Klausimas. Esu prieš dvi savaites pagimdžiusi ir susidūriau su tokia problema: dar nėštumo metu atsirado hemorojus (dėl kasdienio viduriavimo iškrito keli mazgeliai į išorę), o po gimdymo viduriai yra gana kieti, be to, baisoka tuštintis dėl siūlių po kirpimo. Gal galėtumėte patarti, kokius maisto produktus ar maisto papildus rinktis laviruojant tarp vidurių užkietėjimo, laisvų vidurių ir pilvo pūtimo (nes vaikui pasireiškia pilvo diegliukai)? Gintarė.
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Įvertinus Gintarės situaciją, atsivėrė uždaras ratas: slopinamas tuštinimosi refleksas (dėl psichologinių faktorių) - ribojamas daug skaidulų turintis maistas (daržovės, vaisiai) dėl galimų kūdikio pilvo dieglių, taip skatinamas vidurių užkietėjimas ir pabloginama hemorojaus simptomatika. Tą grandį reikia nutraukti. Pirmiausia reikia atsikratyti psichologinės įtampos, kuri pasireiškia bijojimu tuštintis po gimdymo dėl kirpimo. Nebijokite, tikrai nieks neplyš, be to, praėjo jau gana daug laiko po gimdymo (t.y. plyšimo). Esant hemorojui labai svarbu vengti vidurių užkietėjimo. Antra vertus, maitinančios mamos mityba neturi įtakos vaiko pilvo diegliams (jei tai berniukas - tai normalu, nes dėl fiziologinių ypatumų iki maždaug 3 mėnesių juos dažnai kankina pilvo diegliai), todėl vien dėl to nėra būtinybės griežtai apriboti savo racioną.
Svarbiausi mitybos aspektai maitinančiai mamai, linkusiai į vidurių užkietėjimą:
vengti baltos duonos, bandelių, riebių kepinių ir patiekalų, riebių pieno bei mėsos produktų, kietai virtų kiaušinių. Kulinarinis apdorojimas - virimas, troškinimas ir kt., išskyrus kepimą.
Ryte išgerkite stiklinę kambario temperatūros vandens, į vandenį įpilkite šaukštą citrinos sulčių. Gerkite mažais gurkšneliais. Apie vandenį prisiminkite po kiekvieno maitinimo. Optimalus paros skysčių kiekis yra apie du litrus negazuoto vandens. Apribokite kofeino vartojimą.
Kasryt, prieš atsikeldama iš lovos, pasidarykite apie 10 min. pilvo masažą pagal laikrodžio rodyklę.
Prieš miegą išgerkite stiklinę lieso kefyro, įmaišiusi šaukštą alyvų aliejaus.
Daugiau judėkite.
Dėl galimo pilvo pūtimo būtina nuo visų daržovių ir vaisių lupti odelę. Per dieną rekomenduojama suvartoti apie 400-500g daržovių (du trečdaliai šio kiekio turi būti šviežios daržovės) ir apie 300 g vaisių. Negerkite gazuotų gėrimų.
Viduriavimo metu venkite šviežių vaisių ir daržovių (ypač skatinančių pilvo pūtimą), pieno, produktų su saldikliais, aštrių prieskonių ir patiekalų su jais.Rinkitės vakarykščio kepimo baltą arba juodą be priedų (saulėgrąžų, sėlenų) duoną, džiūvėsius; tirštas kruopų sriubos (ypač ryžių); neriebią mėsą (jautieną, veršieną, paukštieną), žuvį (karšį, starkį, menkę); varškę.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.