Riešutų mėgėjai pasižymi mažesne rizika sirgti širdies ligomis – Harvardo mokslininkai nustatė, kad vyrai, kurie du ar daugiau kartų per savaitę valgo riešutus, 47 proc. rečiau miršta nuo širdies priepuolio nei tie, kurie riešutų nevalgo.
Per savaitę – bent 150 g
„Suaugusiam žmogui per savaitę rekomenduojama suvalgyti apie 150 g riešutų, – sako studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. – Geriausia vartoti natūralius riešutus, kurie nėra pagardinti druska ar šokoladu“.
Pasak V. Kurpienės, riešutuose esantys nesotieji riebalai padeda sumažinti kenksmingo cholesterolio, susijusio su daugeliu širdies ligų, kiekį. Tokių širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų gausu anakardžiuose, migdoluose, pistacijose, makadamijų, pekano riešutuose, o polinesočiųjų riebalų gausu graikiniuose, lazdyno, kedro riešutuose.
Vitaminų E, B6 šaltinis
„Be to, riešutai pasižymi ir kitomis naudingomis savybėms: juose gausu skaidulinių medžiagų, baltymų, vitaminų E, B6, folio rūgšties, magnio, cinko, seleno“, – sako mitybos specialistė.
vlmedicina.lt