciškai maisto gamyboje vartojamas lydytas sviestas, žmonės gerokai rečiau serga širdies bei kraujagyslių ligomis, ten mažesnis mirtingumas nuo miokardo infarkto, insulto.
Svarbiausia būtina neužmiršti, jog šių medžiagų mūsų organizmas turi gauti ištisus metus. Su vaisiais ir daržovėmis gaunama itin mažai omega-3 riebalų rūgšties. Todėl specialius omega-3 maisto papildus patartina vartoti ištisus metus.
Šaukštelis lydyto sviesto prieš valgį ryškiai pageriną virškinimą ir apsaugo nuo virškinimo ligų. Lydytu sviestu galima efektyviai gydyti fizines ir imuniteto negalias. Šiam tikslui 500 g lydyto sviesto išmaišyti su 50 g medaus, 5 g malto cinamono, 5 g maltų pankolių, 1 g malto kardamono, labai mažo žiupsnelio šafranų. Jei ši skani tyrė bus vartojama rytais, nevalgant kito maisto, tai po kelių dienų bus jaučiami ryškūs organizmo pokyčiai.
Aptepui 500 g lydyto sviesto išmaišyti su 50 g medaus, 50 g maltų migdolų, 50 g smulkintų džiovintų vaisių, 5 g maltų cinamonų, 5 g maltų pankolių, 1 g maltų kardamonų, labai mažu žiupsneliu šafranų. Šiuo aptepu galima aptepti juodą ruginę duoną arba skrebučius.
Lydytas sviestas sustiprina naudingąsias ir gydomąsias augalų bei prieskonių savybes.
Juo taip pat gydoma migrena, sąnarių ir juosmens skausmai, naudojamas gydomiesiems masažams.
Lietuvos kaimo bendruomenėms, ūkininkams patarčiau įsigyti elektra varomų sviesto plaktuvų. Tai galite sužinoti savo ūkininkų draugijoje, Žemės ūkio rūmuose.
Pradėkite patys gaminti ir paprastą kaimišką sviestą, sūdytą sviestą ir lydytą sviestą.
Tikrą sviesta valgyti sveiką, ant tikro lydyto sviesto kepti taip pat sveika.
Ką reikėtų atsiminti, kepant maistą su lydytu sviestu:
Lydytas sviestas — tai riebalai, gauti išvalius sviestą. Jame nėra pieno baltymų (tirščių), galinčių apkarsti, todėl laikyti galima keletą mėnesių, — net ir ne šaldytuve.
Daržovės, žuvies, paukštienos ir mėsos kepsniai, kepami perpus aliejuje su lydytu sviestu įgauna tikrąjį fantastišką skonį ir aromatą.
Kepant maistą gruzdintuvėje, visi produktai turėtų būti kambario temperatūros, paruošti, suformuoti, supjaustyti, iškočioti. Kai naudojate lydytą sviestą prieskoniams, riešutams ar sėkloms pakepinti, turėkite juos pasiruošę iš anksčiau, kad lydytas sviestas nesviltų beieškant reikiamo produkto.
Prieš dėdami lydytą sviestą į puodą, kepti gruzdintuvėje, žiūrėkite, kad indas būtų visiškai sausas. Saugokitės, kad į įkaitusį lydytą sviestą nepatektų vandens, nes ims stipriai tiškėti.
Gruzdintuvėje kepant drėgnas daržoves, lydytas sviestas gali suputoti, todėl daržovių puode neturėtų būti iki pat viršaus, kad sviestas nebėgtų per kraštus.
Lydytas sviestas bus pakankamai įkaitęs, jei į jį įmestas maisto gabalėlis tuojau spirgėdamas iškyla į paviršių. Tada sumažinkite ugnį tiek, kad sviestas nesviltų.
Jei lydytas sviestas per karštas, jame kepamas maistas iš išorės apsvyla, o viduje lieka neiškepęs; o jei nepakankamai įkaitęs, maistas sugers per daug riebalų. Maistą dėkite į sviestą vienu sluoksniu, kad būtų vietos kepiniams vartyti. Sudėjus iš karto per didelį maisto kiekį, sviestas atvės.
Kad sutaupytumėte lydyto sviesto, kuris dažnai vadinamas „skystuoju auksu", iškeptą maistą sudėkite į koštuvą ir palikite nuvarvėti. Prieš naudodami lydytą sviestą dar karta, perkoškite jį per marlę ar smulkų sietelį, antraip likusios nuosėdos ims degti, sugadins sviesto spalvą ir pakeis jo skonį.
Gruzdintuvėje lydytas sviestas naudojamas keletą savaičių, kol pradeda svilti. Jei perkošus jis išlieka tamsios spalvos arba skleidžia aitrų kvapą, jį reikia išpilti.
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas