Dabar apie spanguolių džemą – pagardą. Rūsy džemas laikėsi puikiai, jis labiausiai derėjo su puskiečiais ir naminiai varškės sūriais, paukštienos kepsniais, kelis kartus džemo dėjau į mielines bandeles, tepiau sluoksniuotos tešlos obuolių pyragą. O vienam smaližiui pagardinau vanilinius ledus. Ir tik jam vieninteliam nepatiko, kad kai kurios nemaltos uogos burnoje perkandus sprogo į labai rūgštų skonį. Man šis fintas pats skaniausias.
Šiemet gaminu daug, dalinsiu ir vaišinsiu, vienai 10 l puodo porcijai pasiruošiu:
3 kg spanguolių;
3 kg obuolių;
3 kg cukraus;
3 šaukšteliai druskos;
500 g šviežių bazilikų;
100 g pektino;
2 l vandens.
Spanguoles koštuve perlieju šaltu vandeniu, išrenku šapus ir lapus. Obuolius supjaustau skiltelėmis, prieš tai specialiu įrankiu pašalinusi sėklalizdžius. Ant viryklės statau puodą, suberiu obuolius, pilu vandenį ir kaičiu ugnį. Vandeniui užvirus, sumažinu ugnį ir suberiu spanguoles. Bazilikų pundą kartu su visais kotais perrišu medvilniniu siūlu ir merkiu į puodą. Dengiu dangtį ir palieku kunkuliuoti 20-25 minutes. Tuomet ištraukiu bazilikus, juos tiesiog išmetu į kompostinę. O iš spintelės traukiu blenderį. Puodą nukeliu nuo ugnies ant medinės lentelės ir smulkinu masę, kol ji tampa tiršta, bet dar matosi viena kita uoga. Suberiu 2,5 kg cukraus, puodą grąžinu ant viryklės, kelias minutes mediniu šaukštu pamaišau masę. Likusį cukrų suberiu į gilesnę lėkštę, ten pat supilu pektino miltelius ir šaukštu sumaišau abu produktus. Kai puodu turinys vėl užkunkuliuoja, sudedu cukraus ir pektino mišinį, kruopščiai išmaišau. Tai turi trukti ne ilgiau nei 5 minutes, tai labai svarbu, nes pakaitinus ilgiau, pektinas praras savo tirštinamąsias savybes.
Džemą skubiai pilstau į išplautus ir iškaitintus nedidelius stiklainius.