Potvyniai – Lietuvai būdinga stichinė nelaimė, kasmet kelianti grėsmę gyventojų sveikatai bei gyvybei, kuriai būtina ruoštis. Evakuacija – viena iš efektyviausių žmonių apsaugos priemonių prieš prasidedant potvyniui.
Išvykimas iš pavojingos zonos būtinas:
nėščioms moterims;
asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis;
senyvo amžiaus žmonėms bei vaikams.
Jei nusprendėte likti savo gyvenamoje vietoje:
apsirūpinkite ilgai negendančiais maisto produktais (jų atsargas laikykite vietose, kurių negali apsemti vanduo);
būtiniausiais medikamentais (vaistais, tvarsliava ir kt.);
fasuotu geriamuoju ir mineraliniu vandeniu;
turėkite mobiliojo ryšio telefoną, banginį radiją;
elektros dingimo atvejui apsirūpinkite žibintuvėliais;
užsandarinkite šulinius, kad į juos nepatektų užterštas paviršinis vanduo. Viršutinį šulinio rentinį patartina apiplūkti moliu, o aplink šulinį suformuoti nuolydį, kurį reikėtų išgrįsti akmenimis arba išbetonuoti.
Kadangi potvynio metu atsiranda didelė tikimybė susirgti skrandžio, ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis, dermatitu, svarbu:
tuo laikotarpiu negerti ir maisto gamybai, indų plovimui, skalbimui bei prausimuisi nevartoti galimai užteršto šulinių vandens;
stenkitės nesušlapti, neperšalti;
turėkite pakankamą kiekį šiltų, neperšlampamų drabužių bei avalynės;
atsiradus sveikatos sutrikimams, nedelsiant kreipkitės į artimiausią asmens sveikatos priežiūros įstaigą;
neišleiskite iš namų vienų mažamečių vaikų, pagyvenusių ir neįgaliųjų asmenų;
neleiskite vaikams žaisti su potvynio vandeniu, saugokite nuo užteršimo žaislus;
atsargiai naudokitės elektros ir dujiniais prietaisais;
jeigu laikote chemines medžiagas (trąšas, pesticidus ir kt.), sandėliuokite jas vietose, kurių negali apsemti vanduo;
sekite informaciją apie potvynį per radiją, televiziją bei vykdykite specialistų rekomendacijas.
Pasibaigus potvyniui, kad išvengtumėte per vandenį plintančių infekcinių ligų (dizenterijos choleros, vidurių šiltinės, poliomielito ir kt.):
griežtai laikykitės asmens higienos reikalavimų;
nevalgykite rūsyje užlietų daržovių, vaisių, kitų vandenyje mirkusių maisto produktų;
išvalykite šulinius – ištraukite šiukšles, pagalius, išsemkite nešvarų vandenį ir išdezinfekuokite chlorkalkių tirpalu. Po paros atsiradusį vandenį išsemkite. Vartoti vandenį galėsite tik atlikus laboratorinius tyrimus. Dėl geriamojo vandens kokybės kreipkitės į teritorinį valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padalinį.
SAM Ekstremalių sveikatai situacijų centras