Antradienis, 2025.04.08
Reklama

Saldumynuose - kenksmingi riebalai

vlmedicina.lt | 2015-06-25 17:19:44

Konditerijos gaminių ­– šokoladinių saldainių, kepinių gamintojai turėtų keisti gamybos technologijas ir naudoti aukštesnės kokybės žaliavas. Tokias išvadas paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, ištyrę 24 skirtingų maisto produktų sudėtį. Tyrimo metu buvo siekiama nustatyti, kiek šiuose produktuose yra sveikatai nepalankių riebalų – riebalų rūgščių trans izomerų.

Sausainiai
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

Vertintos rizikingiausių maisto produktų grupės - tai vaikų mitybai skirti produktai, saldainiai ir konditerijos gaminiai (sausainiai, bandelės ir kiti kepiniai). Ištirtuose maisto produktuose riebalų rūgščių trans izomerų kiekis nustatytas nuo 0,1 iki 43 gramų, perskaičiavus 100 g riebalų kiekio produkte.

Vertindami galimą riziką vartotojų sveikatai, specialistai rėmėsi Danijos mokslininkų patvirtinta metodika. Šios metodikos pagrindu Danijoje yra draudžiama į rinką tiekti maisto produktus, kuriuose riebalų rūgščių trans izomerų yra daugiau kaip 2 g/100 g produkto riebalų kiekio.

Tyrimų rezultatai parodė, kad rizikingi gyventojų sveikatai produktai dėl riebalų rūgščių trans izomerų Lietuvoje sudaro 67 proc., o kai kuriuose nesveikų riebalų kiekiai daugiau kaip 20 kartų viršija Danijoje patvirtintą normą. Pavyzdžiui, ištyrus 11 lietuviškų saldainių mėginių, kai kuriuose jų nustatyta 20,8 g /100 g, o ukrainietiškuose saldainiuose net - 42 g/100 g šių trans izomerų.

Iš vaikų maitinimui skirtų produktų buvo atrinkta 13 įvairių konditerijos gaminių ir glaistytų varškės sūrelių mėginių, iš jų tik 6 riebalų rūgščių trans izomerų kiekis neviršijo Danijos reglamentuotos normos. Iš 8 pavadinimų konditerijos gaminių (sausainių, bandelių, vaflių) ir 5 lietuviškų glaistytų varškės sūrelių – po 3 gaminius atitiko Danijoje nustatytą reglamentuojamą kiekį, tačiau kai kuriuose kepiniuose nustatyti riebalų rūgščių trans izomerų kiekiai daugiau kaip 3 kartus (6,2 g /100 g) viršijo nustatytą normą.

Pramoniniu būdu pagaminti riebalų rūgščių trans izomerai, kitaip vadinami dalinai hidrinti arba hidrinti sukietinti augaliniai aliejai, plačiai vartojami maisto pramonėje, nes prailgina produktų tinkamumo vartoti terminus, pagerina jų tekstūrą, kvapą ir yra gana pigūs. Tokių riebalų daugiausiai nustatoma margarinuose, biskvituose, pyraguose, užšaldytuose gatavuose maisto produktuose, greitame maiste ir kt.

Europos mokslininkai nagrinėja pramoninių riebalų rūgščių trans izomerų žalą vartotojų sveikatai. Tyrimai parodė, kad šie riebalai yra 4-5 kartus labiau kenksmingi sveikatai, nei sotieji riebalai, jie didina blogojo cholesterolio lygį organizme, tačiau kol kas visoje Europoje jų kiekiai maisto produktuose nėra reglamentuojami ar ribojami. Pirmoji tokį reguliavimą nacionaliniu lygiu įvedė tik Danija (2003 m.).

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Interlytiškumas – sąvoka, kurios dar nesuprantame
„Esu interseksualus – mano organizmas negamina testosterono“, – toks atviras Eurovizijos laureat...
Sveikas ilgaamžiškumas – ne prabanga, o reali galimybė
Mokslininkai atrado paprastą, bet itin tikslų rodiklį, kuris padeda ne tik įvertinti mūsų dabartinę sveikatos būklę, bet...
„Gerai jaučiuosi“ – pavojingiausia iliuzija: gydytojos žinia Lietuvai
Balandžio 7-oji – Pasaulinė sveikatos diena, kurios metu žmonėms primenama, kaip svarbu pasirūpinti savimi. Šeimos...
Širdies permušimai: ką svarbu apie juos žinoti ir kada sunerimti
Širdies permušimus bent kartą gyvenime yra pajutęs kiekvienas. Juos gali nulemti pervargimas, ilgalaikis stresas, nesaik...
Pirmą kartą Lietuvoje dar gimdoje esančiam vaisiui atskirtos amniono juostos
Gabrielė 25-ąją nėštumo savaitę Šiauliuose ultragarsinio tyrimo metu sužinojo, kad vaisiaus kojytė yra stipriai padidėju...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų