Kenčiantieji nuo hemorojaus vizitą pas gydytoją vis atidėlioja, esą dėl tokios ligos nepatogu kreiptis. Tačiau specialistai įspėja, jog užleistą susirgimą gydyti būna daug sunkiau. Nuo šios ligos kenčia daugiau kaip pusė vyresnių nei 30 metų amžiaus žmonių. Tai nėra jokia gėda. Tačiau apsileidimas yra nesigydyti ir slapčia kentėti.
Išskiriamas vidinis ir išorinis
Pasak Gargždų ligoninėje dirbančio gydytojo chirurgo Anatolijaus Dementjevo, hemorojus – tai patinusios venos išeinamojoje žarnoje, kas dažnai būna skausminga, bet ne itin pavojinga. „Venos, esančios išeinamosios žarnos vidinėje dalyje, gali ištinti ir sukelti vidinį hemorojų arba jos gali ištinti išeinamosios angos srityje – tai išorinis hemorojus. Žmogus gali skųstis abiejų tipų hemorojumi vienu metu, o simptomai ir gydymas priklauso būtent nuo hemorojaus tipo“, – aiškino gydytojas chirurgas A. Dementjevas.
Paklaustas, kas sukelia hemorojų, atsakė: „Per didelis venų, esančių dubens ir tiesiosios žarnos srityje, spaudimas. Paprastai išangės audiniai prisipildo krauju tam, kad būtų kontroliuojami žarnų judesiai tuštinimosi metu. Tačiau jei viduriai užkietėję, padidėjęs spaudimas gali sukelti venų patinimą ir išsitempimą, o to pasekmė – hemorojus. Viduriavimas taip pat gali sukelti venų spaudimą. Nėščioms moterims hemorojus irgi gali išsivystyti. Tai sukelia padidėjęs spaudimas kraujagyslėse, esančiose dubens srityje, o stumiamieji judesiai gimdymo metu dar labiau gali pabloginti situaciją. Tačiau hemorojumi suserga ne visos nėščiosios. Vyrus ši liga vargina dvigubai dažniau nei jas. Manoma, kad ligai atsirasti turi įtakos ir įgimti arba po uždegimų bei traumų atsiradę veninės kraujotakos sutrikimai“.
Hemorojaus atsiradimą skatina stovimas arba sėdimas, sunkus fizinis darbas, paveldimumas. Dažnai ryšį turi hemorojus ir kojų venų varikozė, nėštumas arba hormoniniai pokyčiai, kepenų cirozė, alkoholio vartojimas.
Gali smarkiai nukraujuoti
Pastebėjus hemorojaus požymių – kraujavimą, hemorojinių mazgų iškritimą, išskyras iš išangės, derėtų skubėti pas gydytoją. „Kraujavimas yra pirmas ligos simptomas. Iš pradžių pasirodo nedidelis kraujo kiekis. Ligai progresuojant, kai mazgai yra nuolat iškritę, gana gausus kraujavimas gali būti nesusijęs su tuštinimusi. Dėl hemorojaus ligonis gali smarkiai nukraujuoti, todėl atsiranda mažakraujystės požymiai – bendras silpnumas, galvos svaigimas, pablyškimas. Išskyros būna esant III–IV laipsnio hemorojui. Oda aplink išangės sritį būna sudirginta, atsiranda išangės niežulys“, – dėstė A. Dementjevas.
Hemorojaus gydymą lemia esamos ligos stadija. Skiriamos keturios hemorojaus stadijos, tad atsižvelgiant į jas taikomi ir gydymo būdai. Dažniausiai į gydytoją žmonės kreipiasi tik tuomet, kai hemorojus būna gana užleistas ir lieka vienintelis kelias – operacija, tačiau lengvesnes hemorojaus formas patartina gydyti žvakutėmis ar tepalais. Gydytojas chirurgas A. Dementjevas pastebėjo, kad šie medikamentai efektingi, bet įvairūs žvakučių pavidalo vaistai yra ne vitaminai: „Žvakutes ar tepalus turi paskirti gydytojas tuomet, kai yra komplikacija, skausmas, kraujavimas, mazgas skausmingas ar kietas. Vaistai yra skirtingi“.
Užtikrinkite darnią žarnyno veiklą
Kad išvengtumėte hemorojaus, siūloma subalansuota, kupina augalinių skaidulų, turinti mažai riebalų ir ne itin aštri dieta. Ji garantuoja darnią žarnyno veiklą bei reguliarų išsituštinimą. Taisyklinga mityba mažiau dirgina žarnyno gleivinę; taip pat sumažinamas dirginimas analinėje srityje.
Rekomenduotini maisto produktai:
avižiniai dribsniai ir rupaus malimo grūdų duona;
šviežių daržovių salotas reikėtų valgyti bent vieną kartą per dieną;
pieno produktai: sviestas, varškė, jogurtas ir sūris turėtų būti mėgstamiausių produktų sąraše;
užkandžiaukite vaisiais, venkite saldainių, pyragaičių, tortų;
per dieną 1,5–2 litrai vandens, sulčių, vaisinės ar žolelių arbatos, tačiau ribokite alkoholio ir kavos vartojimą.
Įsidėmėkite, kad kai kurie maisto produktai, pavyzdžiui, raudonasis vynas, šokoladas, kakava, kava skatina vidurių užkietėjimą, todėl jų reikėtų vengti. Pilvo pūtimą sukeliančius maisto produktus (pupeles, svogūnus, kopūstus) valgykite kuo rečiau.
Saulė Vičiūtė,