Buvau girdėjusi apie pušų spyglių arbatą, apie tai, kad spyglius mala ir miltelius naudoja tiek kulinarijoje, tiek sveikatinimui ar aromaterapijai. Tačiau kai perskaičiau, kad žiemą spygliai yra vertingiausi, po to akis užkliuvo už recepto apie fermentuotą spyglių ir aviečių gėrimą, iš karto atėjo mintis, ką gaminsiu aš.
Raudonai nudažyti gėrimą įgaliojau spanguoles, miške, šaltukui kandant žandus, prisirinkau pušų šakų ir ėmiausi gamybos.
2 stiklinės pušų spyglių;
1 stiklinė spanguolių uogų;
4 šaukštai medaus;
drungno vandens.
Naudoju tik žaliąsias spyglių dalis, elementariai nukirpdama juos nuo šakos žirklėmis. Spyglius ir spanguoles suberiu į 2 l stiklainį, gerokai pamaigau šaukštu, kad uogos bent kiek įtrūktų ir gėrimą praturtintų rūgštele.
Sudedu medų, stiklainį sklidinai pripilu vandens ir aprišu medžiagine skepetaite, gira turi kvėpuoti. Rūgimui svarbi šiluma, todėl stiklainį statau šiltoj vietoj ir kasdien su ilgu šaukštu vizituoju – išsuku ir vėl aprišu.
Mano gira įrūgsta per kelias dienas, kai jau stiklainio šonai pasidengia “šampaniniais“ burbuliukais, girą nešu į vėsią vietą.
Gira ypatingai kvapni, gaivinanti, rūgštelėjusi.