Nei vienas iš šauktinių šįmet neliks alkanas – jiems paruošti valgiaraščiai pasižymi tokiu kalorijų kiekiu, kuris beveik perpus viršija jaunam vyrui rekomenduojamą dienos normą. Kone kiekvieniems pusryčiams, pietums ir vakarienei kariai valgo mėsą. Jų mitybos racione gausu ne tik košių, riešutų bei daržovių, bet ir baltos duonos, saldintų gėrimų.
Kokiais kriterijais remiantis sudaromi valgiaraščiai kariams ir ar jų mitybos principus įmanoma pritaikyti sportuojančiam arba eiliniam žmogui? Apie tai – pokalbis su kapitonu Daugirdu Antuliu, Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos viešųjų ryšių karininku, ir treneriu, kultūristu Andriumi Pauliukevičiumi, rašoma pranešime spaudai.
Iš viso šiemet į 9 mėn. nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą planuojama priimti 3 tūkst. karių. Šiuo metu jau tarnauja beveik 500 karių. Pasak kapitono D. Antulio, per dieną karys vidutiniškai suvartoja apie 3900 kcal. Tiesa, mitybos racionas didžia dalimi priklauso nuo veiklos rūšies bei metų laiko. Šiltuoju metu karių valgiaraščiuose yra daugiau šviežių vaisių ir daržovių bei jų patiekalų, o šaltuoju laikotarpiu – daugiau konservuotų daržovių ir jų patiekalų.
Trenerio A. Pauliukevičiaus teigimu, 3900 kcal per dieną – tai dviejų vidutinių vyrų suvartojamas kalorijų kiekis.
„Toks aukštas kalorijų skaičius gali būti surinktas tik valgant daug angliavandenių ir riebalų, tačiau dvigubai daugiau, nei įprasta, suvartojantis karys atlieka mažiausiai 2 kartus daugiau fizinio darbo nei statistinis dirbantis vyras. 4000 kcal yra mano – šiek tiek virš 100 kg sveriančio ir profesionaliai sportuojančio asmens – valgiaraščio kaloringumas. Todėl galima teigti, kad karys valgo tiek, kiek profesionalus sportininkas“, – palygino žinomas kultūristas.
Valgiaraščiai, kai kariai kasdien maitinasi stacionariose valgyklose ir pratybų bei mokymų metu lauko sąlygomis – skiriasi. Pratybų ir mokymų metu karių mityba pasižymi didesniu kaloringumu. O esant lauke, pasigaminti galima anaiptol ne visus patiekalus – dėl to skiriami sausi daviniai.
„Sausų davinių sudėtyje esantis maistas jau būna paruoštas vartojimui arba reikalauja minimalaus greito paruošimo, pašildžius ar užpylus karštu vandeniu, kurį karys gali atlikti individualiai“, – pasakojo kariuomenės Logistikos valdybos viešųjų ryšių karininkas.
Sausą davinį paprastai sudaro mėsos konservai su garnyru, traški duonelė, lazdynų arba migdolų riešutai, natūralus medus arba džemas, tirpus gėrimas (natūralių sulčių koncentratas), šokoladas ir gėrimai (arbata, tirpi kava). Visų valgiaraščių – taip pat ir sauso davinio – paros energinė vertė (kaloringumas) sudaromi atsižvelgiant į patvirtintas karių mitybos fiziologines normas.
„Sausuose daviniuose naudojama neriebi mėsa, o bet kurios ten esančios kruopos ir daržovės yra ne tik kad visiškai tinkamos paprastam žmogui – tai būtų optimalus mitybos racionas. Tiesa, kad pastarajame netrūktų augalinės kilmės riebalų, reikėtų jį praturtinti augaliniu aliejumi, avokadu, riešutais arba riešutų ir džiovintų vaisių mišiniais, kaip, pavyzdžiui, „Studentų maistas“, – patarė treneris A. Pauliukevičius.
Kalbant apie vegetarų mitybą, kariuomenės logistikos padalinio vadovas teigė, jog iki šių metų karių, pageidaujančių maitintis vegetariškai, nebuvo. Tačiau šiuo metu yra rengiami, o iki metų pabaigos bus parengti ir įteisinti valgiaraščiai, skirti vegetarams.
Treneris A. Pauliukevičius pastebi, kad su kiekvienu valgymu kariai valgo šviežias daržoves arba daržovių salotas. Daržovės – tai vertingiausias vitaminų ir mineralų šaltinis, kurį rekomenduojama įtraukti į kasdieninį kiekvieno žmogaus racioną.
„Su kiekvienu valgymu kariai taip pat gauna mėsos arba mėsos gaminį. Tai jų bei kitų, sunkų fizinį darbą dirbančių asmenų, atveju yra visiškai teisinga, – neabejojo kultūristas. – Karių racione taip pat yra žuvies. O ypač riebesnė žuvis – geras riebiųjų rūgščių šaltinis“.
Sveiki iš maisto gauti riebalai leidžia organizmui deginti savo paties riebalus. Kariai naudoja visus gamtoje esančius baltymų šaltinius: kiaušinius, mėsą, žuvį, lieso pieno produktus.
Anot kultūristo, dar vienas sveikintinas šauktinių raciono ypatumas – tai, jog kiekvieną dieną valgomi vaisiai. Vaisiai mūsų organizmui suteikia būtinus vitaminus bei energiją. Patartina valgyti tiek šviežius, tiek džiovintus vaisius. Pagrindinis patarimas, siekiant gauti maksimalią naudą, vartoti juos kaip užkandį tarp pagrindinių valgymų.
„Daugelis besilaikančių dietos taip suspaudžia savo raciono kaloringumą, kad kūnas būna priverstas lėtinti medžiagų apykaitą ir taupyti riebalus. Tada ir valgoma mažai, o ir riebalai nedega. Kariai vartoja tikrai didelį kalorijų skaičių – intensyviai sportuojant iš jų būtų galima imti puikų pavyzdį“, – sakė A. Pauliukevičius.