Visai nesvarbu, iš kokio šaltinio organizmas gauna kalorijų: riebalų, angliavandenių ar baltymų - bet kokių kalorijų perteklius verčiamas riebalais. Nėra jokios stebuklingos kapsulės, tabletės ar miltelių, kurių išgėrus riebalai pradėtų tirpti savaime. Mokslininkų teigimu, nei mažo kaloringumo dietos, kalorijų skaičiavimas, riebalus ribojančios dietos, nei maisto papildai, deginantys riebalus, ar mankšta sulieknėti nepadeda.
Tačiau Kopenhagos universiteto mokslininkai rado būdą, kaip pagreitinti riebalų deginimą organizme.
Jie analizavo riebalų skilimą veikiančius fermentus ir nustatė, kad šių fermentų veiklą galima kontroliuoti specialiu molekuliniu „jungikliu“. Šis „jungiklis“ priverčia veikti fermentus tris kartus efektyviau ir padidina jų produktyvumą nuo 15 proc. iki 45 proc.
Galimybė kontroliuoti fermentų veikla juos „įjungiant“ ar „išjungiant“ gali turėti milžinišką reikšmę ligoms, susijusioms su nutukimu, kaip diabeto, širdies ir kraujagyslių sistemos, odos ligoms, insultui gydyti.
Didelė tikimybė, kad atradimas duos ir daugiau naudos. Jeigu bus nustatyta, kad atrastas „jungiklis“ yra standartinis ir kitiems fermentams, kuriuos lygiai taip pat galima kontroliuoti, bus galima gydyti dar daugiau ligų.
Gydytoja dietologė medicinos mokslų daktarė Edita Gavelienė „Vakarų Lietuvos medicinai“ sakė, jog šis pristatytas danų tyrimas – tik vienas iš daugelio, esančių tik pradinėje stadijoje, todėl jo išvados laikytinos tik hipotezėmis. „Visada tai teikia vilčių, o kada tai bus pradėta taikyti, dar kol kas atsakyti niekas negali“, - sakė ji.
Norintiesiems sureguliuoti savo svorį ji pataria gyventi taip, kad gyvenimo būdas nesąlygotų per didelio riebalinio audinio atsidėjimo. Už nutukimo vystymąsi atsakinga ne tik mityba, bet visas gyvenimo būdas – ir judėjimas, ir požiūris į maistą, stresą, ir kt. dalykai.
vlmedicina.lt
Šaltinis
https://www.meddaily.ru/article/23aug2012/knopka