Labai daug šnekama apie sveiką maistą ir kaip svarbu kuo sveikiau maitinti vaikus. Tačiau ne viena mama neretai jau nebeįsivaizduoja, kaip įsiūlyti daugiau daržovių ar kruopų (ypač jei vaikas nelanko darželio, nes darželyje bent košės kasdien gauna) arba pamiršo apie nuostabiai paprastus daržovių ir kruopų derinius.
Todėl norime pasiūlyti itin paprastą įvairių daržovių troškinį su miežinėmis kruopomis. Beje, puikus variantas vasarai – tokį troškinį ruošti puode ant laužo.
Svarbiausia, ko jums reikės - tai įvairiausios daržovės (pageidautina bent 4–5 rūšių):
porai,
morkos,
moliūgas,
baklažanas,
svogūnas,
žirneliai (tinka ir šaldyti),
pomidorai (nedaug),
petražolės, krapai, kiti žalumynai (džiovinti arba švieži),
nepilna miežinių kruopų stiklinė.
Daržovių kiekis priklauso nuo to, ką labiausiai mėgstate (to dedate daugiau) ir nuo to, kokio dydžio minią reiks pamaitinti skaniuoju troškiniu.
Gaminti galima tiek puode, tiek keptuvėje. Įkaitintame aliejuje pakepiname svogūną, porą, galima ir česnako, jei mėgstate. Neperkaitinti. Sudedame kubeliais arba griežinėliais pjaustytas morkas, patroškiname. Tada dedame kubeliais pjaustytus moliūgus ir baklažanus, uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies 5–10 min. patroškiname. Tada dedame supjaustytus pomidorus, žirnelius, dar kelias minutes troškiname (uždengę dangčiu). Troškinant daržoves, paprastai susidaro pakankamas kiekis skysčio, tačiau jei taip neįvyko, galima įpilti nedidelį puodelį karšto vandens ar daržovių sultinio. Skystis bus reikalingas kruopoms. Kai daržovės jau apminkštėjusios, supilame miežines kruopas (joms pasitroškinti prireiks daugiausia 10 min.), vis pamaišome ir stebime ar nesvyla, ar nepritrūksta skysčio, nes kruopos gana stipriai išbrinksta. Pabaigoje dedame žalumynus, šiek tiek druskos.
Viskas. Dabar jau einame spalvingai ir sveikai valgyti.