Penktadienis, 2024.11.08
Reklama

Sauga pacientų lėkštėje: kaip prie pacientų saugos prisideda tinkamai pritaikytas maitinimas

Kauno klinikų informacija | Šaltinis: vlmedicina | 2024-09-11 10:21:35

Nors dažniausiai kalbėdami apie pacientų saugą galvojame apie medicinos klaidų prevenciją ar tinkamai parinktus vaistus, labai svarbus vaidmuo tenka ir nemedicininiam personalui, įskaitant ir tuos, kurie rūpinasi pacientų maitinimu. „Tinkamas maitinimas – viena iš sveikimo proceso dalių. Labai svarbu, kad pacientams būtų skiriama tinkama dieta atsižvelgiant į jų ligą ir sveikatos būklę. Gydytojas dietologas parenka dietą, o Ligonių maitinimo skyriaus komanda atsakinga už tai, kad ji būtų įgyvendinta“, – teigia Diana Sokolovienė, Kauno klinikų Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos vadovė.

Kauno klinikų virtuvė
Kauno klinikų virtuvė / Kauno klinikų nuotr.

Kauno klinikose maitinimas pritaikomas pagal kiekvieno paciento poreikius. Šiuo metu klinikose sudaryti net 49 skirtingų dietų valgiaraščiai, atsižvelgiant į pacientų sveikatos būklę, alergijas ar specialias paskirtas gydomąsias dietas, pavyzdžiui, tokias kaip keto dieta. „Pacientų poreikiai – labai skirtingi, todėl turime platų dietų spektrą, kuris apima tiek paprastas, tiek gydomąsias dietas. Labai daug dėmesio skiriame ne tik maisto kokybei, bet ir jo ruošimo bei patiekimo procesui“, – sako tarnybos vadovė.

Valgiaraščių sudarymas – sudėtingas procesas, kuriame atsižvelgiama į Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimus ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas. Maisto kokybė, sezoniškumas ir technologijos – tai tik keletas veiksnių, lemiančių, kokius patiekalus pacientai gauna kasdien. „Svarbu užtikrinti, kad maistas būtų ne tik sveikas, bet ir skanus. Todėl nuolat atliekame pagaminto maisto degustacijas ir atnaujiname receptus“, – pabrėžia D. Sokolovienė.

Kauno klinikose pacientų maitinimo procesas atnaujintas 2018 metais, kai buvo baigta Ligonių maitinimo skyriaus rekonstrukcija. Įdiegtos naujos technologijos leidžia ne tik efektyviau ruošti maistą, bet ir jį tinkamai porcijuoti bei pristatyti pacientams. Taip pat įdiegtos naujos informacinės sistemos, leidžiančios greitai ir sistemingai apdoroti duomenis.

Saugus maistas – neatsiejama pacientų sveikimo proceso dalis. D. Sokolovienė pabrėžia, kad kiekviename žingsnyje – nuo žaliavos iki patiekimo – būtina užtikrinti aukščiausią kokybę. „Tinkama porcijavimo proceso kontrolė, siekiant išvengti dietų sumaišymo, tinkamas inventoriaus naudojimas ir darbuotojų mokymai yra būtini norint užtikrinti pacientų saugą“, – sako ji.

Kasdien Kauno klinikų Ligonių maitinimo skyrius gamina patiekalus iš maždaug 2000 kg žaliavų ir pacientams tiekia, pavyzdžiui, net apie 400 kg sriubų. Vidutiniškai vieno maitinimo metu paruošiama 1600 porcijų, o kai kuriomis dienomis šis skaičius siekia net 1800. Skyriaus komanda kasdien dirba tam, kad kiekvienas pacientas gautų tinkamai pritaikytą ir sveikatai palankų maitinimą.

Rugsėjis Kauno klinikose – Pacientų saugos mėnesis. „Nematoma pacientų sauga“ – pacientų saugos mėnesio metu leidžiamų straipsnių ciklas, skirtas pabrėžti visų Ligoninėje esančių grandžių svarbą siekiant užtikrinti pacientų saugą Kauno klinikose ir suteikti aukščiausios kokybės sveikatos priežiūros paslaugas.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kaip tinkamai pasiruošti radiologiniams tyrimams?
Kauno klinikų Radiologijos klinikoje atliekamas platus radiologinių tyrimų spektras, įskaitant rentgeną, ultragarsą, kom...
Nemalonios kelionės į tualetą gali įspėti apie ligą: kaip palengvinti simptomus?
Dirgliosios žarnos sindromas – nemaloni, kasdienybę apsunkinanti lėtinė būklė, paveikianti apie 5–10 proc. p...
Kaip apsisaugoti nuo smogo sukeliamo neigiamo poveikio sveikatai
Beveik visi miestuose gyvenantys europiečiai (96 proc.) yra veikiami smulkių kietųjų dalelių koncentracijos, viršijančio...
Virškinimo problemos atvėsus orams: atskleidė faktą, nepalankų patiriantiems daug streso
Sezoniniai pokyčiai atsiliepia ne tik mūsų nuotaikai, bet ir virškinimo sistemai: atvėsus orams, sulėtėjus gyvenimo temp...
Ar ministerijos pageidavimu vaistininkai tampa sveikatos priežiūros specialistų sekretoriais?
Lietuvoje kasmet išrašoma keliasdešimt milijonų receptų įvairiems medikamentams įsigyti. Sveikatos priežiūros įstaigoms...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų