Artėjant Velykoms daugelis ieško įmantrių ir originalių margučių dažymo būdų – nuo daržovių nuovirų iki ryškių ornamentų, sukurtų specialiais dažais ar net markeriais. Visgi, dažnai nesusimąstoma, jog kai kurie pasirinkimai gali būti pavojingi sveikatai. Netinkami dažai ar per ilgai kambario temperatūroje laikyti kiaušiniai gali tapti negalavimų priežastimi. Ką svarbu žinoti, kad pagrindinis Velykų simbolis būtų ne tik gražus, bet ir saugus organizmui?
Svarbu suprasti, kad ne visi dažymo būdai yra tinkami, jei margučius planuojate valgyti. Naudojant ne maistinius dažiklius ar markerius, cheminės medžiagos gali prasiskverbti pro lukštą ir patekti į kiaušinį. Tai gali sukelti apsinuodijimą, pykinimą, pilvo skausmus ar virškinimo sutrikimus. Tad kiaušinių dažymas turėtų būti ne tik kūrybiškas, bet ir apgalvotas“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė.
Gali sukelti sveikatos negalavimų
Sukelti pavojų sveikatai gali ne tik vartojimui netinkami kiaušinių marginimo būdai, bet ir jų laikymas šventėms praėjus.
„Virtas kiaušinis šaldytuve gali būti laikomas iki 7 dienų – svarbu, kad jis nebūtų įskilęs ir kuo greičiau atvėsintas po virimo. Laikant kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas, ypač šiltesnėmis dienomis, kiaušiniai tampa puikia terpe daugintis bakterijoms, tokioms kaip salmonelės. Suvalgius sugedusį kiaušinį kyla apsinuodijimo maistu rizika – pasireiškia pykinimas, vėmimas, viduriavimas ar karščiavimas“, – pasakoja E. Ramaškienė.
Mitybos specialistė Ana Patapienė įspėja, jog yra būdų, kurie padeda atpažinti, ar po Velykų likusius kiaušinius dar galima vartoti.
„Vertinant kiaušinių šviežumą, svarbiausia atkreipti dėmesį į galiojimo datą, kvapą, išvaizdą ir laikymo sąlygas. Jei įmušus kiaušinį baltymas ir trynys iš karto išsilieja, o ypač, jei baltymas gleivingas ir jaučiamas nemalonus kvapas – toks kiaušinis gali būti sugedęs. Patikimas būdas – vandens testas: įmerkus kiaušinį į vandenį, šviežias nuskęs, o senas iškils į viršų“, – sako A. Patapienė.
Rinkitės natūralius marginimo būdus
Siekiant išvengti sveikatos sutrikimų, tačiau norint vis tiek nustebinti artimuosius originaliais velykinių margučių raštais, vaistininkė pataria išbandyti natūralius kiaušinių marginimo būdus.
„Pavyzdžiui, svogūnų lukštai suteikia šiltus rudus atspalvius, burokėliai – rožinius, o raudonųjų kopūstų nuoviras – melsvą toną. Tuo tarpu špinatai ar dilgėlės gali būti naudojami žalsvam atspalviui išgauti. Natūralūs dažai nesukelia rizikos sveikatai, todėl jais margintus kiaušinius galima drąsiai valgyti“, – pasakoja E. Ramaškienė.
Norintiems šiemet savo margučius papuošti raštais, vaistininkė taip pat rekomenduoja pasitelkti gėrybes iš gamtos.
„Gražius raštus galima išgauti prie kiaušinio priglaudus petražolių, krapų ar kitų žolelių lapelius ir apvyniojus audiniu prieš dažant. Kruopos ar ryžiai, įdėti į maišelį su natūraliais dažais, suteikia margučiams įvairias tekstūras. Taip pat verta nepamiršti ir prieskonių – ciberžolė, kava ar net malta paprika puikiai tinka spalvoms išgauti“, – tvirtina vaistininkė E. Ramaškienė.
Būkite pasiruošę
Vaistininkės teigimu, namų vaistinėlėje itin naudinga turėti virškinimo sutrikimams skirtų priemonių, kurios padėtų švenčių metu pajutus apsinuodijimo simptomus – pykinimą, vėmimą ar viduriavimą.
„Pavyzdžiui, aktyvintos anglies tablečių, elektrolitų tirpalų, taip pat vaistų nuo pykinimo ar viduriavimo. Jei įtariate apsinuodijimą, pavyzdžiui, sugedusiais kiaušiniais, pirmiausia svarbu nepanikuoti – galima išgerti aktyvintos anglies, vartoti daug vandens, kad nesutriktų skysčių balansas, ir stebėti savo būklę. Jei simptomai stiprėja – kyla temperatūra, stiprus pilvo skausmas ar vėmimas nesiliauja – būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją“, – tvirtina E. Ramaškienė.
Praėjus šventėms dažną lydi ir persivalgymas. Mitybos specialistė rekomenduoja neskubėti imtis alinančių dietų ar detoksikacijos programų. Tokie staigūs pokyčiai gali sukelti papildomą stresą organizmui, o tai gali lemti virškinimo sutrikimus, nuotaikų svyravimus ar bendrą silpnumą.
„Svarbiausia grįžti prie įprasto mitybos ritmo ir neapkrauti organizmo papildomu stresu. Gerkite pakankamai vandens – jis būtinas ne tik hidratacijai, bet ir kepenų bei inkstų veiklai, padedančiai pašalinti susikaupusius toksinus. Į racioną įtraukite probiotikų – kefyro, jogurto ar raugintų daržovių. Taip pat rinkitės lengviau virškinamus patiekalus, pavyzdžiui, daržovių troškinius ar košes, ir nepamirškite vaisių bei daržovių, kurių skaidulos pagreitins virškinimo procesus“, – teigia A. Patapienė.
Vaistininkė priduria, kad virškinimui gerinti tinka ir specialios sudėties arbatos bei imbiero arbata su citrina. Taip pat gausiai pavalgius rekomenduojama pasivaikščioti gryname ore.