Laukinės morkos, dilgėlių, krapų, gysločių ir kitų nenuodingų augalų sėklos – stiprus sveikatos ieškančio žmogaus pagalbininkas. Kokį poveikį jie turi organizmui, kaip vartoti, – portalui VLMEDICINA.LT papasakojo sveikatos klubo „Žolinčių akademija“ prezidentė Danutė Kunčienė.
Pipirų skonio laukinės morkos sėklos dar vadinamos lietuviškais pipirais. Surinktas sėklas dar galima padžiovinti, iškulti kaip kmynus, išvalyti. Juos žolininkė pataria vartoti vietoje pipirų. Sumaltos tiks gerti kaip arbatą – jos pasižymi silpnu diuretiniu poveikiu (skatina šlapimo išsiskyrimą), mažina kraujospūdį. Gerkite, jei tinsta kojos, skundžiatės širdies nepakankamumu, jei kankina apatija, sunkumas.
Dilgėlės sėklas D. Kunčienė pataria kavos malūnėliu sumalti į pudrą ir maišyti su medumi. Jei nesumalsime – organizmas neįsisavins, todėl negausime naudos. 100 g sėklų sumaišykime su stikline medaus – ir turėsime puikią dilgėlių chalvą. Kad geriau įsisavintų, galima pridėti stiklinę spanguolių. Ypač tinka onkologiniams ligoniams, kuriems dėl sudėtingo gydymo kraujuje sumažėję hemoglobino.
Pats laikas rinkti ir gysločio sėklas. Laikyti sausas sėklas stiklainėlyje, o prieš naudojimą, kaip ir ispaninio šalavijo (chia) sėklas, per naktį mirkyti. Kai jos išbrinksta, praturtinkime savo pusryčius, galime dėti į kokteilį. Gysločio sėklos gerina virškinimą, turi stiprų antioksidantinį poveikį.
„Gyslotis – didelis žmogaus draugas, - pasakoja D. Kunčienė. - Augalas stiprus: mes mindome, o jis nenunyksta mindžiojamas, yra stipresnis už mus, tad gali ir padėti mums.“
Gysločio lapus žolininkė pataria panaudoti odai pagražinti, jei ji nugairinta vėjo, paveikta saulės spindulių. Surinkti lapai sukarpomi, nuplikomi vandeniu. Palaikius nukošiama ir daromi kompresai . Užsidėjus kompresą pagulime 10 minučių - oda labai atsigauna.
Krapų sėklos mažina kraujospūdį, sumaišius su kitais prieskoniais - raudonėliu, juozažole, mėta, krienu, melisa, baziliku – vartojamas kaip maisto barstalas.
Kol dar miškuose šalnos nepakando grybų, D. Kunčienė rekomenduoja prisirinkti voveraičių. Mat džiovintų voveraičių miltukai tinka onkologinių ligų profilaktikai, antiparazitinei programai – paimkime miltelių ant peilio galo ryte ir vakare ir išgerkime.
Džiovinamos voveraitės 40 laipsnių temperatūroje ir sumalamos.
Tinka voveraites vartoti ir užpiltas degtine.