Nemažai žmonių, rinkdamiesi mėsą, pastaruoju metu renkasi vištieną. Liesesnė, sveikesnė, geriau virškinama, gausi baltymų. Tinka ir sportininkams, ir besirūpinantiems mityba. Tačiau ruošdami vištieną namuose susiduriame su nematomais priešais – beveik 100 proc. namuose ruošiamos vištienos turi specifinę, vištienai būdingą bakteriją Campylobacter jejuni.
Ši bakterija, netinkamai paruošus ir apdorojus vištieną, neretai sukelia viduriavimą ir kitus su virškinamuoju traktu susijusius nemalonius simptomus. Vadinasi, viena sveikiausių tituluojama mėsa galime saugiai mėgautis tik tuo atveju, jei ją ruošiame tinkamai. Ši taisyklė ypač aktuali vasarą, kai svarbios tampa ne tik paruošimo, bet ir šios mėsos laikymo sąlygos. Šiluma, karštis tik dar labiau skatina bakterijas daugintis, plisti ir sukelti vienokius ar kitokius nemalonius simptomus.
Ką daryti? Naujas tyrimas atneša ne tik aiškesnį suvokimą apie netinkamai paruoštos vištienos nesaugumą, bet ir galimybes apsinuodijimo rizikos išvengti, atlikus kelis paprastus veiksmus.
Tyrimo, apie kurį rašoma „Journal of Applied Microbiology“, vadovas teigia, kad užtenka tik kelių mikroorganizmų ir netinkamų vištienos apdorojimo sąlygų, kad išsivystytų infekcija organizme. Be to, įtakos apsinuodijimui turi ne tik mėsos paruošimas, laikymo ir gaminimo sąlygos, bet ir vadinamoji kryžminė tarša virtuvėje. Tinkamai nenuplauti pjaustymo įrankiai, indai, lentelės, nešvara ir netvarka skatina patogeninių bakterijų dauginimąsi ir daro jas pavojingesnes mums.
Tačiau tyrimo metu pastebėta, kad ne kas kita, o dezinfekuojančios servetėlės gali šią riziką gerokai sumažinti ir vištieną padaryti mums saugesnę. Dezinfekuojančios servetėles būna padengtos specialiu antibakteriniu tirpalu, kuris geriau nei tik vanduo ar indų plovimo priemonės dezinfekuoja paviršius ir naikina bakterijas.
Ir nors tokių paviršių, kaip pjaustymo lentelės, įrankiai, indai, dezinfekcija turėtų laiko ir noro užsiimti ne kiekvienas, mokslininkai pataria šį faktą apsvarstyti, jei auginami maži vaikai, kurių imunitetas silpnas, o viduriavimas gali atnešti liūdnų pasekmių. Taip pat jei namuose gyvena su vėžiu kovojantys ligoniai.
Taigi, kiekvieną kartą ruošdami vištieną pagalvokite apie tai, ar nevertėtų palaikyti didesnės tvarkos virtuvėje ir imtis papildomų priemonių, kad ant vištienos esančios bakterijos nesukeltų infekcijos.
Šaltinis:
Lopez GU, Kitajima M, Sherchan SP, et al. Impact of Disinfectant Wipesonthe Risk of Campylobacter jejuni Infection During Raw Chicken Preparation in Domestic Kitchens. Journal of Applied Microbiology. 2015.