Nors dažniausiai kalbėdami apie pacientų saugą galvojame apie medicinos klaidų prevenciją ar tinkamai parinktus vaistus, labai svarbus vaidmuo tenka ir nemedicininiam personalui, įskaitant ir tuos, kurie rūpinasi pacientų maitinimu. „Tinkamas maitinimas – viena iš sveikimo proceso dalių. Labai svarbu, kad pacientams būtų skiriama tinkama dieta atsižvelgiant į jų ligą ir sveikatos būklę. Gydytojas dietologas parenka dietą, o Ligonių maitinimo skyriaus komanda atsakinga už tai, kad ji būtų įgyvendinta“, – teigia Diana Sokolovienė, Kauno klinikų Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos vadovė.
Kauno klinikose maitinimas pritaikomas pagal kiekvieno paciento poreikius. Šiuo metu klinikose sudaryti net 49 skirtingų dietų valgiaraščiai, atsižvelgiant į pacientų sveikatos būklę, alergijas ar specialias paskirtas gydomąsias dietas, pavyzdžiui, tokias kaip keto dieta. „Pacientų poreikiai – labai skirtingi, todėl turime platų dietų spektrą, kuris apima tiek paprastas, tiek gydomąsias dietas. Labai daug dėmesio skiriame ne tik maisto kokybei, bet ir jo ruošimo bei patiekimo procesui“, – sako tarnybos vadovė.
Valgiaraščių sudarymas – sudėtingas procesas, kuriame atsižvelgiama į Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimus ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas. Maisto kokybė, sezoniškumas ir technologijos – tai tik keletas veiksnių, lemiančių, kokius patiekalus pacientai gauna kasdien. „Svarbu užtikrinti, kad maistas būtų ne tik sveikas, bet ir skanus. Todėl nuolat atliekame pagaminto maisto degustacijas ir atnaujiname receptus“, – pabrėžia D. Sokolovienė.
Kauno klinikose pacientų maitinimo procesas atnaujintas 2018 metais, kai buvo baigta Ligonių maitinimo skyriaus rekonstrukcija. Įdiegtos naujos technologijos leidžia ne tik efektyviau ruošti maistą, bet ir jį tinkamai porcijuoti bei pristatyti pacientams. Taip pat įdiegtos naujos informacinės sistemos, leidžiančios greitai ir sistemingai apdoroti duomenis.
Saugus maistas – neatsiejama pacientų sveikimo proceso dalis. D. Sokolovienė pabrėžia, kad kiekviename žingsnyje – nuo žaliavos iki patiekimo – būtina užtikrinti aukščiausią kokybę. „Tinkama porcijavimo proceso kontrolė, siekiant išvengti dietų sumaišymo, tinkamas inventoriaus naudojimas ir darbuotojų mokymai yra būtini norint užtikrinti pacientų saugą“, – sako ji.
Kasdien Kauno klinikų Ligonių maitinimo skyrius gamina patiekalus iš maždaug 2000 kg žaliavų ir pacientams tiekia, pavyzdžiui, net apie 400 kg sriubų. Vidutiniškai vieno maitinimo metu paruošiama 1600 porcijų, o kai kuriomis dienomis šis skaičius siekia net 1800. Skyriaus komanda kasdien dirba tam, kad kiekvienas pacientas gautų tinkamai pritaikytą ir sveikatai palankų maitinimą.
Rugsėjis Kauno klinikose – Pacientų saugos mėnesis. „Nematoma pacientų sauga“ – pacientų saugos mėnesio metu leidžiamų straipsnių ciklas, skirtas pabrėžti visų Ligoninėje esančių grandžių svarbą siekiant užtikrinti pacientų saugą Kauno klinikose ir suteikti aukščiausios kokybės sveikatos priežiūros paslaugas.