Sekmadienis, 2024.09.08
Reklama

Patarimai keisti mitybą lietuvių nejaudina: esame vieni didžiausių užsispyrėlių Europoje

Šaltinis: vlmedicina | 2024-07-29 13:02:17

Europos vartotojų organizacijos 11 ES šalių atliktos apklausos rezultatai rodo, jog Lietuvos gyventojai yra mažiausiai linkę keisti savo mitybos įpročius siekiant tvarumo ir geresnės sveikatos. Galimai dėl to Lietuvoje kiaulienos vis dar suvartojama daugiau nei paukštienos, kuri pagal populiarumą dėl sveikatai naudingųjų savo savybių pirmauja ir Europoje, ir pasaulyje, – teigiama pranešime žiniasklaidai.

Valgo iš lėkštės
Maistass / Pexels.com

Įdomu ir tai, kad Lietuvos gyventojams siekti tvarumo per mitybą labiausiai trukdo ne sveikesnio ir aplinkai mažiau žalingo maisto kaina, o užsispyrimas ir abejingumas tvarumo tikslams.

Kartu su lietuviais rinkdamiesi maistą apie tvarumą mažiausiai galvoja Belgijos, Slovakijos ir Nyderlandų gyventojai.

Neįvertina savo įpročių poveikio

Visose šalyse, kurioje buvo vykdoma ši apklausa, gyventojai bemaž vienodai įsitikinę, kad jų mitybos įpročiai nelabai susiję su poveikiu aplinkai. Su teiginiu, kad individualūs mitybos įpročiai yra svarbus klimato kaitos veiksnys, sutinka vos apie 10 proc. ES gyventojų.

Tačiau duomenys rodo, jog būtent maisto gamyba yra vienas svarbiausių ir klimato kaitą, ir gyvosios gamtos įvairovę lemiančių veiksnių.

Maisto auginimas lemia 26 proc. visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo į atmosferą.

Skirtingų mėsos rūšių auginimo metu į atmosferą išskiriami nevienodi šiltnamio dujų kiekiai, skaičiuojami anglies dvideginio (CO₂) ekvivalentais. Brangiausiai planetai kainuoja jautienos auginimas – kilogramui mėsos išauginti į atmosferą išmetame 100 kg anglies dvideginio. Avienos ir ožkienos kilogramas „kainuoja“ 40 kg šiltnamio dujų. Kiaulienos – 12 kilogramų. Iš visų mėsos šaltinių mažiausiai žalos aplinkai daro vištienos auginimas – vienam kilogramui mėsos išauginti išskiriama tik 10 kg šiltnamio dujų.

Raudonos mėsos suvalgoma per daug

Nors tas pats Eurobarometro tyrimas sako, kad lietuviui kur kas labiau nei vidutiniam ES gyventojui rūpi maisto maistingumas ir poveikis sveikatai, užsispyrimas ir čia ima viršų prieš medicinos ekspertų patarimus. Medikai tikina, kad turtingosiose pasaulio šalyse mėsos suvartojama 2-3 daugiau nei reikalinga sveikai, visavertei mitybai.

Pavyzdžiui, Lietuvoje, ataskaitos duomenimis, žmonės vidutiniškai suvalgo po 52,6 kg raudonos mėsos kasmet, kuomet rekomenduojama norma – 18-26 kg.

„Mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad raudonos mėsos – jautienos, avienos, kiaulienos – vartojimas didina storosios žarnos vėžio riziką. Dėl to, pagal Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, rekomenduojama riboti raudonos mėsos vartojimą iki 80 gramų per dieną. 80 gramų virtos mėsos – tai trys degtukų dėžutės dydžio gabalėliai“, – aiškina dietologas, Vilniaus universiteto profesorius Rimantas Stukas.

Kitų šalių nacionalinės visuomenės sveikatos institucijos linkusios pateikti dar griežtesnes rekomendacijas. Pavyzdžiui, sveiki suaugę graikai raginami vartoti ne daugiau nei 120-150 g raudonos mėsos per savaitę arba apie 6-8 kg per metus.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Ką daryti, kad ateinantis ruduo nepakenktų plaukam?
Rudens orai dėl pakitusios temperatūros, drėgmės ir kitų aplinkos veiksnių pokyčių gali turėti įvairų poveikį plaukams:...
Odos vėžys dažniausiai diagnozuojamas 60-mečiams, kurie mėgo leisti laiką sode ar paplūdimyje
Darbingą savaitę plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Domantas Stundys sako atliekantis 20, o kartais ir d...
Kineziterapijos svarba reabilitacijoje: kelias į visavertį gyvenimą
Artėjant Pasaulinei kineziterapijos dienai Panevėžio teritorinė ligonių kasa primena, kaip Privalomojo sveikatos draudim...
Padidėjusi kietųjų dalelių koncentracija ore: kaip elgtis?
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai atkreipia dėmesį, kad Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) int...
Pacientų pasitenkinimo vertinimas: ko reikia šiandieniniam Kauno klinikų pacientui?
Vienas svarbiausių Kauno klinikų siekinių – gerinti pacientams teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokyb...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų