Kiekvienas 50 gramų kumpio, dešros ir kitos raudonos ar perdirbtos mėsos gabalėlis per dieną net 19 proc. padidina galimybę susirgti kasos vėžiu. Tokios išvados priėjo švedų Karolinska instituto tyrinėtojai (S. Larsson) iš Stokholmo, paskelbę savo duomenis „British Journal of Cancer“.
Mėsos ir kasos vėžio ryšys nustatytas pirmą kartą. Iš ankstesnių tyrimų jau buvo žinoma, kad yra tiesioginis ryšys tarp mėsos produktų ir kitų virškinamojo trakto vėžinių susirgimų.
S. Larsson ir kiti atliko apibendrinančią vieno ankstesnių klinikinių tyrimų analizę ir iš viso įvertino daugiau kaip 2 mln. pacientų duomenis. 6 643 jų sirgo kasos vėžiu.
Įdomu tai, kad raudona mėsa nedidino moterų galimybės sirgti kasos vėžiu, bet raudoną mėsą valgantys vyrai tokią tikimybę pasididino net 30 proc.
Tačiau perdirbta mėsa didina kasos vėžio tikimybę tiek moterims, tiek vyrams. Kiekvienas kumpio, kitos raudonos ar perdirbtos mėsos 50 gramų riziką padidino iki 19 proc.
Mokslininkai mano, kad kasos vėžį sukelia nitritai ir N-nitroso dariniai, randami perdirbtoje mėsoje. Šios cheminės medžiagos eksperimentuose su gyvūnais sukeldavo vėžį.
Klastinga ir nebyli liga
Klaipėdos universitetinės ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėjas Žilvinas Šukys „Vakarų Lietuvos medicinai“ sakė: „Kasos vėžys – labai klastinga ir nebyli liga. Kasmet mūsų skyriuje nustatoma 15-17 naujų atvejų. Blogiausia, kad ši liga 80 proc. atvejų diagnozuojama labai vėlai, paskutinių stadijų – tuomet, kai žmogus be skausmo pagelsta. Taip nutinka, kai kasos galvutės auglys užspaudžia tulžies lataką ir sukelia mechaninę geltą. Kasos kūno vėžys taip pat progresuoja be jokių klinikinių simptomų. Kasos uodegoje auglys irgi be skausmo žmogui sukelia cukraligę, todėl visais atvejais, kai diagnozuojama ši liga, atliekami tyrimai ir dėl kasos vėžio“.
Ž. Šukio aiškinimu, kasos vėžys iki vėlyviausių stadijų nesukelia jokių klinikinių simptomų, o diagnozuotas ketvirtos stadijos progresuoja labai greitai. „Penkis mėnesius nuo pirmos diagnozės išgyvena tik 5 proc. pacientų – kiti miršta dar greičiau, - sakė gastroenterologas. – O pirmos stadijos, kaip ir bet kurio kito organo, kasos vėžys lengvai išgydomas jį išoperuojant, antros – dažniausiai išgydomas, bet ankstyvų stadijų jis labai retai nustatomas. Gydant vėlesnių stadijų vėžį taikoma chemoterapija kartu su operacija arba pirma operacija, o paskui – chemoterapija, bet ji paciento gyvenimą pailgina tik pusmečiu ar septyniais mėnesiais. Todėl labai svarbu žmogų mediciniškai šviesti, kad jis nebijotų kreiptis į gydytoją net dėl menkiausių negalavimų ar įtarimų. Niekada pacientas per daug nenuvargins daktaro! Deja, dažniausiai diagnozė nustatoma per vėlai”.
Pasak gydytojo, didžiausią riziką susirgti kasos vėžiu sukelia rūkymas. “Kiti faktoriai – alkoholis, riebus maistas. Skandinavai yra atlikę daugybę šios srities tyrimų, žinau ir apie jūsų minimą. Kasos vėžio riziką smarkiai padidina įvairios dešros, bet sumažina kava bei gausus vaisių ir daržovių vartojimas. Jie turi sudaryti trečdalį kasdienio maisto raciono”, - sakė portalo pašnekovas.
vlmedicina.lt
Šaltinis
Larrson SC, Wolk A "Red and processed meat consumption and risk of pancreatic cancer: Meta-analysis of prospective studies" British J Cancer 2012; DOI:10.1038/bjc.2011.585.