Kas nemėgsta skaniai pavalgyti, ypač šventiniu laikotarpiu, kai stalai nukrauti daugybe skanių patiekalų? Norisi paragauti visko, ką akys mato, ką nosis užuodžia. Nesvarbu, sotūs mes jau ar ne.
Natūralu, kad po tokių puotų pradeda streikuoti skrandis, o po ranka ne visuomet turime kokių virškinimo fermentų tabletę (o ir artimiausia vaistinė nedirba arba taip tingisi keliauti iki jos). Tačiau sveikatos specialistai pataria tam pavartoti kone kiekvienuose namuose aptinkamus produktus. Jie padės sumažinti nemalonius simptomus po persivalgymo, rūgščių sukilimo ir kt. Kokie tie produktai?
Rauginti kopūstai
Kalbant paprastai, tai yra natūraliai fermentavęsi kopūstai. Toks fermentavimosi procesas (rauginimas) buvo atrastas prieš daugybę metų ir padėjo žmonėms išlaikyti maisto produktus per žiemą. Be sudėtyje esančio vitamino C, panaudojimo galimybių kulinarijoje, skonio ir kt., rauginti kopūstai turi dar vieną privalumą – valo mūsų žarnyną ir gerina virškinimą. Nustatyta, kad didžiausią įtaką tam turi raugintuose kopūstuose esantis magnis, fermentai, probiotikai. Rauginti kopūstai, kad ir kaip atrodytų keista, padeda suvirškinti kone visas maisto medžiagas: baltymus pieniškuose produktuose, įvairius angliavandenius iš grūdų ir kt. Beje, 2012 metais įvairių mokslinių tyrimų metu atrastos priešvėžinės raugintų kopūstų savybės. Tad kodėl prie įvairių patiekalų šalia nepatiekus raugintų kopūstų?
Pipirmėtė
Tai populiari žolelė, vartojama ir kaip vaistinė augalinė žaliava, ir kaip arbata, ir kaip prieskonis, mėgstama dėl savo aromato. Nenuginčijamas pipirmėtės poveikis mažinant raumenų spazmus, gerinant virškinimą, slopinant skrandžio spazminius skausmus, vidurių pūtimą. Pagrindinis viso to „iniciatorius“ - pipirmėtėse esantis eterinis aliejus mentolis.
Vartoti tinka ir švieži, ir džiovinti pipirmėtės lapai. Jais galima pagardinti įvairius mėsos ar daržovių patiekalus, desertus, gaminti arbatas.
Pipirmėčių eterinio aliejaus kelis lašelius ne tik galima įsilašinti į vandenį ir išgerti, bet ir inhaliuoti bei taip pagerinti kvėpavimo takų būklę.
Obuolių sidro actas
Apie šio produkto gerąsias savybes kalbama jau seniai. Nuo seno jis vartojamas lėtiniams ir ūminiams virškinimo sutrikimams šalinti bei maisto medžiagų skaidymui greitinti. Obuolių actas gerina virškinimą, gali padėti esant padidėjusiam rūgštingumui, sureguliuoja žarnyno motoriką. Tinka gerintimedžiagų pasisavinimą žarnyne, tokiems mikroorganizmams, kaip įvairūs grybeliai, Candida, naikinti.
Šį produktą reikia labai gerai atskiesti ir vieno gerti tikrai nerekomenduojama. Pagardinkite salotas, pasidarykite gerokai praskiestą gėrimą, naudokite marinatams. Labai svarbu išsirinkti tinkamą obuolių sidro actą. Ieškokite geros kokybės, organinio produkto. Atsargiai vartokite, jei skrandis jautrus.
Šaltiniai
https://healthimpactnews.com/2014/sauerkraut-anti-cancer-fermented-food-that-restores-gut-flora/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16767798
https://authoritynutrition.com/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar/