Klausimas. Kaip geriau saugoti prieskonines žoles (petražoles, krapus) žiemai – sušaldant ar sudžiovinant, t.y. kuriuo atveju išlieka daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų? Ačiū. Marta.
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Iš visų konservavimo būdų patys "nekalčiausi" (t. y. daugiausia išlieka vitaminų, bei makro- ir mikroelementų) yra šaldymas ir džiovinimas. Tačiau būtent petražolėms ir krapams tinkamiausias yra šaldymas, nes juose yra daug vitamino C, kuris yra labai jautrus saulei. Netinkamai džiovinant vitaminas C suyra, prieskoninės daržovės tampa mažiau aromatingos. Šaldytos prieskoninės daržovės išlaiko aromatą, skonį ir iki 80 proc. vitamino C. Kokybiškiausias šaldymas - spartusis, kai užšaldoma šaldyklėje esant -24 laipsnių C temperatūrai. Greito užšaldymo produktuose gerai išsilaiko vitaminai. Užšaldant lėtai (-18) susidaro didelių ledo kristalų, lemiančių vertingų medžiagų praradimą atšildant. Kuo ledo kristalai mažesni ir kuo tolygiau pasiskirstę, tuo geresnė atitirpdyto produkto kokybė ir skonis. Greito užšaldymo metu vienodai formuojasi maži kristalai (tiek produkto ląstelėse, tiek ir aplink jas).
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.