Sekmadienis, 2025.04.13
Reklama

Saldiklių vaidmuo kovojant su diabetu

vlmedicina.lt | 2013-07-10 11:14:23

Įprastas produktų saldinimas cukrumi šiais laikais atsiliepia vis didėjančiu skaičiumi nutukimų ir su tuo susijusiais sveikatos sutrikimais. Vienas jų – antrojo tipo diabetas, sudarantis 95% visų atvejų, kai žmogaus kūnas geba pats gaminti insuliną, tačiau, dėl prastų mitybos įpročių, fizinio aktyvumo stokos, tampa jam nejautrus. Per pastaruosius trisdešimt metų kone dvigubai išaugus sergamumui antrojo tipo diabetu, rūpintis ligos prevencija tapo itin aktualu.

Cukrus
Redakcijos archyvo nuotr.

Nors prevencijos sėkmė daugiausia priklauso nuo pačių žmonių savimonės – sveikos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo palaikymo, didele dalimi prisidėti gali ir saldintų produktų gamintojai, keisdami cukrų į kartais net kelis šimtus kartų mažiau kaloringus saldiklius.

Saldiklių, kaip cukraus pakaitalo, naudojimas maisto produktuose veikia ne tik kaip prevencinė priemonė, bet ir palengvina ligos kontrolę jau sergantiems. Diabetu sergantys turi nuolat stebėti gliukozės kiekį kraujyje, kuris ženkliai šokteli vartojant maisto produktus, sudėtyje turinčius cukraus. Tuo tarpu nekaloringi saldikliai sudaro galimybę išlaikyti stabilų gliukozės lygį, gerą savijautą, o ilgainiui ir numesti svorio arba bent jau jo nepriaugti. Tai reiškia, jog diabetu sergantys įgyja daugiau laisvės organizuodami savo dietą. Produktai, kurių anksčiau teko vengti dėl cukraus perviršiaus, tampa be vargo prieinami.

Tam, kad išvengtų diabeto, rizikos grupėje esantiems žmonėms pakaktų vos šiek tiek sumažinti kalorijų suvartojimą. Klaidinga būtų manyti, jog teigiamiems pokyčiams sergamumo tendencijose reikalingos didelės žmonių gyvenimo būdo permainos. Tiesa ta, jog vos šimtu kalorijų sumažinus vidutinį rizikos grupės dienos racioną galima tikėtis ženklaus sergamumo sumažėjimo. Tai įmanoma įgyvendinti vien maisto produktų sudėtyje esantį cukrų pakeičiant nekaloringais saldikliais. Todėl maisto produktų gamintojų vaidmuo, iniciatyvumas yra labai svarbus kovos su liga elementas.

Saldžių maisto produktų gamintojai vis labiau suvokia nekaloringų saldiklių naudojimo naudą. Supratimui apie saldiklių svarbą diabeto prevencijai bet kontrolei didėjant, natūralus ir gamintojų susidomėjimas jų pritaikymu kaip alternatyva cukrui. Kadangi gamintojai suinteresuoti ne tik patenkinti vartotoją, bet ir užtikrinti jo saugumą, daugėja pavyzdžių, kai būtent jie inicijuoja mokslinius tyrimus, aiškinančius saldiklių veikimą. Pavyzdžiui, didžiausias pasaulyje gaiviųjų gėrimų gamintojas „Coca-Cola“ remia mokslininkus, tyrinėjančius saldiklių poveikį žmogaus organizmui, pritaikymą maisto produktams. Nors dalis saldiklių yra moksliškai pripažinti nedarančiais žalos bei rekomenduojami Amerikos diabeto asociacijos, tyrimų, analizuojančių jų veikimo principą ir galimus pritaikymus tik daugėja, viliantis ženkliai sumažinti nutukusių, savo sveikata rizikuojančių žmonių skaičių.

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sterilizacija – nematomas, bet svarbus žingsnis rūpinantis pacientų saugumu
Ar kada susimąstėte, kas nutinka su medicinos priemonėmis po operacijos, procedūros ar tyrimo? Pavyzdžiui, kaip paruošia...
Fiksuoti dantų protezai: sprendimas, keičiantis ne tik šypseną, bet ir gyvenimą
Dantų netekimas – ne tik estetinė, bet ir funkcinė bei psichologinė problema, su kuria susiduria daugybė žmonių. N...
Už ekrano – spąstai vaikams, kurių nematome: ko imtis jau dabar?
Reaguodama į pastaruoju metu viešai nuskambėjusius skaudžius įvykius dėl vaikų savižalos ar net mirties atvejų, Sveikato...
Patinimas, diskomfortas, spaudimas – ar tai išvarža?
Su pilvo išvaržomis susiduria įvairaus amžiaus žmonės, dažniausiai – rūkantieji. Įprastai pilvo išvarža staigaus s...
Vilniuje – pirmoji storosios žarnos naviko endoskopinė operacija
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje atlikta pirmoji sostinėje sudėtinga endoskopinė operacija, kurios metu jaunai pac...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų