Esant vitamino D stokai, grybai gali būti tiek pat reikšmingi, kaip ir maisto papildai, teigia amerikiečių mokslininkai.
Dvi vitamino D formos
Veikiant saulės ar ultravioletiniams spinduliams, grybai, jūros dumbliai ir mielės gamina vitaminą D2, arba ergokalciferolį. Panašiu būdu žmogaus organizme produkuojamas vitaminas D3, arba cholekalciferolis.
Gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė „Vakarų Lietuvos medicinai“ paaiškino, kad vitaminas D gaminamas žmogaus odoje, taip pat patenka į organizmą su maistu. Vitaminas D2 – ergokalciferolis - randamas augalinės kilmės produktuose ir mielėse. Vitaminas D3 – cholekalciferolis - gaunamas iš gyvūninės kilmės produktų (daugiausiai žuvų kepenų taukai), kuris yra natūrali žinduolių vitamino D forma. Labiausiai mūsų organizmui reikalingas vitaminas D3.
Abi vitamino D formos yra svarbios kalcio ir kaulinio audinio metabolizmui.
Klinicistai vitamino D deficitą dažniausiai gydo vitamino D3 papildais. Tačiau klinikiniai tyrimai parodė, kad vitaminas D2 gali būti lygiai taip pat efektyvus.
Ne mažiau efektyvus ir grybų ekstraktas
Ar vitamino D2 šaltiniai: maisto papildų kapsulės ir grybai yra vienodai veiksmingi, buvo bandoma atsakyti nedidelės apimties randomizuotame klinikiniame tyrime.
Jo metu buvo analizuojama, kaip kinta serumo 25-hidroksivitamino D (25 (OH)D) kiekis 12 savaičių kartą dienoje (žiemą) vartojant jaunų džiovintų grybų (Agaricus bisporus) ekstraktą, turintį 2 000 IU vitamino D2, kapsules su 2 000 IU vitamino D2 ir kapsules su 2 000 IU vitamino D3.
Lyginant tiriamąsias grupes, nustatytas vitamino D kiekis: vitamino D3grupėje buvo 34,4 ng/mL, D2 grupėje - 29,2 ng/mL, grybus valgiusiųjų grupėje - 31,1 ng/mL Pacientams vitamino D kiekis kraujo serume didėjo palaipsniui iki septintos tyrimo savaitės, vėliau stabilizavosi ir išliko toks pats dar penkias savaites.
Buvo nustatyta, kad grybų ekstraktas, atkuriant vitamino D deficitą ir palaikant būtiną jo kiekį organizme, tiek pat efektyvus, kaip ir vitaminų D2 ir D3 papildai, vitaminu D papildyti maisto produktai ar kita vaisto forma. Nors poveikio skirtumai nėra iki galo atskleisti, rekomendacija valgyti grybus siekiant atkurti vitamino D deficitą gali būti svarbi žmonėms, kurie prioritetą teikia natūraliems negyvulinės kilmės produktams.
Svarbus vitamino D šaltinis – saulė
„Vitamino D šaltiniai - saulės spinduliai. Balandžio – spalio mėnesiais suaugusiesiems rekomenduojama saulėje pabūti 20 min. kasdien apnuoginus pusę kūno - pasigamina vitamino D, kurio pakanka ir šaltuoju metų laiku. Iš maisto daugiausia šio vitamino yra žuvyje (tune, lašišoje), kiaušinio trynyje, maisto papilduose (menkių kepenų aliejuje)", - pasakojo E. Kliukaitė.
Grybuose yra apie 90 proc. vandens, angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų - tai priklauso nuo rūšies, augimo sąlygų. Baravykuose vitamino D yra daugiau nei pievagrybiuose, - informavo dietologė.
vlmedicina.lt
Šaltinis: Bogusz JM, et al "Evaluation of the bioavailability of vitamin D2 in mushrooms in healthy adults" EB 2013.