Košių nauda seniai niekas neabejoja. Valgydami košių ir patiekalų iš kruopų, gauname mažiausiai 15 organizmui būtinų medžiagų: vitaminų, mineralų, aminorūgščių, angliavandenių, augalinių riebalų.
Šios naudingos maistinės medžiagos sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir kitų susirgimų.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmones, kurie rytais valgo košes, mažiau užkandžiauja, lengviau išlaiko pageidaujamą svorį. Ryte valgoma košė mažina persivalgymų tikimybę dieną ir ypač vakare. Be to, košė ryte – puikus energijos šaltinis visai dienai. Pusryčiaujantys vaikai geriau mokosi, lėčiau pavargsta, lengviau sutelkia dėmesį, jų atmintis geresnė.
Svarbiausia sudedamoji visų kruopų dalis (50–70 proc.) – angliavandeniai. Kitų naudingų medžiagų santykis priklausomai nuo kruopų rūšies gali būti įvairus. Pavyzdžiui, avižinių dribsnių košėje yra daug augalinių baltymų ir riebalų, skaidulinių medžiagų, kalcio, magnio, fosforo, kalio, geležies, vitaminų B ir E. Jei žmogus patiria virškinimo trakto negalavimų, itin tinkama avižų košė. Vertingos ir grikių kruopos, jose, palyginti su kitomis kruopomis, gausu mineralinių medžiagų. Be to, šios kruopos lengvai virškinamos. Ryžių kruopos turtingos angliavandenių, baltymų, ląstelienos, vitaminų (ypač B grupės), mineralinių medžiagų, tačiau labiausiai vertinami natūralūs (nepoliruoti) ryžiai, kuriuose minėtų vertingų medžiagų dar daugiau.
Sveikiausia valgyti įvairias košes. Vaikams patartina valgyti daugiau avižinių dribsnių, grikių, natūralių ryžių, sorų košių, bet mažiau manų, kukurūzų kruopų košių.
Avižų košė su obuoliais
200 g avižų kruopų, 1,5 stiklinės pieno, 1,5 šaukšto sviesto, kiaušinio baltymas, 400 g obuolių, 8 šaukštai cukraus pudros, 40 g razinų, druska, cukrus, džiūvėsėliai, riebalai indui ištepti.
Avižų kruopas nuplaukite, sumaišykite su išplaktu kiaušinio baltymu ir išdžiovinkite orkaitėje. Kad jos neprisviltų, dažnai pamaišykite. Į verdantį pieną įdėkite sviesto, suberkite ataušusias kruopas, išmaišykite ir užvirkite. Po to indą su kruopomis įstatykite į didesnį indą su karštu vandeniu ir virkite 30–40 min. Kai vanduo didesniame puode išgaruos, vėl jo įpilkite. Į išvirusią košę suberkite cukrų ir išmaišykite. Obuolius nuplaukite, stambiai sutarkuokite ir sumaišykite su koše. Kepimo indą ištepkite riebalais, pabarstykite džiūvėsėliais, sudėkite paruoštą košę ir kepkite orkaitėje.
Grikių košė su varške
50 g grikių kruopų, 0,5 l pieno, 40 g cukraus, 200 g varškės, 250 g grietinės, 2 kiaušiniai, 40 g sviesto, malti džiūvėsėliai, 20 g aliejaus, druska.
Išvirkite tirštą grikių košę. Ją pasūdykite, įberkite cukraus. Kai košė atvės, sumaišykite ją su ištrinta varške. Grietinę išplakite su kiaušiniais. Viską supilkite į košę ir gerai išmaišykite. Į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą keptuvą supilkite paruoštą košės masę, išlyginkite, aptepkite grietine, apšlakstykite aliejumi ir kepkite. Košė valgoma karšta, apšlakstyta lydytu sviestu.
Ryžių košė su pomidorais ir sūriu
350 g ryžių, 50 g pomidorų tyrės, 50 g sūrio, 730 g vandens, 60 g sviesto, druska.
Ryžius suberkite į verdantį pasūdytą vandenį ir išvirkite ant vidutinės ugnies. Išvirtus ryžius supilkite į rėtį, kad nuvarvėtų. Keptuvėje išlydykite sviestą, supilkite pomidorų tyrę ir truputį pakaitinkite. Suberkite ryžius ir gerai išmaišykite, kad nusidažytų pomidorų tyrės spalva. Po to apibarstykite juos tarkuotu sūriu.
Perlinių kruopų košė su moliūgais
300 g perlinių kruopų, 800 ml vandens, 500 g moliūgų, 200 g pomidorų, 120 g svogūnų, 80 g aliejaus, druska, krapai.
Išmirkytas perlines kruopas išvirkite. Svogūnus smulkiai supjaustykite, moliūgus nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite. Į košę sudėkite moliūgus, svogūnus, skiltelėmis supjaustytus pomidorus, supilkite aliejų ir viską virkite 7–10 min. Išmaišę pabarstykite krapais.
Sorų košė su vaisiais
1 stiklinė sorų kruopų, 1 stiklinė pieno, 1 stiklinė vandens, 1 šaukštas sviesto, druska, cukrus, saujelė džiovintų slyvų, 1 stiklinė grietinės.
Gerai nuplautas, verdančiu vandeniu nuplikytas sorų kruopas suberkite į vandeniu atskiestą pieną, įdėkite sviesto, įberkite druskos, cukraus. Pavirkite 8–10 min. Nuplautas slyvas keletą valandų mirkykite, paskui pavirkite ir sudėkite į košę. Vietoje slyvų į išvirtą košę galima įdėti 2–3 šaukštus bruknių uogienės arba slyvų džemo. Patiekite su grietine.