Soduose jau byra slyvos. Šie skanūs vaisiai turi ne tik daug įvairių maistingųjų medžiagų, bet ir išsiskiria nemenku kiekiu provitamino A, B grupės vitaminais, o vitamino E atsargos slyvose lenkia netgi trešnes, vyšnias, apelsinus, mandarinus, kriaušes. Verta paminėti, kad, valgydami slyvas, dar gausite kalio, jodo, cinko ir geležies.
Natūraliai prinokusiose slyvose yra visų, išskyrus B12, B grupės vitaminų - stiprinančių nervų sistemą, mažinančių nuovargį bei nemigą ir gerinančių nuotaiką.
Nedaug vitamino C - padedančio įveikti įvairias infekcijas ir pailginti jaunystę.
Yra provitamino A - gerinančio regėjimą, didinančio organizmo atsparumą virusams ir suteikiančio odai lygumo bei elastingumo.
Vitamino E kur kas daugiau nei vyšniose, apelsinuose, mandarinuose ar kriaušėse.
Slyvos ypač naudingos turintiesiems kraujagyslių problemų, nes jose yra vitamino K, gerinančio kraujo sudėtį bei užkertančio kelią trombozei, ir vitamino P, stiprinančio tiek stambiųjų arterijų, tiek smulkiųjų kapiliarų sieneles.
Slyvose mineralinių medžiagų yra daugiau nei obuoliuose ir kriaušėse.
Slyvose yra kalio, magnio ir fosforo, šalinančių iš organizmo natrį ir vandenį, todėl, norėdami normalizuoti vandens pusiausvyrą organizme arba sumažinti kraujospūdį, būtinai valgykite slyvų.
Liaudies medicinoje slyvos vertinamos kaip itin naudingos sergant reumatu ir medžiagų apykaitos sutrikimo ligomis, pavyzdžiui, podagra. O nuovirai ir pavilgai iš šviežių ir išdžiovintų naminės slyvos lapų naudojami kaip greitai žaizdas gydanti priemonė.
Slyvos - puikus dietinis produktas, kurio kasdien suvalgius po 200 g pagerėja nuotaika, savijauta, be to, netenkama kelių kilogramų svorio.
Pusės metų kūdikiams reikėtų duoti 30-50 ml sulčių arba tyrelės, kuri ruošiama prieš pat vartojimą ir ypač tinka kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo.
Slyvos pasižymi lengvu vidurių laisvinamuoju poveikiu.
Sultingas ir skanus slyvų minkštimas, gerindamas žarnyno veiklą, valo ir mūsų organizmą: šalina cholesterolio perteklių, sunkiuosius metalus ir radioaktyviuosius izotopus (džiovintos slyvos net įeina į kai kurių profesijų žmonių privalomą meniu). Ir visa tai dėl didelio pektinų, esančių slyvose, kiekio.
Vertėtų žinoti
Džiovintos slyvos - gana kaloringas produktas, todėl tiems, kurie nori atsikratyti antsvorio, jomis mėgautis turėtų saikingai.
Tiems, kurie negali pasigirti apetitu, džiovintos ir šviežios slyvos - tik į naudą, nes jos turi apetitą žadinančių medžiagų.
Slyvos gali sukelti vidurių problemų, jei suvalgysite jų labai daug arba valgysite neprinokusias.
Norite slyvų žiemą? Sušaldykite
Puikiausias būdas išsaugoti slyvose esančias naudingąsias medžiagas - jas užšaldyti. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus. Apibarstykite cukrumi, išmaišykite ir paskleiskite ant padėklo. Kiškite jį į šaldiklį ir laikykite, kol slyvos sušals. Sudėkite vaisius į specialius šaldymo maišelius. Šaldiklyje slyvas patartina laikyti ne ilgiau kaip 12 mėnesių.