Galite pridėti dar vieną priežastį sąraše, kodėl neturėtumėte sustoti užkąsti degalinėje ar greitojo maisto restorane: pasak mokslininkų, pakuotės, kuriose pateikiamas maistas, gali būti susijusios su rimtomis sveikatos problemomis, – rašo time.com.
Bendradarbiaudami kelių institutų mokslininkai ir Aplinkos apsaugos agentūra (The University of Notre Dame and the Environmental Protection Agency, EPA) išanalizavo daugiau nei 400 įvynioti skirtų popierių bei tarų, kurios naudojamos 27 greitojo maisto linijose. Apie pusę jų turėjo medžiagos, sutrumpintai žymimos PFAS.
PFAS neleidžia pakuotėms išsiriebaluoti. Žmonės su šia medžiaga taip pat susiduria naudodamiesi kai kuriomis nepridegančią dangą turinčiomis keptuvėmis, vandeniui atspariais drabužiais, dėmėms atspariais audiniais. Jau ankstesnės studijos įrodė PFAS poveikį vaisingumui, skydliaukės funkcijoms, vaikų raidos sutrikimams, padidėjusiai vėžio rizikai.
Tolesnė 20 mėginių analizė padėjo aptikti, kad medžiaga PFOA (ilgų grandinių PFAS) susijusi su širdies ligų išsivystymo rizika, todėl jos dabar atsisakoma JAV.
Nors studijoje tirtas tik minėtos medžiagos kiekis pakuotėse, manoma, kad ji gali patekti ir į maistą: „Sunku pasakyti, kiek medžiagos iš tiesų „persisunkia“ iš pakuotės, nes tai priklauso nuo temperatūros, koks maisto produktas ir kiek laiko buvo supakuotas toje taroje ir kokia specifinė PFAS įeina į tos taros sudėtį“, – komentavo vienas iš tyrimo autorių.
Tyrimas parodė, kad ilgų grandinių PFAS gali pasilikti žmogaus kūne daugelį metų. Taip pat, išmetus tokias pakuotes, ši medžiaga patenka į dirvožemį ir jame kaupiasi, tad gali patekti net į geriamąjį vandenį.
Blogiausia, kad pažiūrėję į pakuotę mes negalime atskirti, ar joje yra galimai sveikatai kenksmingos medžiagos. Taigi vienintelis būdas jos išvengti – paprasčiausiai vengti greitojo maisto. Stenkitės vartoti šviežius produktus, gaminti patiekalus namie, o jei jau nusipirkote greitojo maisto, pasistenkite kuo greičiau išimti jį iš pakuotės – vis šiokia tokia apsauga.