Sekmadienis, 2025.04.13
Reklama

Po patikrinimo - daugiau dėmesio vaikų mitybai

vlmedicina.lt | 2013-01-26 14:36:43

 Nustatoma vis daugiau atvejų, kai viešojo maitinimo įstaigos vaikams patiekia mažesnio nei turėtų būti kaloringumo maistą. Tokią išvadą priėmė ir Jurbarko valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, patikrinę VšĮ Jurbarko ligoninės Vaikų skyrių.

Patikrinimas pradėtas gavus 13 tėvų pasirašytą skundą, kuriame teigiama, kad ligoninėje gydomiems vaikams tiekiamas maistas neskanus ir vaikai jo nevalgo, bet to išreikšta abejonių dėl tiekiamų patiekalų maistinės ir energinės vertės.

Jurbarko ligoninė
Jurbarko ligoninė. Algirdo Kubaičio nuotr.

Jurbarko ligoninei nuo praėjusių metų gruodžio maistą tiekia viešojo maitinimo įmonė VšĮ „Kretingos maistas“. Patikrinimo metu inspektoriai nustatė, kad patiekalai ligoniams gaminami pagal įmonėje patvirtintus technologinius aprašymus, o kiekvienos porcijos maistinė ir energinė vertė paskaičiuota teoriškai. Patikrinimo metu buvo paimti tą dieną ligoninės pacientams tiektų patiekalų mėginiai, norint laboratoriniais tyrimais nustatyti jų faktinę maistinę ir energinę vertę.  Patiekalus ištyrus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, nustatyta, kad faktinis „Kepto bulvių plokštainio su vištiena ir spirgučių padažu su svogūnais ir grietine“ kaloringumas net 33 % neatitiko deklaruojamo.  Laboratorijoje tirtos „Burokėlių sriubos su bulvėmis ir grietine“ faktinis ir deklaruojamas kaloringumas sutapo.

„Tai jau antras atvejis, kai mūsų inspektoriai nustato ženklių skirtumų tarp faktinio ir deklaruojamo šios įmonės ruošiamų, vaikams skirtų patiekalų kaloringumo. Pernai metais Druskininkų vaikų darželiuose atlikti tyrimai taip pat parodė, kad vaikams tiekiamas nesubalansuotas ir energine prasme nepilnavertis maistas. Didžiausia problema ta, kad viešojo maitinimo įstaigos patiekalų maistinę ir energinę vertę nustato teoriškai, neatlikdami jokių laboratorinių tyrimų. Be to, toks ženklus skirtumas tarp faktinio ir deklaruojamo patiekalų kaloringumo, rodo, kad netinkamai pasirenkamos žaliavos, nepaskaičiuojamas porcijos dydis. Dėl to nukečia patiekalo maistinė ir energinė vertė, o taip pat ir skonio savybės.“, – komentavo Algimantas Lipnickas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas.

Pasak specialisto, yra būtina teisės aktuose nustatyti, koks gali būti leistinas ir priimtinas faktinis vaikų raciono kaloringumo svyravimas, leidžiantis užtikrinti, kad vaikai gydymo ir mokymosi įstaigose gautų pilnavertį ir subalansuotą maitinimą, kol kas tokio reglamentavimo labai trūksta.

Kaip Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą informavo VšĮ „Kretingos maistas“, įmonė artimiausiu metu planuoja laboratorijoje pasitikrinti gaminamų patiekalų bei maisto produktų ir žaliavų, naudojamų gamyboje, faktinį kaloringumą ir atitinkamai pakoreguoti naudojamus patiekalų gamybos technologinius aprašymus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sterilizacija – nematomas, bet svarbus žingsnis rūpinantis pacientų saugumu
Ar kada susimąstėte, kas nutinka su medicinos priemonėmis po operacijos, procedūros ar tyrimo? Pavyzdžiui, kaip paruošia...
Fiksuoti dantų protezai: sprendimas, keičiantis ne tik šypseną, bet ir gyvenimą
Dantų netekimas – ne tik estetinė, bet ir funkcinė bei psichologinė problema, su kuria susiduria daugybė žmonių. N...
Už ekrano – spąstai vaikams, kurių nematome: ko imtis jau dabar?
Reaguodama į pastaruoju metu viešai nuskambėjusius skaudžius įvykius dėl vaikų savižalos ar net mirties atvejų, Sveikato...
Patinimas, diskomfortas, spaudimas – ar tai išvarža?
Su pilvo išvaržomis susiduria įvairaus amžiaus žmonės, dažniausiai – rūkantieji. Įprastai pilvo išvarža staigaus s...
Vilniuje – pirmoji storosios žarnos naviko endoskopinė operacija
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje atlikta pirmoji sostinėje sudėtinga endoskopinė operacija, kurios metu jaunai pac...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų