Trečiadienis, 2025.04.02
Reklama

Prieš valgydami sriubą, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku

www.lrt.lt | 2014-02-06 09:25:18

Sriuba tėra kaulų ar mėsos nuoviras, kurio maistingumas priklauso nuo papildomų produktų, todėl jos valgyti tikrai nebūtina, pastebi dietologė Eglė Kliukaitė. „Sriuba nėra labai vertingų maistinių medžiagų šaltinis, nes verdant suyra ir didžioji daržovėse esančių vitaminų bei mineralų dalis“, – sako ji.

Samtis
Algirdo Kubaičio nuotr.

Anot E. Kliukaitės, sriubos neprivalo valgyti ir vaikai: „Dažnai vaikai pasisotina vien sriuba, nes jų skrandžio tūris mažesnis. Tada jie nesuvalgo antro patiekalo ir negauna reikiamo kalorijų ir maistinių medžiagų kiekio“.

Maistinė sriubos vertė nedidelė

Sriuba nuo senų laikų – pirmas pietų patiekalas. Dabar girdėti kalbų, kad jis nėra vertingas. Dietologė E. Kliukaitė sako, kad senovėje, kai darbo pobūdis buvo kitoks, karšta, riebesnė sriuba tikrai buvo tinkamas patiekalas, nes papildydavo išeikvotą energiją. Bet dabar ji nėra būtina.

„Maistinė sriubos vertė, palyginti su antru patiekalu, tikrai nėra didelė. Be to, vertė priklauso nuo to, iš ko sriuba išvirta – paukštienos, kitos mėsos, grybų, papildomai įdėtų daržovių ar kruopų“, – teigia E. Kliukaitė.

Nors mamos ir močiutės mums sakydavo, kad sriubą valgyti sveika, dietologė pabrėžia, kad sriuba nėra labai vertingų maistinių medžiagų šaltinis, nes verdant suyra ir didžioji daržovėse esančių vitaminų bei mineralų dalis.

Be to, sriubos, kaip ir kavos, kefyro, pieno, neįtraukiame į per dieną išgerto skysčio kiekį. „Skysčiai gali būti tik vanduo, nesaldinta arbata, – kalba E. Kliukaitė. – Skystis yra tai, kas neturi kalorijų“.

Vis dėlto, jei dirbame sunkų darbą, jei šaltasis metų laikas, sriubos suvalgyti nėra blogai, nes greičiau sušildome organizmą, gauname energijos ir galime toliau dirbti, pastebi pašnekovė.

Sergant sriuba ne visada tinka

Nors sriuba mums nėra būtina, sergant tam tikromis virškinamojo trakto ligomis, kai skrandžio sulčių rūgštingumas mažesnis, ją valgyti naudinga. „Sriuba skatina sulčių išsiskyrimą ir tokiu būdu gerina virškinimą“, – primena dietologė.

O sergant medžiagų apykaitos ligomis, podagra, šlapimo takų akmenlige, sriubos, ypač riebios mėsos, paukštienos, grybų sultinių, valgyti kaip tik nerekomenduojama. „Šiuo atveju geriau vegetariška sriuba, – pataria E. Kliukaitė. – Bet sultinys turi būti išvirtas tinkamai – daržovių pervirti negalima“.

Sriubose, išvirtose iš kaulų, daug ekstraktinių medžiagų, sako dietologė. Todėl, jei skrandžio rūgštingumas padidėjęs, jos valgyti nerekomenduojama, nes ji dar labiau didina virškinimo sulčių išsiskyrimą.

Vaikams sriuba nėra būtina

Atskira tema – vaikų mityba. Tai ypač aktualu, kai vaikai pietus valgo mokykloje. Anot E. Kliukaitės, jei vaikas sveikas ir sriuba ne per daug kaloringa, ji skatina virškinimą, gerina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl yra neblogai prieš antrą patiekalą.

„Bet dažnai vaikai pasisotina vien sriuba, nes jų skrandžio tūris mažesnis nei suaugusių žmonių. Tada vaikai nesuvalgo antro patiekalo ir negauna reikiamo kiekio kalorijų ir maistinių medžiagų“, – pabrėžia dietologė.

Pasak jos, sriubos tikrai nereikia visiškai atsisakyti. Paprastai ir darželiuose per pietus vaikai valgo sriubą. „Bet tai tik nuoviras, – primena E. Kliukaitė. – Maistinė vertė priklauso nuo papildomų produktų, įdėtų į sultinį.“

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
70 valandų per savaitę – asmeniniam gyvenimui. Ar tikrai?
Net jei nelaikome savęs perfekcionistais, staiga pajuntame, kad para tiesiog turėtų būti ilgesnė. Tada laiku pabaigtume...
Kartu su gamta bunda ir erkės: ragina nedelsti – erkinis encefalitas gali kainuoti gyvybę
Su pirmaisiais šiltesniais saulės spinduliais į gamtą traukia poilsiautojai, tačiau kartu bunda ir mažieji, bet pavojing...
Varginantis prakaitavimas: kada reikalingas dezodorantas, o kada – antiperspirantas?
Intensyvus prakaitavimas gali būti nemalonus tiek dėl juntamo kvapo, tiek dėl matomų drėgnų dėmių ant drabužių. Tai ne t...
Atidarytas pirmasis šalyje populiacinis biobankas: pradedami rinkti kraujo mėginiai
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Medicinos mokslų centre perkirpta simbolinė atidarymo juostelė, žyminti istori...
Žirgų terapija – ir vaikui, ir senjorui
Nors žirgo nauda žmogaus sveikatai pastebėta dar Antikos laikais, Lietuvoje ši terapijos forma vis dar skinasi kelią į p...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų