Organizacija SAFE (Safe Food Advocacy Europe) atkreipia Europos piliečių dėmesį – kasdieniniame maiste esantis akrilamidas kenkia sveikatai, todėl būtina sumažinti akrilamido kiekį maisto pramonėje.
Akrilamidas – tai cheminis junginys, kuris susiformuoja krakmolinguose maisto produktuose, kai jie yra kaitinami aukštoje temperatūroje (>120°C). Medžiaga aptinkama įvairiuose kasdieniuose maisto produktuose: keptose bulvytėse, bulvių traškučiuose, kavoje, skrudintoje ir šviežioje duonoje, sausuose pusryčiuose, sausainiuose, pyraguose. Vaikai didžiausią dalį gauna iš kūdikiams skirto maistelio, kurio pagrindą sudaro bulvės, grūdai, kiti ingredientai.
2015 m. birželio mėn. Europos maisto saugos tarnyba (EMST) paskelbė pirmąjį išsamų rizikos vertinimą, susijusį su akrilamido kiekiu maisto produktuose. EMST ekspertai patvirtino, kad maiste aptinkamas akrilamidas yra genotoksiškas ir karcinogeniškas glicidamidas, kuris gali turėti neigiamos įtakos DNR ir sukelti vėžį visų amžiaus grupių vartotojams. Dėl šios priežasties maisto produktuose būtina palaikyti kuo įmanoma mažesnį akrilamido kiekį.
Artimiausiais mėnesiais Europos Komisijoje bus balsuojama dėl reglamento, susijusio su akrilamido lygiu maisto produktuose, projekto, todėl SAFE skatina Europos Komisiją: nustatyti teisiškai įpareigojantį maksimalų akrilamido kiekį skirtingoms maisto produktų kategorijoms, kuris būtų kur kas mažesnis nei pasiūlytos orientacinės reikšmės. Nurodyti aiškų nacionalinių maisto saugos tarnybų vaidmenį, stebint ir kontroliuojant maksimalaus akrilamido kiekio taikymą.
Kiekvienas Europos pilietis, kuriam rūpi jo šeimos ir visuomenės sveikata, gali prisidėti prie SAFE iniciatyvos ir pasirašyti peticiją https://actions.sumofus.org/a/eu-protect-our-food-safety/.