Ketvirtadienis, 2025.04.17
Reklama

Povelykines pagirias sukelia ir viršyta margučių norma

vlmedicina.lt | 2015-04-07 11:44:10

Nors prie velykinio stalo rekomenduojama vienu kartu sukirsti ne daugiau nei du tris kiaušinius, lietuviai saiko nelinkę paisyti, tad neretai užsidirba virškinimo sutrikimų. Pastarųjų atvejų, kaip sako vaistininkai, pošventiniu periodu padaugėja bent dvigubai. Specialistų teigimu, virškinimo problemos ir apsinuodijimai dažnai kyla ir dėl neteisingai laikomų bei suvartojamų maisto likučių. Šiandien, po ilgojo šv. Velykų savaitgalio minimą Pasaulinę sveikatos dieną, vaistininkai ragina susimąstyti apie maisto saugą, kokybę ir saiką.

Užkandžiai
Algirdo Kubaičio nuotr.

„Pošventinis laikotarpis itin „turtingas“ virškinimo sutrikimų, lyginant su įprastomis dienomis, dėl jų gyventojai kreipiasi dvigubai dažniau. Pirmoms dienoms po Velykų būdingi tokie nusiskundimai, kaip vidurių užkietėjimas, sunkumo pojūtis, dažnai šiuos negalavimus lydi galvos skausmas ar bendras silpnumas. Pasitaiko ir apsinuodijimo maistu, kuris pasireiškia pykinimu, viduriavimu. Didžiąja dalimi šios negandos užklumpa dėl pačių gyventojų kaltės“, - konstatavo vaistininkas Dainius Viederis.

Jo teigimu, paprastai po švenčių virškinimas sutrinka, kai nesilaikoma saiko. „Virškinimo sutrikimais paprastai skundžiasi žmonės, kurie nevengia didelio riebaus maisto kiekio ir per dieną suvalgo daugiau nei tris pagrindinius patiekalus, daug kartų užkandžiauja, užsigeria gazuotais gėrimais ar alkoholiu. Pavyzdžiui, įvairūs šaltiniai skelbia, kad reikėtų suvalgyti nuo 1 iki 3 kiaušinių per dieną, o per vieną kartą jaunam žmogui patartina neviršyti 2 kiaušinių normos. Vaikai ir vyresni žmonės turėtų apsiriboti 1 kiaušiniu. Tačiau, kaip neretai prisipažįsta patys pacientai, tų kiaušinių suvalgoma gerokai daugiau, be to, juos gausiai pagardinant majonezu. Tuomet bėdų su virškinimu sunku išvengti“, - sakė D. Viederis.

Vaistininko pastebėjimu, vertėtų žinoti, kad maisto produktų virškinimo laikas skiriasi. „Iki 2-3 valandų yra virškinami vaisiai, daržovės, žuvis, pieno produktai, duona, ryžiai, virti kiaušiniai. Nuo 3 iki 6 valandų užtrunka mėsos produktų, vištienos, jautienos, riešutų, laukinės mėsos, grybų virškinimas. Derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad riebaus maisto virškinimas gali užtrukti net iki 6 valandų, tad privalgius tokio maisto, derėtų padaryti ilgesnę pertrauką ir į stalo pusę nė nebežiūrėti“, - patarė D. Viederis.

Specialistas pažymėjo, kad dar viena virškinimo sutrikimų priežastis yra nesaugus maisto laikymas. „Per šventes paprastai suruošiama daug maisto, kuris visas iš karto nesuvalgomas ir stovi kelias dienas. Tuomet dažniausia klaida – neįvertinama jo kokybė, ypač kalbant apie trumpesnio realizacijos termino produktus, tokius kaip tie patys virti kiaušiniai, kuriuos beje, reikia suvartoti per tris paras, pieno produktai, kepta mėsa, jūrų gėrybės, konditerijos gaminiai, ypač su varškės ar kremo įdarais. Tad jei liko nemažai maisto, su juo vertėtų elgtis atsargiau. Geriausia šventinio stalo likučius sudėti į atskirus indelius ir laikyti šaltai, taip pat atidžiai stebėti jo būklę, kvapą, o kilus net mažiausiam įtarimui geriau maisto likučius išmesti“, - sakė jis.

Pasak vaistininko, susidūrus su virškinimo sutrikimais, nereikėtų į simptomus numoti ranka ir laukti, kol praeis patys. „Esant lengvesniems simptomams, kaip „sustojęs skrandis“, pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, galima naudoti augalines priemones, pavyzdžiui, pankolių, kmynų, ramunėlių žiedų arbatas, gvazdikėlių ar imbiero nuoviro, daug priemonių, padedančių spręsti virškinimo problemas, galima rasti ir vaistinėse. Jei susiduriama su pykinimu ar karščiavimu, geriau nedelsti ir kreiptis į specialistą profesionalių konsultacijų“, - teigė D. Viederis.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Mokslininkai siekia paspartinti skydliaukės vėžio tyrimus
Kai žmogaus skydliaukėje pradeda formuotis auglys, organizmas imasi atsako: nepageidaujamą darinį padengia baltymo kolag...
Kai šventinis stalas tampa iššūkiu skrandžiui: kaip padėti virškinimui per Velykas
Gausus ir sotus Velykų stalas – sena lietuviška tradicija, kuriai ištikimi esame ir šiandien. Vis dėlto gyvenimo b...
Kur kreiptis nemokamos medicinos pagalbos susirgus per šventes
Šeimos medicinos įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti, kad šeimos gydytojo komandos paslaugas jie galė...
Gydytojas psichiatras rimtai apie „nerimtą“ ligą
Greitai plaka širdis, krečia drebulys, trūksta oro, kyla mirties baimė. Atrodo, kad tuoj ištiks infarktas. Žmogus kr...
Skauda galvą: ar įmanoma sumažinti skausmą natūraliais būdais?
Galvos skausmas dažnai užklumpa netikėtai ir gali visiškai sujaukti dienos planus. Tokiomis akimirkomis daugelis žmonių...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų