Antradienis, 2025.04.08
Reklama

Sotieji riebalai – vengti ar vartoti?

Emilija Miliauskė | Šaltinis: vlmedicina | 2018-01-01 13:00:19

Pastaruoju metu raginama nevartoti sočiųjų riebalų šaltinių. Šie riebalai įvardijami kaip širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, nutukimo, įvairių lėtinių ligų atsiradimo priežastis. Internete galime rasti dietų, kurios taip pat rekomenduoja vartoti vien nesočiuosius riebalus. Tačiau turime žinoti tai, kad sotieji riebalai mums yra labai reikalingi. Štai keletas faktų apie šiuos riebalus:

© VLMEDICINA.LT (Algirdo Kubaičio) nuotr.

Sotieji riebalai sudaro apie 50 procentų mūsų kūno ląstelėse esančių membranų medžiagos, suteikia joms standumą ir stiprumą;
Stiprina imuninę sistemą;
Padeda kaulams pasisavinti kalcį; Kai kurie sotieji riebalai turi antimikrobinių savybių, kurios apsaugo mus nuo kenksmingų mikroorganizmų mūsų virškinamajame trakte.

Būtina atskirti, kuriuos sočiuosius riebalus galima vartoti ir kurių reikėtų vengti.

Blogi sotieji riebalai yra visi pasterizuoti pieno produktai (taip pat sūris ir ledai, pagaminti iš pasterizuoto pieno), pieno milteliai, kiaušinių milteliai, aukštoje temperatūroje apdorota mėsa ir mėsos gaminiai, ypač smarkiai apkepti taip pat visi hidrinti aliejai.

Gerų sočiųjų riebalų šaltiniai:

Šalto spaudimo nerafinuotas kokosų aliejus (100 g aliejaus yra apie 90 g sočiųjų riebalų rūgščių);
Šalto spaudimo nerafinuotas raudonųjų palmių aliejus (100 g - apie 49 g);
Šalto spaudimo nerafinuotas alyvuogių aliejus (100 g – apie 14 g);
Šalto spaudimo nerafinuotas linų sėmenų aliejus (100 g – apie 6 g);
Ekologiški kiaušinių tryniai (1 trynyje – apie 3 g sočiųjų riebalų rūgščių)
Avokado vaisiai (100 g – apie 3 g sočiųjų riebalų rūgščių);
Ekologiška riebi žuvis (100 g – apie 3 g sočiųjų riebalų rūgščių);
Ekologiška paukštiena (išskyrus filė dalį; 100 g – apie 2 g sočiųjų riebalų rūgščių).

Labai svarbi yra ir pačių riebalų kokybė. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamas omega-6 ir omega-3 rūgščių santykis yra 1:1 ar ne didesnis nei 5:1.

Štai, pavyzdžiui, vištų, kurios maitinosi žaliais augalais ir vabzdžiais, padėtuose kiaušiniuose yra optimalus riebalinių rūgščių omega-6 ir omega-3 santykis - 1 : 1. O kiaušinyje, kurį padėjo dirbtinėmis sąlygomis auginama ir lesinama višta, šių riebalinių rūgščių santykis gali būti 15 : 1 ar net 20 : 1. Atsižvelgiant į tai reikėtų rinktis natūraliomis sąlygomis užaugintus produktus.

Taip pat svarbu nevartoti per daug sočiųjų riebalų. Vartojant per didelį jų kiekį kyla rizika susirgti minėtomis širdies, kraujagyslių sistemos ligomis, lėtinėmis ligomis, tai gali sąlygoti nutukimą.
Optimali bendra visos dienos riebalų norma lyginant su bendru dienos kalorijų skaičiumi yra 25-30 proc. Iš jų sočiųjų riebalų turi būti ne daugiau kaip 10 procentų.

Taigi, siekdami optimalios sveikatos nevenkite gerųjų sočiųjų riebalų šaltinių – jie yra būtini sklandžiam žmogaus organizmo funkcionavimui

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 1 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Žmogaus papilomos virusas – nuo tikėjimo mitais iki nerimą keliančios statistikos
Lietuvoje sergamumo gimdos kaklelio vėžiu rodikliai išlieka vieni didžiausių Europoje ir viršija Europos Sąjungos (ES) v...
Medicinos psichologė paaiškina, kada nerimas tampa sutrikimu ir kaip sau padėti
Nerimas – natūralus ir kiekvienam žmogui būdingas jausmas, kuris padeda susikaupti ir priimti svarbius sprendimus...
Metiniai Lietuvos sveikatinimo įstaigų rezultatai: įžvelgiamas sveikatos turizmo renesansas
Lietuvos sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija skelbia, kad 2024-ieji Lietuvos sveikatinimo sektoriui tapo išs...
Medikai ragina įsisiurbus erkei nevažiuoti į ligoninę
Erkių sezonas prasidėjo – Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) jau gydomi pirmieji pacientai, užsikrėtę erkiniu...
Interlytiškumas – sąvoka, kurios dar nesuprantame
„Esu interseksualus – mano organizmas negamina testosterono“, – toks atviras Eurovizijos laureat...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas