Naujausi amerikiečių tyrimai rodo, kad pacientų, sergančių storosios ir tiesiosios žarnos vėžiu, išgyvenamumui turi įtakos mityba. Vartojantieji daugiau pieno produktų gyvena šiek tiek ilgiau ir turi net 28 proc. mažesnę riziką mirti dėl kitų priežasčių.
Manoma, kad naudingas efektas priklauso nuo piene esančio kalcio, kuris stabdo vėžio ląstelių augimą ir stabilizuoja vėžio plitimą. Piene daug saturuotų riebalų, kurie įeina į daugelio hormonų sudėtį, todėl jo produktų neturėtų vengti ne vien vėžiu sergantys pacientai.
Nors rezultatų vienpusiškumas yra nemažai kritikuojamas, neva daug pieno geriantys yra liesesni, fiziškai aktyvesni ir mažiau valgo raudonos mėsos, todėl gerus rezultatus lemia ne vien dieta, daugelis tyrimų patvirtino, kad vėžiu sergantiems pacientams svarbu sveikai maitintis ir vengti amerikietiškų mitybos standartų. Tokiu atveju ne tik ilgiau gyvenama, bet ir vėžio recidyvai retesni.
Mokslininkai įspėja, kad nauji tyrimai dar neįrodo, kad pieno produktai yra tiesioginė ilgesnio išgyvenamumo priežastis, nors ryšys tarp jų nustatytas. Storosios ir tiesiosios žarnos vėžiu sergantys pacientai savo įpročius galėtų keisti tik oficialiai patvirtinus mitybos rekomendacijas.
Plačiau:
Peter Campbell, Ph.D., epidemiology research program, American Cancer Society; Donald Abrams, M.D., integrative oncologist, University of California, San Francisco; June 23, 2014, Journal of Clinical Oncology, online