Pastaruoju metu raginama nevartoti sočiųjų riebalų šaltinių. Šie riebalai įvardijami kaip širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, nutukimo, įvairių lėtinių ligų atsiradimo priežastis. Internete galime rasti dietų, kurios taip pat rekomenduoja vartoti vien nesočiuosius riebalus. Tačiau turime žinoti tai, kad sotieji riebalai mums yra labai reikalingi. Štai keletas faktų apie šiuos riebalus:
Sotieji riebalai sudaro apie 50 procentų mūsų kūno ląstelėse esančių membranų medžiagos, suteikia joms standumą ir stiprumą;
Stiprina imuninę sistemą;
Padeda kaulams pasisavinti kalcį; Kai kurie sotieji riebalai turi antimikrobinių savybių, kurios apsaugo mus nuo kenksmingų mikroorganizmų mūsų virškinamajame trakte.
Būtina atskirti, kuriuos sočiuosius riebalus galima vartoti ir kurių reikėtų vengti.
Blogi sotieji riebalai yra visi pasterizuoti pieno produktai (taip pat sūris ir ledai, pagaminti iš pasterizuoto pieno), pieno milteliai, kiaušinių milteliai, aukštoje temperatūroje apdorota mėsa ir mėsos gaminiai, ypač smarkiai apkepti taip pat visi hidrinti aliejai.
Gerų sočiųjų riebalų šaltiniai:
Šalto spaudimo nerafinuotas kokosų aliejus (100 g aliejaus yra apie 90 g sočiųjų riebalų rūgščių);
Šalto spaudimo nerafinuotas raudonųjų palmių aliejus (100 g - apie 49 g);
Šalto spaudimo nerafinuotas alyvuogių aliejus (100 g – apie 14 g);
Šalto spaudimo nerafinuotas linų sėmenų aliejus (100 g – apie 6 g);
Ekologiški kiaušinių tryniai (1 trynyje – apie 3 g sočiųjų riebalų rūgščių)
Avokado vaisiai (100 g – apie 3 g sočiųjų riebalų rūgščių);
Ekologiška riebi žuvis (100 g – apie 3 g sočiųjų riebalų rūgščių);
Ekologiška paukštiena (išskyrus filė dalį; 100 g – apie 2 g sočiųjų riebalų rūgščių).
Labai svarbi yra ir pačių riebalų kokybė. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamas omega-6 ir omega-3 rūgščių santykis yra 1:1 ar ne didesnis nei 5:1.
Štai, pavyzdžiui, vištų, kurios maitinosi žaliais augalais ir vabzdžiais, padėtuose kiaušiniuose yra optimalus riebalinių rūgščių omega-6 ir omega-3 santykis - 1 : 1. O kiaušinyje, kurį padėjo dirbtinėmis sąlygomis auginama ir lesinama višta, šių riebalinių rūgščių santykis gali būti 15 : 1 ar net 20 : 1. Atsižvelgiant į tai reikėtų rinktis natūraliomis sąlygomis užaugintus produktus.
Taip pat svarbu nevartoti per daug sočiųjų riebalų. Vartojant per didelį jų kiekį kyla rizika susirgti minėtomis širdies, kraujagyslių sistemos ligomis, lėtinėmis ligomis, tai gali sąlygoti nutukimą.
Optimali bendra visos dienos riebalų norma lyginant su bendru dienos kalorijų skaičiumi yra 25-30 proc. Iš jų sočiųjų riebalų turi būti ne daugiau kaip 10 procentų.
Taigi, siekdami optimalios sveikatos nevenkite gerųjų sočiųjų riebalų šaltinių – jie yra būtini sklandžiam žmogaus organizmo funkcionavimui