Šilkmedis – tai medis, kurio lapais minta šilkverpio vikšrai. Senovėje šis augalas buvo auginamas kaip šilkaverpių maistas, tačiau šiandien dėl turtingų savo maistinių savybių jis vis dažniau įtraukiamas į receptus, naudojamas maisto papildų gamyboje bei liaudies medicinoje. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog naudingos yra visos šilkmedžio dalys: lapai, šaknys, uogos, žievė, o kasdien geriama šilkmedžio lapų arbata yra puiki priemonė diabetikams, siekiant sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Šilkmedžiai – sparčiai augantys ilgamečiai medžiai, kurių lapai pasižymi skirtingomis formomis – dalis lapų būna panašūs į liepų, kiti – karpyti ir primenantys vynuogių lapus. Azijos šalyse iš jaunų lapų verdamos sriubos, lapai troškinami su įvyniota malta mėsa, o iš vasaros gale subrandinamų uogų ruošiamos uogienės, arbatos.
„Šilkmedis yra turtingas savo chemine sudėtimi, biologiškai aktyviais ir natūraliais antioksidaciniais junginiais. Nors pasaulyje yra keliolika šilkmedžio rūšių, Lietuvoje labiausiai prisitaikęs augti yra baltasis. Dėl unikalios savo sudėties jie pasižymi antimikrobiniais, antibakteriniais, antivirusiniais poveikiais“, - teigia VDU Žemės ūkio akademijos lektorė Dovilė Levickienė.
Tradicinėje medicinoje šilkmedžio lapų arbata naudojama peršalimui gydyti, atsikosėjimui lengvinti, nes juose gausu tokių naudingų mikroelementų, kaip geležis, kalis, kalcis, fosforas, siera, silicis. Šilkmedžio uogos taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, gerina kraujo darbą, gydo nuo peršalimų, mat yra kupinos vitaminų ir mineralų.
VDU Žemės ūkio akademijos mokslininkai nustatė, jog šilkmedžio lapų nauda žmogaus organizmui gali priklausyti nuo mėnesio, kada lapai yra renkami.
„Jeigu norime, kad mažintų cukraus kiekį kraujyje, šilkmedžio lapus reikėtų skinti birželio mėnesį, juos susidžiovinti ir turėti iki kito sezono. Liofilizuotus šilkmedžio miltelius galima panaudoti kaip prieskonį, skonio ar spalvos stipriklį“, - pasakojo D. Levickienė.
Saugant šilkmedžius nuo žiemos šalnų, jie puikiai auga Lietuvos klimato sąlygomis, tačiau dideliu populiarumu, deja, dar nepasižymi. Bene didžiausią šilkmedžių medelyną šalyje turintis ūkininkas Gintaras Kikas tikina, kad žmonės veltui nuvertina vertingas šilkmedžio savybes.
„Šilkmedžio lapai yra puiki vaistinė medžiaga, sergantiems antro tipo cukriniu diabetu – geriant arbatą tris kartus per dieną po maisto ji padeda susireguliuoti cukraus lygį kraujyje. Šilkmedžio lapus galima panaudoti ir maisto gamyboje, jie gali atstoti net įprastą salotą, mat geležies ir kalcio kiekiu pralenkia ir pačius špinatus“, - teigia G. Kikas.
Šilkmedžio panaudojimų – apstu. Lapus galima panaudoti vietoj kopūsto gaminant balandėlius, lapų miltelius galima įdėti kepant sausainius, gaminant makaronus, pagardinti jogurtą ar varškę. Lapus galima džiovinti arba naudoti šviežiai nuskintus, iš jų spausti sultis ar daryti arbatas, užpilus, o iš prinokusių uogų verdamos itin gardžios uogienės, padėsiančios įveikti peršalimą šaltuoju metų laiku.
Pateikiame receptų, kuriuose panaudojamos šilkmedžio dalys, o jų maistinė vertė yra itin aukšta.
Šilkmedžio uogų uogienė
900 g šilkmedžio uogų;
6 puodelių cukraus;
Puse puodelio šviežių citrinų sulčių;
Žiupsnelis šviežiai malto muskato riešuto.
Sterilizuokite stiklainį verdančiame vandenyje. Šilkmedžio uogas, cukrų ir citrinų sultis sudėkite į didelį puodą ir virkite nuolat maišydami, jog ištirptų cukrus. Kuomet viskas taps vientisa mase ir cukrus pilnai ištirps, įdėkite žiupsnelį malto muskato riešuto.
Jeigu norite, kad uogienė taptų tirštesnė ir primintų džemą ar drebučius, galima į masę įmaišyti skysto pektino.
Išvirus uogienei nugriebkite putas, susidariusias virimo metu. Supilkite uogienę į sterilizuotus stiklainius palikdami pora centimetrų vietos nuo viršaus, apvalykite stiklainio kraštus. Užsukite dangtelį ir dar 5 minutes palaikykite verdančio vandens vonelėje.
Šia uogiene galėsite mėgautis vėsiais žiemos vakarais, naudoti arbatoms, blynams, varškei ar jogurtui pagardinti.
Aviena įdaryti šilkmedžio lapai
30 vnt. šilkmedžio lapų;
700 g maltos avienos ar kitos mėgstamos mėsos;
1 kiaušinio;
1 smulkinto svogūno;
2 skiltelės susmulkinto česnako;
1 v.š. šviežiai kapoto baziliko;
1 a.š. raudonėlio;
1 a.š. čiobrelio;
1,5 a.š. druskos;
0,5 a.š. maltų juodų pipirų;
2 v. š. alyvuogių aliejaus;
Citrinos sulčių.
Įkaitinkite orkaitę iki 190℃. Sumaišykit visus ingredientus, išskyrus citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Išminkykite labai gerai mėsą rankomis. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Šilkmedžio lapą dėkite blizgančia puse į apačią, imkit šaukštą mėsos, suformuokite rutuliuką, dėkite ant lapo ir atsargiai suvyniokite. Galite suktinuką sutvirtinti mediniu dantų krapštuku. Sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir aptepkite visus suktinukus. Kepkite orkaitėje apie 15 minučių, jei norite, kad mėsa išliktų sultinga. Jei norite, kad suktinukai taptų traškūs, o mėsa sausesnė – kepkite 20 minučių. Patiekite su citrinos griežinėliais karštus arba atšalusius kaip užkandį.
Glotnutis su šilkmedžio lapais
500 ml vandens;
1 obuolio;
1 banano;
6 šilkmedžio lapų;
Citrinos sulčių;
1 a.š. chia sėklų.
Sudėkite visus ingredientus į trintuvą, sutrinkite iki vientisos masės ir mėgaukitės!