Klausimas. Kokiais sirupais naudinga keisti cukrų ir kodėl? Kuo vertinga organinė melasa, ryžių, agavos, klevų, cukrinių runkelių sirupai? Jolanta.
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Vartojant cukrų, gaunamos tik kalorijos paprastųjų angliavandenių (gliukozės) sąskaita. Naudojant išvardintus sirupus gaunama ne tik kalorijų, bet ir kai kurių mikroelementų (pvz., agavos sirupe yra geležies, magnio, cinko). Agavos, klevų, cukrinių runkelių ir ryžių sirupai tinka sergantiesiems cukriniu diabetu, turintiems gliukozės tolerancijos sutrikimą, o ryžių sirupas taip pat tinka sergantiesiems celiakija ar jautriems gliutenui.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.