Ar uostamiesčio vanduo ir oras yra saugūs gyventojams? Ar aplinkos užterštumas turi įtakos mūsų savijautai, ligoms? Ar mūsų perkamą ekologišką maistą sveika ir saugu valgyti? Kaip namie užsiauginti tradicinius ir iš svečių šalių atvežtus žolinius ir prieskoninius augalus? Kaip teisingai – nekenkiant gamtai juos rinkti? Į šiuos ir kitus klausimus, kartu diskutuojant, kovo 28 dieną, šeštadienį, parodoje „Sveikata ir ekologija 2015“ kviečia atsakyti Klaipėdos universitetas.
Aplinkos tarša – žala sveikatai
Diskusijos „Ar miesto aplinka sveika gyventojams?“ moderatorė vaikų ligų gydytoja, pulmonologė - alergologė Indrė Būtienė žada dėmesį skirti visoms amžiaus grupėms: tiek patiems mažiausiems miesto gyventojais, tiek senjorams, kurių sveikatingumui šie metai ir yra skirti.
I. Būtienės nuomone, mūsų šalyje per mažai kalbama apie aplinkos ir vidaus oro taršos daromą įtaką mūsų sveikatai – ši tema tarsi primišta, todėl pranešėja pirmiausiai su diskusijos dalyviais pasidalins kitų šalių gerąja patirtimi.
„Esu Tarptautinės aplinkos apsaugos sąjungos narė, kuriai priklauso virš 70 organizacijų. Kovojame, kad būtų sumažinta oro tarša visoje Europos Sąjungoje, sprendžiame įvairius klausimus ir analizuojame klimato kaitą. Turbūt daugelis pastebėjo, kad šiais metais mes žiemos kaip ir neturėjome. Noriu atkreipti dėmesį, kad tarša daro įtaką ne tik nešvariai aplinkai, kai aplink nešvarūs namai, bet lygiai taip pat nešvarūs tampa mūsų plaučiai, tai turi įtakos plaučių ir širdies ligoms, taip pat – sergamumui ir imuniteto atsparumui. Kadangi esu vaikų gydytoja, žinau – jau atsiranda duomenų, kad būtent oro tarša daro įtaką dažnam vaikų sergamumui, dažnam kosuliui“, – tikina I. Būtienė.
Faktais apie miesto aplinkos užterštumą diskusijoje dalinsis Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro atstovai. Kadangi Klaipėda ypatinga savo uostu, daug dėmesio bus skiriama vandens ir oro taršai, kuriai, ne paslaptis, įtakos turi pajūryje ypač klestinti laivų pramonė. Savo nuomonę apie vandens užterštumą žada pateikti ir AB „Klaipėdos vandenys“ atstovė Irena Getautienė.
Tris dienas sveikatai ir ekologijai skirto renginio lankytojai turės galimybę prieiti prie „Švyturio“ arenos stovinčio Klaipėdos universiteto autobuso bei ten susipažinti kaip ir su kokiais prietaisais yra atliekami taršos matavimai.
Vaistažoles užsiauginkime patys
Antrąją diskusiją „Kaip prisijaukinti vaistinius ir prieskoninius augalus?“ vesiančios botanikės bei natūraliosios medicinos atstovės Ritos Nekrašienės tikslas – įrodyti, kad nereikia specialių gebėjimų ir žinių, norint tiesiog namuose ant palangės ar mažame žemės sklype susikurti vaistažolių darželį.
„Kalbėsime apie vaistinių augalų rinkimą iš natūralių augaviečių. Žmonės mano, kad juos galima rinkti bet kada, bet kaip, ne visada žino, kaip galima pasirinkti vaistinių augalų rinkimui tinkamas vietas, kaip atrodo medžių pumpurų ar žievės rinkimas. Dažnai nežinodami tų dalykų, žmonės žaloja medžius“, - teigia botanikė.
Seminaro metu bus prisiminta ne tik kaip auginti sveikatai naudingus tradicinius augalus, bet ir tuos, kurie Lietuvoje dar naujiena, bet jau spėjusi prigyti mūsų klimato sąlygomis. R. Nekrašienė išduoda paslaptį – kalbama bus apie kelių rūšių čiobrelius, 10-15 rūšių mėtas, šalavijus, medetkas ir puošyboje pamėgtas, tačiau nemažai ir gydančių savybių turinčias levandas.
Sveikatai – tinkami valgymo įpročiai
Pasak trečiąją diskusiją „Ar sveika valgyti“ pristatysiančios I. Būtienės, nesveikai galima maitintis ir ekologišku maistu, jei žmonės nėra susipažinę su pagrindiniais sveikos mitybos principais: „Maistas turi būti vertinamas ne pagal tai, kaip mes jį dedame, bet kaip ir kuriuo metu dedame į burną, virškinimo traktą, kaip nusiteikiame mitybai, kokios mūsų valgymo tradicijos“.
Gydytoja I. Būtienė teigia – seminare bus kalbama apie maisto saugą, higienos normų nesilaikymą bei, žinoma, tokius atvejus, kaip salmoneliozės protrūkiai darželiuose ar restoranuose. Laisva forma žadama diskutuoti ir apie tai, ar darželiuose ir mokyklose gaminamas maistas atitinka reikalavimus, yra sveikas vaikams, kur geriau valgyti – namuose savo ruoštą maistą ar galima pasitikėti kavinėmis, restoranais.
Kadangi uostamiestis dar ir žvejų kraštas, diskusijoje tikimasi sulaukti ekspertų iš Klaipėdos universiteto, kurie galėtų seminaro dalyviams daugiau papasakoti apie mūsų krašte pagaunamą žuvį ir jos poveikį sveikatai.
Norintys dalyvauti diskusijose laukiami kovo 28 dieną, šeštadienį, renginyje „Sveikata ir ekologija 2015“:
11.00–11:45 Diskusija „Ar miesto aplinka saugi gyventojams?“. Moderatorė: Indrė Būtienė (KU, Sveikatos mokslų fakultetas). Pranešėja: Jūratė Grubliauskienė. Eksperės: Olga Anne (KU, Gamtos ir matematikos mokslų fakultetas), Irena Getautienė (AB „Klaipėdos vanduo“).
13.00–13:45 Diskusija „Kaip prisijaukinti vaistinius ir prieskoninius augalus?“. Pranešėjos: Rita Nekrošienė (KU, Botanikos sodas), Zofija Tikuišienė (žolininkė).
14.00–14:45 Diskusija „Ar sveika valgyti?“. Pranešėja: Indrė Būtienė (KU, Sveikatos mokslų fakultetas).